שתף קטע נבחר

הסרט "NO אקזיט" זכה בפרס וולג'ין

סרטו של דרור סבו, שנכנס ברגע האחרון להתמודדות בפסטיבל ירושלים, גרף את הפרס על סך 190 אלף שקלים. את פרס הסרט התיעודי יחלקו "בילעין חביבתי" ו"מלון תשעה כוכבים"

פסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-23 בירושלים ננעל אמש בטקס חגיגי שסיכם עשרה ימים של חגיגת קולנוע מישראל ומהעולם. במהלך ימי הפסטיבל הוקרנו 300 סרטים בהם 70 בכורות של סרטי עלילה ותעודה ישראליים. בסרטי הפסטיבל צפו השנה 80 אלף איש כך על פי נתוני המארגנים.בטקס הנעילה הוענקו פרסים ומענקים בסכום כולל של 2.5 מיליון שקל.

 

חבר השופטים שכלל השנה את השחקנית האמריקנית דברה ווינגר, במאית סרטי התעודה וידי בילו, הפובליציסט גדי טאוב, המפיקה והמפיצה שרון הראל והסופר והעיתונאי סייד קשוע, הפתיעו כשהעניק את פרס וולג'ין בקטגורית הסרט העלילתי ל"No אקזיט" של הבמאי דרור סבו. הפרס, בסכום 190 אלף שקל, יחולק בין הבמאי לבין המפיקים מיכל דבש ואורי דיקשטיין ("שמיים תוכן הפקות"). הסרט, שנכנס ברגע האחרון להתמודדות בתחרות, החל את דרכו כמיני-סדרה ב"HOT" והפך לפי'צר באורך מלא. הסרט ישודר בכבלים עד סוף השנה.

 

עם קבלת הפרס אמר סבו: "זה מפתיע, מרגש ובעיקר מעודד כי מדובר בסרט אינדי דל תקציב. מבחינתנו רק בלהציג פה את הסרט היה פרס. כנראה שהמציאות של הסרט ניצחה אולי כי מדובר בסיפור שיצא מהבטן. זו בחירה אמיצה בעיקר בגלל שהז'אנר של הסרט לא מקובל בארץ ומערבב תחומים כמו קומדיה שחורה, מתח ומלודרמה. הרעיון היה לעשות קולנוע שמעניין אותי לראות ואני שמח שהוא התקבל באהבה". סבו נשאל האם ההפתעה קשורה בנטיית הפסטיבל להעניק פרסים לסרטים שעוסקים בנושאים פוליטיים וחברתיים מובהקים ענה: "בעיני זה סרט פוליטי, יש בו ביקורת על האסקפיזם ועל התחושה הכוללת של בריחה לטלוויזיה אסקפיסטית מתוך רצון לעוור את עצמנו מול המציאות ולא לראות מה קורה סביבנו. האומץ הוא אולי בזה שהסרט הולך נגד המערכת הטלוויזיונית שממנה כולנו מתפרנסים".

 

פרס התסריט בסכום 45 אלף שקל הוענק לשמי זרחין על סרטו "אביבה אהובתי". חבר השופטים כתב בנימוקיו: "הפרס מוענק לתסריט על הכבוד האמיתי לדמויות, על השפה הנוחה והטבעית ועל היכולת לספר סיפור מורכב בתנופה".

 

בתחרות וולג'ין לסרטי תעודה התמודדו השנה 14 סרטים על פרס בסכום 55 אלף שקל. בחבר השופטים ישבו מבקר הקולנוע האמריקני הווארד פיינשטיין, במאית סרטי התעודה הישראלי טלי שמש, במאי סרטי התעודה ראובן הקר והמפיצה הצרפתיה קתרין לה קלה. חברים השופטים בחרו לחלק את הפרס בין סרטו של שי כרמלי פולק, "בילעין חביבתי" וסרטו של עידו הר "מלון 9 כוכבים", המציגים שניהם את הפנים שמאחורי הסכסוך הישראלי פלסטיני. בנימוקיהם למתן הפרס ל"בילעין חביבתי" כתבו: "הפרס מוענק לסרט על מבנה הנרטיב שלו, שעובר מהאינדיוידואל לקולקטיב ומדגיש נושא פוליטי דחוף ועל הדרך שבה הוא תופס את הקשר בין אנשים לאדמתם"". על מתן הפרס ל"מלון 9 כוכבים" כתבו: "הפרס ניתן לסרט בזכות הדרך שבה התייחס הבמאי לסובייקטים שלו תוך הומניזציה של הדמויות והבלטה של פרטים משמעותיים".

 

עם קבלת הפרס אמר כרמלי פולק כי הוא שמח לחלוק את הפרס עם עידו הר: "שני הסרטים עוסקים בבני אדם שמבקשים למצוא פרנסה במציאות בלתי אפשרית. ברגע שלוקחים לאנשים את מקור הפרנסה היחיד שלהם, לא מותירים להם ברירה. התחושה שלי היא שהמוסר נדחק הצידה ולכן כשניגשתי לסרט הנחתי בצד את הקולנוען שבי ובחרתי להיות קודם כל אדם. אני שמח שהשופטים אהבו את הסרט ומקווה שהזכייה תסייע לאנשי בילעין שבחרו ללכת בדרך לא אלימה להשגת זכויותיהם הבסיסיות. אני מקווה שגם כאלה שמתנגדים לסרטים שמלאניים יוכלו למצוא בסרט את המימד האנושי".

 

גם פרס השחקן בסכום 10,000 שקל נחלק בין שני זוכים והם אסי דיין על תפקידו בסרט "הדברים שמאחורי השמש" בבימויו של יובל שפרמן וגל זייד על תפקידו בסרט "No אקזיט". בפרס השחקנית הטובה זכתה אסי לוי על תפקידה בסרט "אביבה אהובתי" של שמי זרחין.

 

עם קבלת הפרס אמרה לוי כי הופתעה: "חשבתי שגילה אלמגור תזכה בפרס. הסיכויים שלה היו גבוהים יותר, היא השתתפה בשני סרטים שהתמודדו בתחרות. אני אוהבת את כל התפקידים שעשיתי עד היום, אהבה היא דבר לא נגמר, אבל אביבה היתה בשבילי מסע מאד מיוחד, מסע לתוך עצמי. יש הרבה אביבות שמסתובבות פה, לא רק בטבריה. המסר של הסרט הוא לעולם לא לוותר על החלום כי השמיים הם הגבול". בצל האירועים בצפון ובעקבות מתקפת הקטיושות על טבריה הוסיפה לוי ואמרה כי "אני שמחה על הפרס אבל יש הערב גם עצב על מה שמתחולל בצפון. הסרט מתרחש בטבריה ולא מעט מאתרי הצילום שלנו נפגעו. שולחת המון כח ואהבה גדולה לאנשים בטבריה".

 

פרס הדרמה הטובה ביותר על שם ענת פרחי, על סך 30 אלף שקלים נחלק בין הסרטים "רינגו וטאהר" שביים ג'וני ערביד ו"משכנתא", סרטם של שרון מימון וטל גרניט. "רינגו וטאהר" היא הדרמה דוברת הערבית הראשונה שהופקה בארץ, הסרט עוסק בילד יפואי שחולם לגדל כלב, וחלומו מתגשם בדמות גור כלבים קטן שהוא מוצא ברחוב.

 

 בפרס צילום לזכרו של יז'ה ליפמן בשווי 12 אלף עבור הישגים בתחום הצילום, זכה שי גולדמן על סרטו "שלוש אמהות".

 

פרס אמנות הקולנוע בסכום 50 אלף שקל הוענק מטעם משרד המדע, הטכנולוגיה, התרבות והספורט, מנהל תרבות והמועצה הישראלית לקולנוע לבימאי והתסריטאי תאופיק אבו-ואיל, לצלם והבימאי איתן חריס, לתסריטאי והבימאי יוסי מדמוני, לעורכת הסרטים יעל פרלוב ולבימאית רחל שוורץ.

 

 פרס הפורום לשימור הזיכרון האודיו ויזאולי על סך 22.5 אלף שקלים, המוענק זו השנה הראשונה, הוענק לסרט שנעשתה בו עבודה יצירתית בחומרי ארכיון. 14 סרטים התמודדו על הפרס והסרט הזוכה הוא "מצור" של הבמאי הרוסי, סרגיי לוזניצה.

 

 מענק הפקה "ברוח החופש" בסך 400 אלף שקל שהוענק ליצירה שעוסקת בנושא כבוד האדם וחירותו, הוענק ל"שאהידות" של נטלי פלישברץ, שיוצג בפסטיבל הבא ויוקרן בשידורי "יס דוקו".

 

 במענק הפקה "שווים" בסך 560 אלף שקל, הניתן מטעם סינמטק ירושלים, הרשות השנייה וקרן גשר לקולנוע רב תרבותי, והמוענק לסרט תיעודי בנושא צדק חברתי, זכה "עובדי קבלן".

 

 במסגרת פרס "רוח החופש" הוענקו שני ציונים-לשבח לסרטים תיעודיים וצל"ש אחד לסרט עלילתי. בצל"ש לסרט תיעודי זכו ג'ולי גל, בימאית הסרט "באוקטובר רעדה הארץ", והלן קלודבסקי עבור הסרט "לא עוד דמעות אחותי". הצל"ש לסרט עלילתי הוענק ל"בית קפה על הגבול" של קמבוזיה פארטובי, ואילו הזוכה הוא "גרבאויצה" שביימה יאסמילה זבאניץ'.

 

 בקטגוריות פרס וולג'ין לסרט עלילתי קצר זוכה בציון-לשבח "טוליה" בבימוייו של רודיאון ברודסקי, בעוד הסרט הזוכה בקטגוריה הוא "סימני דרך" שביים שמעון שי.

 

 פרס עריכה בקטגוריית סרטי תעודה, שירותי עריכה בעלות של 2500 שקלים, הוענק לשרי עזוז עבור הסרט "האולפן". פרס ON AIR על שם אלקה עינור, שכלל שירותי צילום בשווי 3000 דולר, הוענק לצלם ואדים אנטונוביץ' על הסרט "בחברתו של חתול מת" אותו גם ביים.

 

 מענק הרשות השניה לטלוויזיה ולרדיו בגובה 13 אלף שקלים המוענק לבימאי ישראלי מצטיין, בעל שפה קולנועית ייחודית המתמודד בקטגוריות הסרטים התיעודיים, ניתן לדוד אופק, על "האולפן".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי בכר
מתוך "NO EXIT". לקח
צילום: קובי בכר
צילום: אדוארדו סוטראס
"בילעין חביבתי". זכה בקטגוריה התיעודית
צילום: אדוארדו סוטראס
לאתר ההטבות
מומלצים