שתף קטע נבחר

ההסתדרות מאיימת בשביתה כללית במשק

הדיון בהכרזת סכסוך עבודה - על רקע הלנת השכר לעובדי רשויות מקומיות ומועצות דתיות. יו"ר ההסתדרות: "אי תשלום שכר - מחדל לאומי". גורמים ממשלתיים מעריכים שהמשבר ייפתר במו"מ

הוועדה לתיאום וביצוע של ההסתדרות תתכנס היום (ד') כדי לדון בהכרזת סכסוך עבודה כללי במשק. משמעות ההכרזה היא שבעוד שבועיים תוכל ההסתדרות להשבית את כל המשק.

 

ההחלטה על השביתה תתקבל במחאה על כך שאלפי עובדים ברשויות המקומיות ומאות עובדים במועצות הדתיות אינם מקבלים שכר ותשלומים סוציאלים המגיעים להם, חלקם במשך חודשים רבים.

 

במכתב ששלח היום יו"ר ההסתדרות עופר עיני לשר האוצר אברהם הירשזון, הסביר עיני על המניעים לשביתה עליה ההסתדרות שוקלת להכריז. "ההסתדרות פועלת בכל דרך כדי לפתור סכסוכים במשא ומתן ובהסכם ללא נקיטת צעדים ארגוניים (שביתות)", כתב עיני להירשזון. "ואולם, לאור התמשכות המשבר החריף בשלטון המקומי, חוסר היענות לדרישותי והיעדר פיתרון לסבלם של עשרות אלפי עובדים, נראה לי שהתנהלותי התפרשה כחולשה ובכוונתי לשנותה באופן מיידי.

 

"פניתי אליך מספר פעמים וכך גם אל שר האוצר הקודם וראש הממשלה הנוכחי, אהוד אולמרט, והבהרתי לכם את חשיבות פתרונה של הבעיה. אי תשלום שכר היא תופעה בלתי נתפסת שאין בכוונתי לתת לה יד. מדובר במחדל לאומי. הבעיה לא יכולה להיפתר ללא מעורבות פעילה הכוללת כפייה של השלטון המרכזי, לרבות חקיקה שתכפה לרשויות המקומיות לפתור את הבעיות. מאחר שקריאותיי אליך ואל אולמרט לא הועילו, לא נותרה בידי ברירה אלא נקיטת צעדים ארגוניים".

 

השלטון המקומי סובל ממשבר כספי קשה מאז ששר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו, הפחית את תשלומי האיזון שהממשלה מעניקה לרשויות המקומיות. במהלך השנים 2003-2004 סבלו יותר מ-20 אלף עובדים ברשויות מהלנת שכר של חודשים רבים. בספטמבר 2004 השביתה ההסתדרות את המשק למשך יומיים במחאה על הלנת השכר. השביתה הופסקה בהוראת בית הדין הארצי לעבודה, שהורה לממשלה לשלם מייד את מלוא שכר העובדים.

 

הממשלה העבירה כספים במהלך החודשים שאחרי השביתה, אך המשבר נמשך, בעיקר ברשויות המקומיות הערביות. בשנת 2005 הוחזרו מרבית תשלומי האיזון שקוצצו, אך רשויות מקומיות רבות נשארו במצב כספי רעוע גם בגלל ה"חור" שנוצר בשנים 2003-4 וגם בגלל ניהול גרוע וכושל. בכמה רשויות ננקטו תוכניות הבראה כדי לשפר את הניהול אך רובן לא הצליחו והמשבר נמשך.

 

מאז שנת 2003 לא היה אף חודש שבו כל העובדים ברשויות המקומיות קיבלו את מלוא שכרם.

 

ממשרד האוצר לא נמסרה תגובה לטענותיו של עיני. גורמים ממשלתיים מעריכים שבמהלך השבועיים הבאים ייפתר המשבר בדרך של משא ומתן.


פורסם לראשונה 11/07/2006 22:13

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עיני. "לא נותרה בידי ברירה"
מומלצים