שתף קטע נבחר

למה מכשירי ה-VoIP‬ הניידים לא מצליחים?

מה צריך לקרות כדי שהטלפוניה מבוססת האינטרנט (VoIP) תכבוש בסערה גם את עולם הסלולר

הטלפוניה מבוססת האינטרנט - המוכרת בשמה הלועזי Voice Over IP – VoIP‬ שינתה לגמרי את התקשורת הקולית הנייחת כפי שאנחנו מכירים אותה. אולם דווקא את העולם הסלולרי ה-VoIP לא ממש סחף.

 

האשמה תלויה בעיקר ברשתות ה-Wi-Fi האלחוטיות, שלא המריאו מעבר לכיסוי מוגבל ומקומי. זה לא יכול להבטיח זמינות גבוהה וקבועה למשתמשי הטלפון.

 

שיחות במחיר נמוך עד אפסי

 

היתרון של ‭– VoIP‬ המאפשרת לקיים שיחות בזמן אמת בטכנולוגיית האינטרנט – על פני התקשורת הקווית או הסלולרית, הוא, שהיא לא צריכה תשתית משלה: על תשתית האינטרנט הקיימת, ובאותן עלויות בדיוק, אפשר להנות גם מתקשורת קולית.

 

מודל התשלום על השיחות האינטרנטיות שונה מכל מה שהורגלנו אליו, ומבוסס על נקודת היעד ולא על נקודת המוצא. כך, למשל, חיוג מישראל לגרמניה יעלה כמו חיוג מצרפת לגרמניה או כמו חיוג מגרמניה לגרמניה. נקודת היעד היא שקובעת את העלויות.

 

הבעיה היא, שכדי שמשתמש ביתי יוכל לתקשר עם אדם אחר באמצעות תקשורת מבוססת אינטרנט, שניהם חייבים להיות מחוברים לרשת בפס רחב — דרישה שהיא לפעמים מגבילה ובפעמים אחרות פשוט לא רלוונטית.

 

לשם כך צצו שירותים נלווים כמו SkypeOut שירות שמאפשר לשוחח גם עם מי שלא מחובר לאינטרנט. שירות כזה ניתן בתשלום, אבל גם הוא זול יחסית, במיוחד כשמדובר בשיחות בינלאומיות.

 

יש גם פתרונות חומרה המאפשרים תקשורת בין המחוברים לרשת לבין בעלי טלפון קווי בלבד. למשל, טלפונים היברידיים, שמתחברים מצד אחד למחשב ומצד שני לקו הטלפון הנייח, ומאפשרים לבעליהם לשוחח הן באופן נייח והן באופן אינטרנטי. ויש גם מתאמים שיכולים לחבר כל טלפון רגיל למחשב לצורך ביצוע שיחות ‭.VOIP‬

 

תקשורת VOIP ניידת

 

אבל כדי להשפיע ממש על שוק התקשורת המודרני, הניידות הייתה חייבת להשתפר. לשם כך צצו טלפונים מבוססי ‭,WiFi‬ שיכולים להתחבר לרשת האלחוטית בכל מקום שבו היא זמינה, ולבצע דרכה שיחות VoIP במחירים נמוכים או אפילו בחינם (בהתאם לשירות וליעד שאליו מתקשרים).‬

 

מה שמנע מהטלפונים הללו להפוך ללהיט היא הזמינות המוגבלת יחסית של רשת ה-‭.WiFi‬ למרות ריבוי ה“נקודות החמות‭,“‬ האינטרנט האלחוטי עדיין רחוק מלכסות אפילו אזורים צפופים, ובטח שלא לספק את הזמינות בכל מקום וזמן שמציע הטלפון הסלולרי.

 

כדי להשלים את התמונה דרושה רשת תקשורת מהירה וזמינה, הפרוסה בפריסה רחבה. רבים תולים ציפיות בטכנולוגיית WIMAX החדשה, שמספקת רשת תקשורת בטווחים גדולים משמעותית וברחבי פס מרשימים. אבל פריסה של רשת כזו תיקח זמן, וגם אחרי פריסתה סביר שלא תהיה חופשית לשימוש.

 

שיחות VOIP על תשתית הסלולר?

 

כאן יכולים לסייע ספקי הסלולר עצמם: רשתות הדור השלישי יכולות לספק תשתית טובה לשיחות קוליות מבוססות אינטרנט.

 

סקייפ ודומיה עדיין רחוקים משמעותית מהיכולת הקולית שמציעה רשת סלולרית טבעית. רוחב הפס עדיין לא מבטיח איכות קול מספקת בכל מצב. צרכני ה-VOIP הזול אולי עוד מוכנים להשלים עם איכות קול בעייתית, אבל צרכני הסלולר כבר דורשים, ובצדק, איכות טובה עבור המחיר שהם משלמים.

 

זו בדיוק הסיבה שמכשירי סלולר עדיין משתמשים ברשת נפרדת לנתונים וברשת נפרדת לקול, ולא בפתרון קולי מבוסס אינטרנט. לסקייפ כבר יש תוכנה מתאימה עבור פוקט פי־סי, שיכול להתחבר לרשת האינטרנט בעזרת WiFi או רשת דור שלישי. גרסה עבור מכשירים מסדרת ‭S60‬ של נוקיה אמורה להיות זמינה בקרוב.

 

אגב עלות שיחה יוצאת בשירות SkypeOut ליעדים נייחים בארץ נמוכה מאוד: בערך 16 אגורות לדקה. שיחות ללקוחות סקייפ אחרים מוצעות חינם, ועלות חבילת תקשורת של הדור השלישי גם היא לא מאוד יקרה. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואול/פוטוס
סקייפ על הסלולר. בקרוב
צילום: ויז'ואול/פוטוס
מומלצים