שתף קטע נבחר

רואים רחוק רואים שקוף

אמצעי ראייה לזיהוי אנשים מעבר לקירות בטון, מצלמה שחושפת בדיוק מה יש לכם מתחת לבגדים, דלתות מסתובבות שכולאות בתוכן חשודים ומחשב קטן ומתוחכם לשימוש יחידות עילית בשדה הקרב • האמצעים החדישים למלחמה בטרור (וגם בסתם גנבים), מוכיחים שוב שהמציאות עולה על כל ג'ק באואר

אם אתם מאלה שחושבים פעמיים לפני שאתם מפקירים את גופכם לדלתות המסתובבות בכניסה לבניינים, או מסוג האנשים שלא ממש אוהבים לעבור במתקני שיקוף למיניהם, יש לנו בשורות רעות בשבילכם. כן, אפשר להיכלא בתוך הדלתות האלה, וכן - אפשר בדיוק לראות מה אתם מסתירים מתחת לבגדים. הבשורה הטובה היא שיש לכם סיבה לדאגה רק אם אתם מחבלים שמנסים להבריח אמצעי חבלה.

 

לאחרונה התקיימה במרכז הקונגרסים בגני התערוכה בת"א תערוכת "סקיוריטי ישראל", שהציגה את ההמצאות החדשות בתחום האמצעים ללוחמה בטרור וההתמודדות היומיומית מול הגנבים. התערוכה, שהתקיימה השנה בפעם ה-20, מצליחה להוכיח בכל פעם מחדש שהמציאות אכן עולה על כל דימיון, כמו גם על כל פרק בעלילותיו המייגעות של ג'ק באואר.

 

האמת העירומה: המצלמה שרואה הכל

 

צורכי הביטחון בעידן טרור המתאבדים מחייבים יצירת מכשיר שיכול לזהות חומרי לחימה המוסתרים מתחת לבגדים. גלאי המתכות המקובלים אינם מבחינים בחומרי נפץ פלסטיים ובסכינים קרמיות. לעומת זה, אם נכניס כל נוסע למכשיר המצלם דרך הבגדים שלו, תפגע באורח קשה פרטיות הנוסעים. בתערוכה הוצג פתרון: מצלמה הפועלת באמצעות גלים מילימטריים, המצלמת כל פריט שאנחנו מסתירים מתחת לבגדים – בלי להפיק תמונה שלנו בעירום.

 

את המצלמה הזאת, שמחירה כ70-‬ אלף דולר, ניתן להציב בשדות תעופה, בכניסה למשרדי ממשלה ובתי-משפט ואפילו בכניסה לקניונים. על המסך מופיעה תמונת וידיאו רגילה של האנשים החולפים מול המצלמה, אבל כאשר מוסתר מתחת לבגדיהם חפץ גדול, הוא יופיע כצללית על תמונתו של אותו אדם – והמכשיר יצפצף. ניתן ללמד את התוכנה כיצד נראים חפצים מסוכנים, ואז היא תדע לזהות אותם לפי צורתם, לסמן אותם על-גבי תמונת הווידיאו ולאותת לבודק: סכין, אקדח או חומר נפץ פלסטי.

 

אמצעי נוסף לזיהוי טרוריסטים שהוצג בתערוכה הוא דלת מסתובבת העשויה ממתכת קשיחה, שמזהה כל נכנס באמצעות כרטיס או טביעת אצבע, למשל. הדלת מיועדת לבסיסי צבא, בתי-חולים, איצטדיוני כדורגל, וייחודה הוא ביכולת שלה לכלוא בתוכה חשוד עד שכוחות הביטחון ישתלטו עליו. וכך זה עובד: הנבדק עובר קודם במתקן שיקוף, וממנו הוא ממשיך אל הדלת הביטחונית המסתובבת. אם יש סיבה לחשד, הדלת תכלא אותו בתוכה עד להמשך הבירור. אם מדובר במחבל מתאבד, הוא יתפוצץ בתוך הקרוסלה וישמיד אותה, בלי לפגוע במאבטח.

 

עושים אוויר: רובה הלם שפועל על גלים

 

גלים מילימטריים משמשים בסיס גם לשתי ההמצאות שהציג בתערוכה ד"ר משה עינת, מהנדס אלקטרוניקה ומומחה לקרינה מהמכון לביטחון המולדת במכללה האקדמית יהודה ושומרון באריאל. ההמצאה הראשונה היא אמצעי לאיתור אנשים מעבר לקירות בטון, שנולדה בעקבות כשלון המבצע לחילוצו של החייל נחשון וקסמן, שנחטף באוקטובר 1994 על-ידי חוליה של החמאס. כוחות סיירת מטכ"ל ידעו שהוא מוחזק בבית שבכפר ביר-נבאללה, אבל לא ידעו היכן בדיוק נמצאים החוטפים בתוך הבית. בפריצה לבית נהרגו החייל החטוף וגם אחד המחלצים, סרן ניר פורז. הפיתוח של ד"ר עינת, הנמצא עדיין בשלבים ראשונים, מבוסס על גלים המסוגלים לחדור גם דרך קיר בטון עבה ולזהות צלליות של אנשים הנמצאים מאחוריו. כאשר ההמצאה תושלם, יוכל כוח מחוץ לבניין לדעת היכן בדיוק נמצאים האנשים בתוכו.

 

עינת הציג בתערוכה גם דגם ראשוני של רובה הלם, המבוסס על הגלים המילימטריים. "אם מקרינים על אדם גלים מילימטריים בעוצמה גבוהה, זה מסוכן, ואם מקרינים עליו גלים כאלה בעוצמה נמוכה, הוא לא ירגיש בכלל", מסביר הממציא. "לעומת זאת, ברמת ביניים מסוימת הקרינה הזאת חודרת את העור האנושי. העור הוא שקוף עבור הגלים המילימטריים, אבל אז הם מגיעים לעצבים ומגרים אותם. העצבים שולחים למוח הודעה כאילו העור נשרף. אף על פי שהעור לא נפגע כלל, אותו אדם מרגיש כאילו הכניסו אותו לכבשן, והוא בורח. למעשה, לא נגרם לו שום נזק גופני".

 

מסנג'ר במארב

 

ואי-אפשר, כמובן, בלי התוכנות הגאוניות והמחשבים הקטנים והחכמים שיסדרו לנו את החיים. כזה הוא, למשל, המחשב-מחברת הזעיר והקל, שהוא גם טלפון סלולרי וגם מצויד בכל שיטות התקשורת המתקדמות. מדובר בפי-סי שמצויד במעבד מהיר ובדיסק קשיח, שוקל 1.2ק"ג, ובעל מקלדת מלאה וגם מסך מגע מסתובב בגודל של כ-9 אינץ'. לוחמי יחידות עילית יכולים לשאת את המחשב הזה בשטח ולקבל באמצעות הרשת הסלולרית בזמן אמת תמונות שמשדר מזל"ט, מידע שוטף ואפילו פקס ודואר אלקטרוני. המחשב יכול להתחבר בו-זמנית לשתי מצלמות ולהעביר תמונות ברשת האלחוט או ברשת הסלולרית. המחיר למעוניינים: כ-13 אלף שקל.

 

באוויר וביבשה: מזל"ט הרוגטקה

 

הוא מופעל מתוך ג'יפ האמר, נורה לאוויר כמו רוגטקה באמצעות גומי מתוח (המשמש בדרך-כלל לקפיצות באנג'י‭,(‬ מיוצר בישראל, ועסקת הייצוא שלו לסין – לפי החשד בלי הרשיונות המתאימים – נחקרת על-ידי היחב"ל. אחד הכוכבים בתערוכה היה המזל"ט הישראלי ספראו. המבקרים בתערוכה צפו איך המזל"ט ממריא מרוגטקה ענקית המותקנת על גגו של ההאמר, ואיך הוא נוחת בעזרת מצנח וכריות אוויר, המתנפחות לקראת הנפילה על האדמה. שלא כמו רוב המוצגים בתערוכה, המזל"ט אינו מוצע ללקוחות אזרחיים, ועיקר המתעניינים בו צפויים להיות הנספחים הצבאיים הזרים בארץ.

 

מי צריך מפתח: דלת הקסמים

 

ואשר לאזרח הפשוט והחרד, שהמז"לטים המשוכללים והקרוסלות הכולאות הם לא אלה שיגרמו לו לישון טוב יותר בלילה. בתחום ההגנה הביתית הציעו המציגים השנה מערכות אזעקה מתוחכמות; גדר שנראית תמימה, אבל מלאה בחיישנים סמויים ומופעלת ע"י מחשב; אמצעי זיהוי ביומטרי בכניסה לבית באמצעות טביעת אצבע או רשתית העין, שיהפכו את המפתחות למיותרים. "בתערוכה השנה היה היפוך מגמה", אומר זאב עומר, מארגן התערוכה. "בשנים האחרונות המציגים התמקדו באמצעים נגד טרור, ואילו השנה רוב המציגים חוזרים לתחום של ביטחון אישי - הגנה מפני שוד, גניבות והגנת הפרט. זה מצביע על חזרה שלנו לשפיות, לנורמליות, וגם על אוזלת ידה של המשטרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פתרונות חלופיים לאבטחה האנושית?
צילום: איי אף פי
מומלצים