שתף קטע נבחר

סוף לדקירות: משאבת אינסולין שקוראת ומייצבת

בשורה לסוכרתיים: במקום לדקור את עצמכם עד 10 פעמים ביום, מכשיר חדש בעל חיישן מיוחד המוחדר לשכבה התת עורית, יקרא 288 פעמים ביום את רמת הסוכר של המשתמש, ויפעיל באופן אוטומטי משאבת אינסולין, המחוברת אליו

חברת מדטרוניק מינימד הציגה לאחרונה מערכת אוטומטית הבודקת ברציפות את רמת הסוכר בדמם של חולי סכרת. המערכת מתריעה על מצב הסוכר (רמה ומגמה) והמטופלים יכולים לנצל נתונים אלו ולהזריק לעצמם אינסולין (במשאבה, שגם היא חלק מהמערכת, אם כי אפשר גם לעשות זאת באורח ידני בלעדיה), או לחילופין לאכול משהו כדי להעלות את רמת הסוכר אם היא נמוכה מדי, כדי למנוע התעלפויות כתוצאה מהיפוגלוקמיה.

 

הפחד הוא צל כבד המלווה את הסוכרתיים יום יום מרגע אבחון המחלה. שאיפתם המרכזית של הסוכרתיים היא לשמור על רמות סוכר קרובות ככל האפשר לנורמה, אבל מעטים מגיעים אליה, ולעיתים הירידות או העליות החדות בערכים, יכולים להסתיים באובדן הכרה או תופעות אחרות. כל פעולה ותחושה עשויים לגרום לתנודות קיצוניות בערכי הסוכר ולהשפיע על האיזון: מתח נפשי, מזון ושתייה ופעילות גופנית, ובאמצעים שעמדו לרשותם עד היום, קיבלו הסוכרתיים תמונה חלקית ונקודתית על מצב הסוכרת.


המשאבה האוטומטית. 288 קריאות ביום

 

בנוסף, סוכרת היא מחלה מורכבת לטיפול. איזון הדוק מדי גורר אחריו היפוגליקמיות (ירידה חדה בערכי הסוכר הגורמת לטשטוש ראייה, ערפול, חולשה ובלבול עד כדי אובדן הכרה). הפחד מפני היפוגליקמיות מלווה את הסוכרתיים יום יום והם מגנים על עצמם מפניו באמצעות "הקפצת" ערכי הסוכר ושמירה על ערכים גבוהים. רבים הסוכרתיים שסובלים מהיפוגליקמיה לא מודעת, בעיקר בשעות הלילה.

 

עם השקתה של טכנולוגיה חדשה המחקה את פעולתו של הלבלב בגופו של אדם בריא, יכולים הסוכרתיים לנשום לרווחה.

כך זה עובד: משאבת האינסולין המשולבת קוראת את רמות הסוכר 288 פעמים ביום, כל 5 דקות, ומציגה לסוכרתי נתונים עדכניים בזמן אמת. עד היום הסוכרתיים דקרו את עצמם 4-10 פעמים ביום במדי הסוכר המסורתיים. מעתה חיישן מיוחד המוחדר לשכבה התת עורית, יישדר אוטומטית נתונים לצג המשאבה. עד לפיתוח טכנולוגיית הניטור הרציף הסוכרתיים ידעו מה רמת הסוכר, נכון לרגע נתון, אבל לא היה להם מושג האם רמת הסוכר עולה או יורדת בצורה קיצונית, משמע האם הם מצויים במצב שמסכן אותם.

 

כדי להימנע ממצבים מסוכנים, לראשונה מוצגות בפני הסוכרתי מגמות עלייה וירידה ברמות הסוכר. לראשונה הסוכרתי זוכה לקבל "התרעות בטיחות" על חריגות קיצוניות בערכי הסוכר, המאפשרות לו לתרגם את המידע להחלטות טיפוליות, ולנקוט בפעולה מהירה ומדויקת לאיזון רמות הסוכר. בדומה ללבלב בריא, המשאבה מזרימה לגופו של הסוכרתי אינסולין ביום ובלילה. המשאבה מצוידת במחשבון חכם, המחשב עבור הסוכרתי מהי כמות האינסולין המדויקת הנדרשת לאיזון רמות הסוכר. בכך נמנע הסוכרתי מטעויות המוכרות לסוכרתיים היטב - הזרקת כמות רבה מדי או מועטה מדי של אינסולין.

 

סוכרתיים המשתמשים במשאבה המשולבת מעידים, כי לראשונה הם מרגישים חופשיים מהתסכול שמלווה אותם במאבקם על איזון מחלתם ומועצמים בזכות כלי המספק להם מידע חיוני בלתי פוסק. לדבריהם הם מצליחים לנהל את מחלתם וחשים שזכו מחדש בשליטה על חייהם.

 

ד"ר אוהד כהן, מרפאת הסוכרת בבית החולים שיבא, תל השומר: "המשאבה המשולבת תאפשר מהפכה בטיפול בחולי סוכרת מסוג 1 הן מבחינת המטופל והן מבחינת הצוותים הרפואיים. הטכנולוגיה החדשה תאפשר להגיע לאיזון הדוק יותר שמשמעותו פחות סיבוכים, כמו היפוגליקמיה ותאפשר לסוכרתיים, החוששים מפני צניחות הסוכר להגיע לאיזון בתחושת ביטחון וללא פחד".

 

ואולם חסרונו הגדול של המכשיר הוא במחירו. הוא אינו כלול בסל הבריאות והחיישן, אותו יש להחליף מדי כמה ימים עולה מאות שקלים. ראשי האגודה הישראלית לסכרת נעורים הודיעו כי פנו לוועדת סל הבריאות וביקשו מימון המכשיר ל-200 חולים הנמצאים בסיכון גבוה (לרוב מדובר בנשים הרות או המבקשות להרות ובילדים), בעלות של 4 מיליון שקלים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים