שתף קטע נבחר

לבנון: "הפצצות צה"ל גרמו לאסון אקולוגי"

לפי הדיווחים, כתוצאה מהפצצה על תחנת כוח נשפכו לים עשרות אלפי טונות של נפט וגרמו לזיהום נרחב בחופים. ארגוני הסביבה חוששים מפני פגיעה בדגה המקומית ובצבי הים - שחלקם נמצאים בסכנת הכחדה. ממשלת לבנון מבקשת סיוע בינלאומי לצמצום נזקי שפיכת הנפט. טרם התקבלה תגובת צה"ל

בעוד שהמלחמה בלבנון נמשכת, נמתחת ביקורת חריפה על ישראל גם על רקע הפגיעה באיכות הסביבה כתוצאה מהפצצות צה"ל בלבנון. סוכנויות הידיעות מדווחות כי בשבוע האחרון הוזרמו למימי הים התיכון בין 10,000 ל-30,000 טון נפט, לאחר שמטוסי צה"ל פגעו בתחנת כוח הנמצאת בדרום בירות. לפי הדיווחים, הנפט מזהם חלק גדול מרצועת החוף של לבנון, פוגע בבעלי-החיים והצמחים במקום ומהווה סיכון אקולוגי ממשי. טרם התקבלה תגובת צה"ל לדברים.

 

השר לאיכות הסביבה של לבנון אמר כי במהלך ההפגזה הישראלית ב-13 וב-15 ביולי, נפגעה תחנת כוח הפועלת בנפט. הנפט שזלג לים כתוצאה מהפגיעה זרם אל הים התיכון, שם הוא גורם למשבר אקולוגי. לדבריו, לממשלת לבנון אין את הכלים המקצועיים או התקציב להתמודד כעת גם עם המשבר האקולוגי, שמאיים להרוס את הנישה האקולוגית הייחודית של חופי הים התיכון ועשוי להמשיך ולהתפשט לעומק הים.

 

"מעולם לא ראינו שפיכת נפט גדולה כל כך, בכל ההיסטוריה של לבנון. זוהי קטסטרופה ממשית", אמר השר, יקוב אל-סאראף, לכתב רויטרס. "הציוד שיש לנו נועד להתמודדות עם שפיכות נפט בקנה מידה קטן בהרבה, בסביבות ה-50 טון לכל היותר. כדי לנקות את כמות הנפט העצומה שנשפכה לים אנו זקוקים לסיוע בינלאומי". בלבנון העריכו את עלות הפעולה הנדרשת להתמודדות עם שפיכת הנפט בכ-40 עד 50 מיליון דולר.

 

חשש לצבי הים הנמצאים בסכנת הכחדה

 

בארגוני איכות הסביבה העולמיים עוקבים בדריכות אחר הדיווחים, וטוענים כי שפיכת הנפט עשויה להוות אסון אקולוגי גדול ביותר. בין היתר, קיים חשש ממשי לדגי הים התיכון ולצבים המקננים בחופי לבנון, ובהם צבי הים הירוקים הנמצאים בסכנת הכחדה, אמרו אקולוגים מקומיים.

 

כתם הנפט נישא על-ידי הרוח למרחק של 70-80 קילומטרים מחופי לבנון. המקומיים מנסים להקטין את נזקי התפשטות הנפט באמצעות איסופו על-ידי מוטות ארוכים שבקצותיהם דליי פלסטיק. פעולה זו מצמצמת אך במעט את התפשטות כתם הנפט בקרבת החופים, אולם כדי להתמודד עם הזיהום הנרחב יש צורך באמצעים משוכללים ויקרים בהרבה.

 

בתחילה ניסו הלבנונים לשאוב את הנפט באמצעות מתקנים שהונחו בקרבת החוף, אך ללא הצלחה. "אלו דרכים חובבניות, אך זה מה שאנחנו יכולים לעשות כרגע", אמרו גורמים בלבנון. הממשל הלבנוני פנה למומחים בכוויית, בתקווה שהידע שנאסף במהלך השנים כתוצאה מזליגת נפט אל הים יסייע למציאת פתרון מהיר לבעיה האקולוגית שכתם הנפט גורם במימי הים התיכון.

 

בלבנון אומרים כי הפגזות צה"ל, המונעות את הגעתם של המומחים אל כתמי הנפט בים, גורמות לעיכובים בצמצום נזקי כתם הנפט. לדבריהם, במידה ולא תתאפשר גישה מהירה ונוחה לים התיכון, הנחסם על ידי צה"ל מחשש להברחת נשק וציוד נוסף אל תוך לבנון, יחריף המשבר האקולוגי.

 

פגיעה קשה במאזן האקולוגי

 

לפי הערכת מומחים לאקולוגיה בלבנון, כתם הנפט לא יפגע בעופות הניזונים מדגי הים. אולם קיים חשש מכך שהנפט יגרום להרעלה של בעלי-החיים בקרבת החוף ויפגע גם בצמחים ובמאזן האקולוגי הימי העדין. גם אם כתם הנפט ינוקה במלואו, עדיין לא ברור היקף הנזק שנגרם למערכת האקולוגית במקום, ועשויות לחלוף שנים עד שהיא תתאושש לגמרי.

 

במהלך חודשים יולי-אוגוסט בוקעים צבי הים מביצים שהוטלו בחופים. הצבים הזעירים צריכים לעשות את דרכם מן החוף את מימי הים, והם צפויים להיתקל בדרכם בכתם הנפט שימנע מהם להגיע אל המעמקים. עדיין לא ברור האם ניתן יהיה למנוע את מותם של אלפי הצבים, חלקם ממינים הנמצאים בסכנת הכחדה ושטחי ההטלה העיקריים שלהם הם בלבנון. גם הפגיעה בדגי המאכל שבמימי הים התיכון מטרידה את החוקרים הלבנוניים שבחנו את היקף התופעה, והם חוששים מפני פגיעה בדיג המסחרי, ובפרט של דגי הטונה בים התיכון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתם הנפט: אסון אקולוגי (צילום ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים