שתף קטע נבחר

85% מהעשירון התחתון לא מחוברים: מהן ההשלכות?

שר התקשורת, אריאל אטיאס, חייב להבין את הקשר בין חיבור לאינטרנט לבין פערי הכנסה בעתיד והישגי ילדים ונוער מהשכבות החלשות. הממשלה צריכה להבין איך הקשר הזה משפיע וישפיע על עוצמתה הצבאית, הכלכלית והחברתית של ישראל

סקר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (קובץ pdf) שפורסם השבוע קובע: 85% מהמשתייכים לעשירון התחתון אינם מחוברים לאינטרנט. ניתן להניח כי גם בקרב לוחמי צה"ל בצפון ,שחלקם בא ממשפחות עניות, שיעור הבלתי מחוברים דומה. זאת, לעומת 81% ממשקי הבית בעשירון העליון הגולשים ברשת.

 

כיצד ישפיע הפער הדיגיטלי הזה על עוצמתו ויכולתיו של צה"ל בעתיד? האם צה"ל ייתקל בקשיים בהדרכת חיילים לצורך תפעול מערכות מתוחכמות?

 

היכולות הטכנולוגיות של צה"ל

 

רשת התקשורת הטובה והמודרנית בעולם מופעלת היום על ידי צה"ל בפיקוד הצפון. צה"ל מיישם את השילוש התקשורתי המלא (Triple play) - קול, נתונים ווידאו:

 

  • IPTV (טלוויזיה איכותית על רשת האינטרנט) עם ריבוי ערוצים.
  • רשת תקשורת משולבת נייח נייד (FMC - Fixed Mobile Convergence), חיבור בין הקו הנייח לקו הנייד.
  • רשת רדיו משולבת עם רשת סיבים אופטיים.
  • העברת אינטרנט על הרשת הניידת והסלולרית.
  • רשת ניידת IP הכוללת יישומים של מולטימדיה.

 

צה"ל החליט לפני שנים כי רשת ה-IP תוביל והוא צדק. צה"ל הוא גם חממה טכנולוגית בין לאומית שהביאה לעולם את מיטב הטכנולוגיות ביניהם כאלו שהם בשימוש יום יומי ואנחנו אפילו איננו יודעים את המקור.

 

התרומה של צה"ל

 

הטכנולוגיות שפותחו על ידי צה"ל הביאו להקמת תעשיית יצוא מפוארת, המתדלקת את הכלכלה הישראלית ומספקת למדינה עדיפות טכנולוגית משמעותית.

 

אולי לא ידעתם כי הדיבור דרך האינטרנט פותח לראשונה בצה"ל לפני שנים רבות, הרבה לפני שסקייפ ודומיהם החלו לפעול. חברות כמו ווקלטק, וואראז, ICQ, שנמכרה ל-AOL, הכניסו ומכניסות לנו דולרים ומקומות עבודה.

 

נושא דחיסת שיחות על כבלי טלפון וכבלים תת ימיים, תמסורת מתוחכמת ושידורי טלפון אלחוטיים פותחו והביא להקמת חברת הענק ECI ולהקמת שלוחת הרדיו של תדיראן, שנקנתה על ידי ECI והיום מוכרת כאלווריון. פרנס טלקום היא מהלקוחות הגדולים של ECI.

 

נושאי הצפנה, אבטחת מידע וניטור פותחו בצה"ל והיום מיושמים על ידי חברות כמו צ'ק פוינט,קומברס, נייס, NDS ועוד.

 

המזלט, המל"ט, הקסדה הווירטואלית, המוכרת גם ממשחקי מחשב, פותחו בצה"ל והיום מיושמים פיתוחים אלה על ידי אלביט והתעשיה האווירית.

 

צה"ל החל להשתמש ב-IPTV הרבה שנים לפני ש-Verizon החלה בהפעלת הטכנולוגיה בארה"ב, ועוד לפני פרנס טלקום בצרפת.

 

מה קרה לנו?

 

אם אנחנו כל כך מתקדמים אז מה קרה לנו? מדוע אזרחי ישראל הם האחרונים כמעט להנות מחידושי הטכנולוגיה?

האם אנחנו מכשירים כח אדם לעולם הדיגיטלי?

 

נחזור לסקר משקי הבית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מהסקר עולה כי ל כי פער ההכנסות בין העשירון העליון לתחתון הוא 1 ל-4.2 (6,700 שקל לחודש לעניים לעומת 17,000 שקל לעשירים).

 

מספר המחשבים בידי העשירון התחתון הוא 35% לעוצת 85.7 בידי העשירון העליון. פער של 1 ל-2.4. יש להניח כי בידי העשירון העליון מחשבים חזקים יותר, אך נתון זה אינו נכלל בסקר. רק 15% מהעשירון התחתון מחוברים לאינטרנט לעומת 81% בקרב העשירון העליון - פער של יותר מ-1 ל-6.

 

מאחר ומחשב שאינו מחובר לאינטרנט מגביל מאד את יכולתו של בעל המחשב וילדיו להתפתח ולהגיע להישגים, יש בנתון הזה לנבא כי פערי ההכנסות בין העשירון התחתון לעליון ילכו ויגדלו, והם עלולים להשפיע גם על המצוינות הטכנולוגית של צה"ל, כפי שהיא באה לידי ביטוי במלחמה הנוכחית בצפון.

 

העיריות לא פועלות

 

בעשרות ערים ברחבי העולם מקימות העיריות בעידוד הממשלות רשתות משולבות נייד נייח (FMC), המבוססות על שדרה של סיבים אופטיים וחיבור בתים לסיב אופטי (FTTH), במקביל, הן מתקינות נקודות חמות אלחוטיות לאספקת חיבורי אינטרנט מינימליים לכל בעל מחשב ולכל תלמיד.

 

נוסף על ההשפעות החיוביות של פעולות אלה על הקטנת פערים באוכלוסיה והכשרת הדור הצעיר לעולם הדיגיטלי, הן גם מסייעות לעיריות בניהול המערכות השונות ומשמשים להגברת הביטחון האישי והציבורי, כמו גם ככלי לגביית דוחות חניה ועוד.

 

בישראל, לעומת זאת, לעיריות אין את הידע והנכונות לחבר את תושביהם לרשת האינטרנט האלחוטי ולהתעמת עם בזק וחברות הסלולר.

 

אריאל היא העיר היחידה בארץ, כנראה בגלל מיקומה המיוחד ביהודה ושומרון ונמרצותו של ראש העיר, שהתקינה לאחרונה, באישור נסיוני של משרד התקשורת אינטרנט אלחוטי בטכנולוגיית Wireless Mesh.

 

בעיריות בארצות הברית, באסיה ובאירופה נוצר בעיריה תפקיד חדש: סמנכ"ל לעניני תקשורת, המבין ברזי הטכנולוגיה ומנהל את צורכי התקשורת של העיריה והתושבים.

 

שר התקשורת, אריאל אטיאס, ממפלגת ש"ס, המייצגת שכבות חלשות, חייב להבין את הקשר בין חיבור לאינטרנט לבין פערי הכנסה בעתיד והישגי ילדים ונוער מהשכבות החלשות. הממשלה צריכה להבין איך הקשר הזה משפיע וישפיע על עוצמתה הצבאית, הכלכלית והחברתית של ישראל.

 

רפי גליק הוא מנהל חברה לתשתיות תקשורת, לשעבר מנהל בכיר ב-ECI TELECOM ומנהל אגפי התעשייה והמידע במכון היצוא הישראלי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פער דיגיטלי. עלול להתרחב
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים