שתף קטע נבחר

"המלחמה היא של גברים, אנחנו מתנגדות"

"נשים לא מרוויחות שום דבר במלחמה אבל יש גברים שכן", הסבירה דוברת קואליצית נשים לשלום, שהפגינה יחד עם 1,500 איש נגד המלחמה בלבנון. אחד הגברים שהצטרפו הסביר: "זו אחת המלחמות הטפשיות ביותר. לא נושא החיילים והשבויים היה הטריגר למלחמה, אלא היוהרה ואי המוכנות להתפשר על טריטוריות. אולמרט, פרץ ואפילו חלוץ רוצים להוכיח את עצמם, להראות שגם הם יכולים"

"מלחמה היתה ונשארה עניין של גברים, אנחנו מוקיעות את התפיסה לפיה כל דבר פותרים בכוח". כך אמרה הערב (שבת) הח"כ לשעבר תמר גוז'נסקי, שהשתתפה בהפגנת השמאל נגד המלחמה בלבנון.

 

1,500 המפגינים צעדו מכיכר רבין לרחוב המלך ג'ורג' בתל אביב, כשבידיהם שלטים: "טוב שחרור אסירות משקיות פלסטיק שחורות", "תפסיקו להרוג, תתחילו לדבר עכשיו", "דברו אל תפציצו", "אם נרצה - יש עם מי לדבר", "תקשורת מגוייסת להסלמה דוחפת", וגם: "אולמרט – תסביר לכולנו למה אתה רוצח אזרחים וכמה". עשרה ארגוני נשים עמדו מאחורי ההפגנה, תחת הכותרת "נשים נגד המלחמה", מתוך תפיסה לפיה "נשים לא מרוויחות שום דבר במלחמה אבל יש גברים שכן. כל אלוף או אל"מ או אל"מ במילואים מנהל את המדיניות ואנחנו כנשים רק מפסידות", כך לדברי עדי דגן, דוברת קואליצית נשים לשלום. "לנו כנשים יש יותר מוטיבציה שהמלחמה תיגמר", הסבירה. עוברים ושבים קראו קריאות גנאי לעבר המפגינים. 

 

 

גוז'נסקי חיזקה את האמירה כשטענה כי "גברים מנהלים את המלחמה הנוכחית והמלחמות בעבר. כנשים אנחנו מוקיעות לא רק את המלחמה המסוימת אלא את החשיבה המילטריסטית שהיא חשיבה מאצ'ואיסטית, שאומרת שכל דבר פותרים בכוח, אלימות ובחיסול הצד השני. אנחנו מציגות חשיבה פמיניסטית שאומרת שפותרים בעיות בחברה ובין עמים בדיאלוג, לכן להפגנה הזו יש משמעות מיוחדת כשהתותחים רועמים".


מוחים בתל אביב (צילום: אלי אלגרט)

 

עוד הוסיפה גוז'נסקי: "אם יבדקו טוב יראו שבין הקורבנות חסרי האונים יש הרבה נשים וגם ילדים. נשים הן אוכלוסיה מנוצלת, מושפלת ומדוכאת שמשלמת את מחיר החולשה שלה גם אחרי המלחמה. אני בטוחה שנשמע אחרי המלחמה על נשים רבות שפוטרו ולא קיבלו את זכויותיהן בגלל שלא הגיעו לעבודה. "מלחמה זו הוצאה כספית אדירה. עלותה כמיליארד שקלים, ובעתיד יהיו קיצוצים בטענה שצריך היה כסף למלחמה. הציבור לא הצביע למפלגות כדי שיתמכו במלחמות", סיכמה.

 

הקשקוש שאנחנו מספרים לעצמנו

 

אך בהפגנה נכחו לא מעט גברים. דן יהב הסביר: "אני חושב שזו אחת המלחמות הטפשיות ביותר. לא נושא החיילים והשבויים היה הטריגר למלחמה. צריך לחשוב בקור רוח מהן הסיבות האמיתיות שגרמו למדינה לצאת למלחמה". הוא סבור, כי הסיבות לכך יכולות להיות "היוהרה ואי המוכנות להתפשר בעיקר על טריטוריות. זו גם הסיבה העיקרית לאי עשיית שלום עם סוריה. בדומה למלחמת לבנון הראשונה, המטרה היא לשנות הסדרים בלבנון, את ההרכב האתני בלבנון לפי ראות המערב, קרי ארה"ב. אולמרט, פרץ ואפילו חלוץ רוצים להוכיח את עצמם, להראות שגם הם יכולים". 

 

מתי שמואלף, משורר ועורך, הצטרף אף הוא למפגינים וטען: "באתי להפגין כי אני חושב שנעשית פה טעות גורלית שגובה מחיר עצום גם מתושבי הפריפריה, גם מחיילים, גם בלבנון ובעזה מאות אנשים מתים. אני חושב שאנחנו חיל חלוץ לפני מחנה השלום האמיתי שיקום בעקבותינו, ויבין את התוצאות ההרסניות של המלחמה".

   

ורוניקה כהן מירושלים סבורה ש"צריך לגמור את המלחמה המיותרת הזו, צריך לנהל משא ומתן, להפסיק את ההרג ולהיהרג, בסוף זה ייגמר במשא ומתן, וצריך לצאת כמה שיותר מהר – היום". עוד הוסיפה: "אנחנו עושים את העבודה השחורה של בוש וגם של האיראנים שרצו להוריד תשומת לב מעצמם. נכנסנו למלחמה מיותרת מבלי לחשוב איך נכנסים ואיך נצא משם".

 

ליאת רוזנברג מתל אביב אמרה כי "האמירה כאילו נקטנו באמצעים הומניטריים היא קשקוש שאנו מספרים לעצמנו כדי להמשיך ולשמר במוחנו את התפיסה כאילו אנחנו החברה המוסרית, או הצבא המוסרי בעולם. אלו סופרלטיביים שמזמן חלף זמנם. אני חושבת שאנחנו חברה אלימה שהקושי שלה הוא להתמודד בדרכי שלום עם האחר. זו הפגנה ספציפית של נשים נגד המלחמה, וכל קול נגד המלחמה הוא לגיטימי".  

 

גם מעבר לגבול צריך להיות ביטחון כלכלי

 

יהלי השש מחיפה, חברה בתנועת "אחותי" סיפרה שהגיעה להפגנה "כי הביטחון שלנו בארץ זה קודם כל ביטחון כלכלי. הביטחון הכלכלי של נשים הידרדר ב-15 השנים האחרונות. ההישגים של התנועות החברתיות בבחירות האחרונות יורדים לטמיון תוך שחיקה של אוכלוסיות שלמות בצפון, שגם ככה סובלות בגלל מדיניות מפלה ומתמשכת. מי יחזיר לנשים בצפון שעובדות לפי שעה או לפי תעריף יומי את הכסף? הכסף שעכשיו מושקע כביכול להציל אותנו מקטיושות, אמור להציל אותנו מאבטלה ומחוסר ביטחון כלכלי. גם מעבר לגבול צריך להיות ביטחון כלכלי, כי זה הביטחון שלנו".

  

נטע רותם מירושלים, חברה בקבוצת האנרכיסטים, אמרה כי לדעתה יש להפסיק את המלחמה מיד. "הקול שלנו קורא להפסיק לחשוב שלכל דבר יש פתרון אלים, פתרון תחרותי, פתרון שצד אחד חייב להפסיק והשני לנצח. התוקפנות של ישראל והחיזבאללה לא יכולה להביא לניצחון מוחלט של צד אחד ולהפסד מוחלט של צד שני, הפתרון חייב להיות הסכם של שני הצדדים שכולם ירוויחו ממנו ולא ימותו ממנו".  

 

עדי דגן קראה לממשלת ישראל להיענות להצעה להפסקת אש מיידית, לחילופי שבויים ולמשא ומתן מדיני. "אנחנו מאמינות שהמלחמה הזו לא תשיג ביטחון לתושבי ישראל, אלא רק משא ומתן מדיני והסכמי שלום עם לבנון, סוריה והרשות הפלסטינית. אנחנו נשים הפועלות פוליטית כל הזמן למען סיום הכיבוש ולשיוויון בין נשים ומיעוטים ולכן גם עכשיו היינו הראשונות להתארגן נגד המלחמה". דגן סיפרה כי הארגונים דואגים להציב משמרות מחאה מהיום הראשון של המלחמה בחיפה, וגם מול ביתו של ראש הממשלה בירושלים.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
"אחת המלחמות הטפשיות"
צילום: אלי אלגרט
צילום: אלי אלגרט
"מלחמה מיותרת"
צילום: אלי אלגרט
מומלצים