שתף קטע נבחר

חדש במאגר יד ושם: מסמכים נדירים מתקופת השואה

מדובר בכ-11,650 רשימות ארכיוניות שחלקן נחשפות לראשונה לציבור הרחב, בהן תיעוד מתוך תיקי חקירה סובייטים, מתוך ארכיונים בברית המועצות לשעבר

השבוע נוספו לאתר יד ושם כ-11,650 רשימות ארכיוניות, בהן תיעוד מתוך תיקי חקירה סובייטים, מתוך ארכיונים בברית המועצות לשעבר, רשימות גירוש של יהודים, כתבים של יהודים בזמן השואה, טקסטים של ניצולים עם השחרור ורשימות של רשויות שונות במדינות שהיו תחת הכיבוש הנאצי.

 

רשימות אלה כוללות תיעוד של מקבלי המצות בגטו ורשה, רשימת בעלי הכלבים בגטו לודז', רשימת ציירים שנספו מגטו ורשה, ילדים מגטו לודז' ועוד.

 

בין התכנים הבולטים ברשימות נמנים תיקי החקירה הסובייטים, אשר לראשונה נחשפים לציבור הרחב. ועדות החקירה הסובייטים נוסדו בנובמבר 1942 ופעלו עד 1946. הוועדות פעלו במקביל להתקדמותו של הצבא האדום וכל מקום ששוחרר על ידי הצבא האדום הם חקרו.

 

בתיקים נכלל מידע מתוך הדו"חות שהכינו הוועדות על האוכלוסיה שנספתה, בנושא נזק לרכוש, משתפי פעולה. דו"חות אלה מקיפים מידע על עיירות וכפרים קטנים, שלעיתים כל האכלוסיה היהודית שם נרצחה וזו העדות היחידה שנותרה.

 

הרשימות שנסרקו מופיעות ב-20 שפות ומכילות,על פי ההערכות, כחמישה מיליון אזכורים של שמות. הרשימות קוטלגו בצורה אחידה והחיפוש בהן מתבצע באנגלית בלבד.

 

רוב הרשימות מצויות בארכיון יד ושם ומיעוטן מאוחסנות בארכיון המוזיאון להנצחת השואה של ארה"ב בוושינגטון. המוזיאון בוושינגטון מעלה גם הוא במקביל את מאגר הרשימות לאתר האינטרנט שלו, אך ללא המסמכים הסרוקים.

  

ניתן לבצע באתר חיפוש ב"חיפוש בסיסי" או חיפוש מורכב (advanced search‏), הכולל קטגוריות רבות יותר כמו: מקום, תאריך, מדינה, מגדר ולפי סטטוס של האנשים ברשימה: רשימת של עומדים מהצד, רשימות של רודפים/רוצחים, רשימות של ניצולים, רשימות של נרצחים, רשימות של מגורשים ועוד. עם זאת, בשל אופי הרשימות (הקיימות בעשרות שפות וחלקן בכתב יד) לא ניתן בשלב זה לבצע חיפוש ממוחשב ברשימות עצמן.

 

סריקתן של אלפי הרשימות התבצעה כחלק מתהליך הדיגיטציה הכולל של מאגר יד ושם, המתנהלת בשנים האחרונות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מסמכים נדירים ברשת
צילום: רויטרס
מומלצים