שתף קטע נבחר

ההתחממות הגלובלית גורמת לשריפות יער

מחקר חדש ומקיף מגלה את מה שהמדענים חזו לפני כ-15 שנים: העלייה בטמפרטורות כדור-הארץ גורמת לעלייה חדה במספר שריפות היער ברחבי העולם. ההתחממות הגלובלית גורמת להתמוססות מוקדמת של מעטה השלגים ותנאים של יובש וחום בקיץ. תנאים אלו הופכים את שריפות היער לנפוצות יותר, וכפי הנראה הן יוצאות משליטה במהירות רבה יותר מאשר בעבר

ההתחממות הגלובלית של כדור-הארץ גורמת לעלייה חדה במספר שריפות היער ברחבי העולם. כך מגלה מחקר חדש שפורסם בתחילת השבוע. לדברי החוקרים, שבדקו עדויות מרחבי העולם, העלייה בטמפרטורות גורמת לייבוש שטחים נרחבים וכתוצאה מכך פורצות דליקות שהופכות עד מהרה לשריפות גדולות. מדובר במחקר ייחודי מבחינת היקף התופעה שהוא מגלה ופרק הזמן הארוך שנבדק. הוא מקיף נתונים שנאספו ב-34 השנים האחרונות, וכולל נתונים על שריפות יער, עליית טמפרטורות, התמוססות מעטה השלג ונתוני אקלים נוספים. נתוני המחקר הראשוניים פורסמו בכתב העת המדעי Science.

 

עד כה היה מדובר בהערכה בלבד ולא נמצאו עדויות חד-משמעיות לכך שהעלייה במספר שריפות היער נגרמת כתוצאה מההתחממות הגלובלית. החוקרים איתרו עדויות במקומות שונים בעולם, ובהם בהרי הרוקי שבקנדה, בדרום קליפורניה ובאוסטרליה, המצביעות באופן חד-משמעי כי שטחים מיוערים נרחבים עולים באש כתוצאה מהטמפרטורות העולות ומהכמות הגדולה של חומרי בעירה יבשים.

 

ההתחממות הגלובלית גורמת להתמוססות מוקדמת של מעטה השלגים ותנאים של יובש וחום בקיץ. תנאים אלו הופכים את שריפות היער לנפוצות יותר, וכפי הנראה הן יוצאות משליטה במהירות רבה יותר מאשר בעבר. בשלושה העשורים האחרונים נרשמה עליה עולמית במספר שריפות היער, הגורמות לפגיעה בשטחים נרחבים, בבעלי-החיים השונים ביערות וכן מסכנים את חייהם של בני אדם רבים החיים בסמוך לאיזורי השריפה השונים.

 

מחקרים קודמים הצביעו על המגמה

 

מחקר קודם שנערך בקנדה, גילה כי מדי שנה עולים באשר למעלה מ-24 מיליון דונם של יערות בשנים האחרונות, לעומת כ-10 מיליון דונם בתחילת שנות ה-70. מחקר נוסף, הנמצא בימים אלו בעבודה ועתיד להתפרסם בקרוב, מגלה קשר בין העליה בטמפרטורות כדור-הארץ לבין השריפות בערבות סיביר וכן בעלייה במספר השריפות באוסטרליה, שם נרשמה שנת 2005 כשנה החמה ביותר בהיסטוריה המתועדת.

 

"העלייה בטמפרטורות קשורה במישרין לעלייה בשריפות בקנדה, ואני מצפה לתוצאות דומות גם במקומות שונים בעולם", אמר מייק פיניגן, חוקר קנדי. חוקרי אקלים רוסיים שבדקו את העלייה בטמפרטורות בסיביר, גילו עלייה של 2 עד 4 מעלות צלזיוס בשנת 2000 לעומת העשורים הקודמים. "התמוססות השלג המופיעה בדרך כלל בקיץ מתחילה בימים אלו בתחילת האביב", אמרה אחת החוקרות. "כמות המשקעים נמצאת בירידה, השילוב בין גורמים אלה יוצר תנאים אופטימליים להתפרצותן של שריפות גדולות", אמרה.

 

כ-120 מיליון דונם נשרפו ונהרסו כליל ברוסיה במהלך השנה האחרונה. צילומי לוויין שבדקו את שטחי כדור-הארץ מהחלל הראו שטחים יבשים וחמים מאוד באיזורי השריפה. כמות העצים היבשים, העלים והצמחים משמשים חומר בערה טוב והשריפות יוצאות משליטה במהירות כתוצאה מתנאים אלו, בשילוב תנאי החום והיובש. לפי ההערכות, בעלי-חיים רבים נכחדו כתוצאה מהשריפות הגדולות, אותן מתקשים צוותי כיבוי גדולים לכבות. ברוב המקרים, מניחים לאש להתפשט עד שהיא דועכת בהדרגה ומגיעה למצב שניתן לכבותה.

 

שלוחת מחקר של האו"ם העוסקת בבדיקת השינויים העולמיים באקלים חזתה את נתוני המחקר כבר בעבר, אולם עד כה טרם התקבל אישור חד-משמעי לתופעה. כעת, מקווים החוקרים כי המחקר המקיף יגרום למדינות שונות בעולם לשקול שוב את מדיניותם בנוגע לשחרור חומרים מזהמים לאטמוספירה כתוצאה משריפת דלקים פחמניים, המגבירים את תוצא החממה והעלייה בטמפרטורות.

 

מעלה אחת יותר

 

במהלך המאה ה-20 עלתה טמפרטורת כדור-הארץ במעלת צלזיוס אחת - שינוי דרמטי המשפיע על מגוון רב של תחומים ומשנה את מפת האקלים של כדור-הארץ. ההתחממות הגלובלית גורמת להתמוססות מהירה של קרחונים, לשינויים של מזג-האוויר הבאים לידי ביטוי בתקופות של יובש וגלי חום, לעלייה במספר הסופות והסערות הקשות ועוד.

 

"השינוי מהיר יותר מכפי שחזינו לפני 10 עד 15 שנה", אומר בריאן סטוקס, חוקר יערות קנדי שפרש לגמלאות. לדבריו, "נראה שסופסוף אנשים מתחילים להבחין במה שקורה בכדור-הארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שריפת יער גדולה שהתפרצה בספרד
צילום: איי פי
צילום: איי פי
כבאים רבים קיפחו את חייהם בניסיון לכבות את השריפות ברחבי העולם
צילום: איי פי
מומלצים