שתף קטע נבחר

סקירה: מחשב AMD מתקדם למשחקים

Athlon FX-62, לשעבר מעבד המשחקים האולטימטיבי, הודח בשבוע שעבר על-ידי Core 2. מדובר בטכנולוגיה מרשימה, שעשויה לצבור פופולריות בעתיד, לאחר שיוזילו אותה קצת

למחשב שבסקירה הזו אין שם דגם ולא תג מחיר. זהו מחשב שהורכב ונשלח אלינו על ידי חברת AMD, כדי שנוכל להתרשם בעצמנו מהטכנולוגיה שהיא מציעה לגיימרים. עד לפני שבועות בודדים, זה היה כמעט הטוב ביותר שחובבי המשחקים יכולים לבקש: מחשב מבוסס Athlon FX-62, עם לוח nForce 590 ומאיץ גרפי מבוסס ATI Radeon X1900 XTX.

 

כאשר קיבלנו את המחשב, זו הייתה אחת ממכונות המשחקים החזקות ביותר בעולם. בינתיים, הוכרזו המעבדים החדשים של אינטל ושינו קצת את המצב.

 

עם ההכרזה של אינטל על מעבדי Core 2 איבדה AMD את הבכורה במבחני הביצועים, על כך אין ויכוח. שורה ארוכה של מבחנים בלתי תלויים מוכיחים שהיתרון של אינטל מוצק, ושגירסת הגיימינג Core 2 Extreme X6800
צילום: נט מגזין
ATI Radeon 1900 (צילום: נט מגזין)
היא כרגע המעבד המהיר ביותר בעולם המחשוב השולחני, לא רק במשחקים אלא בכל סוגי המשימות.

 

AMD עדיין מציעה טכנולוגיה הרבה יותר חזקה ממה שיש לכם בבית - פשוט במקרה של Athlon FX, התמחור הופך אותו לא כדאי. דווקא בגלל זה, אנחנו מאמינים שלא רחוק היום בו נוכל לרכוש מחשבים דומים למחשב הבדיקה שלנו, במחיר נמוך משמעותית. לכן, תקראו בתשומת לב; יכול להיות שאנחנו מדברים על המחשב הבא שלכם.

 

AMD נערכת מחדש

 

ב-AMD מבינים את המשמעויות ומנסים להתמודד באומץ עם המצב. AMD הגיבה על הכרזת Core 2 בהוזלה דרמטית של רוב מעבדיה, עם דגש על דגמי Athlon 64 X2 כפולי-הליבה. אינטל שיפרה קצת עמדות באמצעות

 הוזלה משלה, בסדרי גודל קטנים יותר, בעיקר של פנטיום 4 ופנטיום D.

 

אבל בין מעבדי Core 2 החזקים, לבין מעבדי הפנטיום שנראים עכשיו כמו טכנולוגיה מהמאה הקודמת, פעורה תהום עמוקה. את התהום הזו - רמות הביניים של השוק - תנסה AMD לתקוף בעזרת מעבדי Athlon 64 X2.

 

ב"רמת הכניסה", הלקוחות שרוצים מחשבים זולים, AMD תנסה לפתות במעבדי Sempron, אבל יהיה לה קצת קשה בהתחשב בכך שמחירי פנטיום D מתחילים בפחות מ-100 דולר.

 

דגמי X2 הדו-ליבתיים שמתומחרים בין 152 ל-301 דולר, מצליחים להציע יחס מחיר/ביצועים דומה לזה של מעבדי Core 2 המתומחרים בין 183 ל-530 דולר. רכישת ATI על ידי AMD תאפשר לה להציע שילובים שונים של מעבדים ומאיצים גרפיים, שעשויים להיות עדיפים במקרים מסוימים על אלו של אינטל. AMD לא יכולה להיות מהירה יותר, אבל היא תוכל - אם תרצה - להיות זולה יותר.

 

Athlon FX לאן

 

Athlon FX-62 עלול להיות הקורבן הגדול הראשון של Core 2. זהו היהלום שבכתר AMD64 (המיקרו-ארכיטקטורה עליה מבוססים כל המעבדים הקיימים היום, ששמם מתחיל ב-Athlon), אבל הוא יקר מדי. בהוזלה של

לוח אם Asus M2N32-SLI dELUXE

 השבוע שעבר בחרה AMD לקצץ ממחירו רק 16 אחוזים (מאז היא גילחה מהמחיר 5% נוספים).

 

במחיר החדש (827 דולר) FX-62 אמנם זול בקרוב ל-20 אחוז (172 דולר) מ-X6800, אבל הוא יקר בכ-50 אחוזים מ-Core 2 E6700, שביצועיו שקולים לו ואף עולים עליו בחלק מהמקרים. גם צריכת החשמל שלו גבוהה משמעותית.

 

זה לא בגלל ש-FX-62 איננו חדשני. AMD העלתה בו את מהירות השעון בהשוואה לדגמים קודמים, והצליחה להשיג שיפור קל נוסף בביצועים הגולמיים של המיקרו-ארכיטקטורה.

 

נראה גם שהיא הצליחה לסחוט כמעט את המקסימום (נכון לעכשיו) מארכיטקטורת הלוח החדשה AM2 (למרות מגבלות הטיימינג שכפה עליה השימוש בטכנולוגיית הזיכרון DDR2).

 

זה עדיין לא מספיק כדי להתמודד בכבוד עם E6700, הפועל במהירות שעון נמוכה יותר (2.66GHz לעומת 2.8GHz) ומשתמש באפיק זיכרון הרבה פחות יעיל. וזה בגלל ש"מרום" (המיקרו-ארכיטקטורה של Core 2) פשוט טובה יותר. לראשונה מזה שלוש שנים, ולפחות עד לשנה הבאה - כשתוכרז המיקרו-ארכיטקטורה הבאה של AMD (הנקראת גם K8L), לאינטל פשוט יש מוצר יותר טוב.

 

ארבע ליבות

 

אז האם זה אומר ש-AMD נפרדה סופית מהגיימרים? לא בטוח. עוד לפני שתציג את K8L, תתחיל, לקראת סוף השנה, המערכה בינה לבין אינטל על טכנולוגיות ה-Quad Core (ארבע ליבות). לפני או אחרי, יתחיל המעבר של AMD לייצור בתהליך של 65 ננומטר (במקום 90 ננומטר היום. אינטל החלה את המעבר כבר בתחילת 2006).

 

המעבר ל-65 ננומטר יאפשר ל-AMD, לפחות בתיאוריה, להציג גירסאות משופרות ומוזלות של מעבדי Athlon. ספציפית ל-Athlon FX: היא תוכל להקטין, להאיץ את מהירות השעון, להוריד את צריכת החשמל, לערוך בו שיפורים ארכיטקטוניים ולהוזיל את מחירו לצרכן - ועדיין להרוויח עליו.

 

בינתיים, קשה הרבה יותר לעשות את כל זה - אם היא תאיץ אותו צריכת החשמל שלו תעלה באופן תלול. לכן, סביר להניח ש-AMD תשלב את מוצרי Athlon עם מוצרי Radeon בחבילה, כדי להשיג יחס מחיר/ביצועים סופי טוב יותר.

 

בקיצור: זה לא יקרה מייד אבל AMD תמשיך הלאה. במקביל, "המחשב לעשירים" שבדקנו עשוי להפוך זול משמעותית. לו הייתם קונים אותו היום הייתם משלמים קרוב לעשרת-אלפים שקלים. חכו ותראו כמה יעלה מחשב כזה בעוד כמה חודשים.

 

על התצורה שנבדקה

 

המחשב שבדקנו מייצג שילוב די סמלי בין מעבד המשחקים של AMD, לבין טכנולוגיית ההאצה הגרפית העדכנית של ATI, וללוח שמבוסס על ערכת שבבים של ה"מתחרה" Nvidia:

 

מעבד Athlon FX-62 (מהירות 2.8GHz, טכנולוגית AM2)

לוח אם ASUS M2N32-SLI Deluxe

ערכת שבבים NVIDIA nForce 590 SLI MCP

זיכרון 2x512MB Corsair DDR2/800 Dual Channel

דיסק קשיח Western digital WD1500ADFD 150GB S-ATA 7200rpm 16MB cache

מאיץ גרפי ATI Radeon X1900 XTX/512MB

מערכת הפעלה Windows XP Pro SP2 בהתקנת NTFS

 

השילוש הזה, AMD-Nvidia-ATI, נוח מאד ל-AMD כי היא חולשת על שניים משלושת קודקודיו. עם Nvidia, יש לה אינטרס לשמור על יחסים טובים - חוץ מזה שיש לה טכנולוגיה טובה.

 

באופן די אירוני, אנחנו צפויים למצוא שילוב די דומה גם במחשבי אינטל מסויימים, למשך זמן מה. קודם לרכישה, אינטל ו-ATI שיתפו פעולה בפיתוח
טכנולוגיית RD600, שנועדה להשתדך ל-Core 2 Extreme כדי ליצור את פלטפורמת המשחקים האינטלית האולטימטיבית. עד שלאינטל יהיה פתרון אחר, AMD תגזור כמה קופונים.

 

גם Nvidia בתמונה, עם GeForce 7900/7950GX2, מאיצים שמתברגים באמצע - במחיר ובביצועים - בין ההיצע של X1900 בכרטיסים בודדים לבין צמדי ה-X1900 בתצורת Crossfire (השוואה בין כל הנ"ל אפשר למצוא כאן). אפשר להניח שמאמצי הפיתוח של ATI בפרוייקט RD600 יועתקו עכשיו לפלטפורמות של AMD. ובינתיים, X1900 הוא מאיץ חזק שעולה פחות מהמוצרים המתחרים של Nvidia.

 

תמונת הביצועים

 

גם לביצועים כדאי להתייחס בפרופורציות. הביצועים של Athlon FX-62, באופן ספציפי, הם הרבה יותר ממה שנחוץ להרצה אופטימלית של דפדפן, לקוח דואר אלקטרוני, יישומי אופיס, ואפילו לעיבוד תמונה או עריכת וידאו בסיסיים.

 

זה מהנה מאד לאתחל את המחשב ולגלות שנדרשות לו רק 38 שניות (מדדנו) להגיע לחלון ה-Logon. וזה מעניין לגלות ש-IE הופך מהיר כמו Firefox עם מעבד חזק כל כך. אבל אפילו בעולם המשחקים קשה למצוא קוד שממש דורש מהמעבד הזה או ממעבדי Core 2 להתאמץ. מצד שני, לדברים האלה יש נטייה להשתנות, כידוע.

 

ערכנו ל-FX-62 סט מצומצם יחסית של מבחנים (התוצאות בטור המרכזי בטבלה), ובו בעיקר מבחנים סינתטיים (כאלה שאינם מבוססים על קוד יישומים אמיתי), ומבחנים המבוססים על משחקים פופולריים.

 

בחרנו להשוות לשני הדגמים החזקים Core 2 (המעבדים E6700 ו-X6800) לדגם החזק במשפחת Athlon 64 X2 (ה-+5000). הנתונים בטבלה הם ממוצעים של נתונים רבים שהתקבלו במבחנים ברחבי העולם בשבועות האחרונים, בקונפיגורציות דומות לזו שאנחנו בדקנו. לשם השוואה, הוספנו גם טור שמתייחס למבחנים אחרים למחשבי FX-62 בתצורות דומות. בשורה הראשונה מתחת לשמות המעבדים, תמצאו את המחירים שלהם - אולי הנתון הכי חשוב בטבלה.

 

התוצאות ומשמעותן

 

לא היו הפתעות גדולות במבחנים שלנו. למרות שהמחשב שלנו הורכב על-ידי AMD שבחרה בחלקים בעצמה, ההבדלים בהשוואה למבחנים אחרים היו קטנים, והם קיזזו את עצמם (הגורמים העיקריים להבדלים: יצרנים שונים של חלקים, דרייברים שונים, הגדרות תוכנה).

 

בשורה התחתונה של הטבלה אפשר לראות סיכום התוצאות, כשהמחשב שבדקנו הוא קנה המידה (100%) ושאר המעבדים מיוצגים באופן יחסי. Core 2 X6800 מוביל ב-25% ו-Core 2 E6700 ב-16%. תוצאות זהות לאלו שהתקבלו במבחני TG Daily (של Tom's Hardware), למשל. במבחנים אחרים (כמו אלו של PC World) היו הפרשים בתוצאות בסדר גודל של מספר אחוזים לכאן ולכאן.

 

התוצאות במבחנים הסינתטיים של Sandra 2007 ממחישות את יתרון הארכיטקטורה של AMD מבחינת תקשורת מעבד-זיכרון. בולט עוד יותר, היתרון העקבי מיקרו-ארכיטקטורה האינטלית בביצועי שלמים (Integer) ובביצוע פקודות מולטימדיה (SIMD) במיוחד בנקודה צפה (SSE).

 

בתוצאות המבחן Cinebench (מבוסס על מנוע התלת-מימד של Maxon), ניתן לראות שהיתרון של Core 2 גדל במעבר מליבה אחת (1CPU) לשתי ליבות (xCPU). המבחן הזה, ומבחני המשחקים, ממחישים שהיתרון של Core 2 מתקיים גם ב-DirectX וגם ב-OpenGL.

 

כמה מילות סיכום

 

אין ספק שזוהי לא שעתם הטובה ביותר של AMD ושל Athlon FX, ולאינטל יש טכנולוגיה מנצחת, אבל התמונה שמציגים הנתונים היבשים היא מטעה.

 

קודם כל, X6800 Core 2 Extreme הוא לא היריב האמיתי של Athlon FX-62. מאיים עליו יותר Core 2 Duo E6700, הזול ב-30 אחוז. במונחי מחיר/ביצועים, אגב, +Athlon 64 X2 5000 עדיף על שניהם.

 

אבל רוב האנשים לא עורכים את החישובים האלה, אלא קונים מחשב בהתאם ליכולתם הכספית ולהעדפה הספציפית למותג. במובן הזה, ל-AMD יש מענה למעבדי Core 2, אבל לא קוראים לו Athlon FX. המענה טמון ב-Athlon 64 X2 ובמוצרי ATI, וזו אחת הסיבות לכך ש-AMD הייתה מוכנה להוציא מיליארדים בשביל לרכוש את החברה הזו.

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מעבד Athlon FX-62 של AMD
מעבד Athlon FX-62 של AMD
מומלצים