שתף קטע נבחר

למרות היממה הקשה: ישראל ממתינה לאו"ם

מותם של שלושה אזרחים ו-12 חיילי מילואים אינו מהווה לפי שעה גורם להאצת הפעילות הצבאית בדרום לבנון. בישראל מעדיפים להמתין להחלטת מועצת הביטחון שתתכנס בימים הקרובים אך לוקחים בחשבון גם את האפשרות שהצעת ההחלטה שתוגש לא תתקבל. הבוקר כינס ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייעצות ביטחונית

שלושה אזרחים ו-12 חיילי מילואים נהרגו ביממה האחרונה בהתקפות החיזבאללה על יישובי הצפון, אבל למרות התוצאות הקשות, נראה כי בדרג המדיני לא מתכוונים לעלות מדרגה בפעילות הצבאית. בבוקר (יום ב') כינס ראש הממשלה, אהוד אולמרט, התייעצות ביטחונית בסוגיית המשך הפעילות הצבאית בלבנון. בהתייעצות משתתפים שר הביטחון, עמיר פרץ, וראשי מערכת הביטחון. ההתייעצות נערכת על רקע הצפי לתחילת הדיונים במועצת הביטחון בסוגיית הפסקת האש.

  

אמש שוחח ראש הממשלה, אהוד אולמרט, עם שר הביטחון, הרמטכ"ל רב-אלוף דן חלוץ ומזכירו הצבאי, אולם על פי גורמים בלשכת ראש הממשלה טרם התקבלה החלטה כלשהי באשר להמשך הפעילות הצבאית. המגמה במערכת הביטחון היא לא להתייחס אל האירועים הקשים אתמול בחיפה ובצפון כאל חריגים, אלא כאל אירועים שהיו יכולים לקרות בכל רגע נתון מאז תחילת הלחימה. על סמך תפיסה זו נראה כי לפי שעה ישראל לא צפויה להגיב באופן יוצא דופן על אירועי אתמול, אלא להמשיך בפעילות הצבאית המתוכננת.

 

 

בשלב זה ימתינו בישראל להתפתחויות במועצת הביטחון ולהחלטתה לאחר שתתכנס בימים הקרובים. במקביל, נערכים דיונים לקראת האפשרות שלא תהיה הפסקת אש מסיבה כזו או אחרת (אי-אישור הצעת ההחלטה במועצת הביטחון או דחיית הצעת ההחלטה על ידי החיזבאללה). בישראל מתייחסים אל הימים הקרובים כאל פרשת דרכים ולפיכך אירועי אתמול לא ישפיעו על הפעילות הצבאית. בין היתר, יוקפאו לפי שעה תכניות שהציג הדרג הצבאי בנוגע להפצצת תשתיות חשמל בדרום לבנון.

 

בלילה התכנסו נציגי חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון לדיון דחוף בעקבות הלחימה בלבנון, אך לא הצליחו להגיע להסכמה על הוספת הדרישה הלבנונית להצעת ההחלטה שגיבשו ארצות הברית וצרפת. גורם דיפלומטי מטעם אחת המדינות אמר בתום הפגישה כי חוסר ההסכמה מבטל את האפשרות להצבעה במועצה מחר, וכי "הצבעה ביום שלישי נשמעת כתסריט הגיוני יותר".

 

בסביבתו של אולמרט אמרו אמש כי "צפויה פעילות צבאית עניפה ביומיים הקרובים. גם חיזבאללה מגביר את הפעילות שלו, לקראת כינוס מועצת הביטחון של האו"ם. הם מנסים כעת להשיג כמה שיותר הישגים". עם זאת, כאמור, לא מדובר בפעילות חריגה שנובעת מהאירועים הקשים אתמול.

 

אנשיו של ראש הממשלה סירבו לומר האם הוא תומך בהחרפת הפעילות הצבאית בעקבות ההתקפות הקטלניות של החיזבאללה, אולם שרים החברים בקבינט העריכו בשיחה עם ynet כי אולמרט ימתין כדי לראות מה תהיה החלטת מועצת הביטחון שתתכנס בימים הקרובים. גורם בלשכת ראש הממשלה אמר בנוגע לכינוס מועצת הביטחון כי "יכולה להיות החלטה של מועצת הביטחון שתחייב סיום הפעילות, אם כי בינתיים החיזבאללה דוחה את זה".


צה"ל בלבנון. לא מתקדמים מעבר למתוכנן (צילום: איי פי)

 

אין שינוי בתכניות - לא מתקדמים עד נהר הליטני

 

גם פרץ קיים התייעצויות עם ראשי צה"ל ובראשם הרמטכ"ל, בעקבות המהלומה הקשה שחטפה ישראל אתמול בצפון. בהתייעצות לא התקבלה כל החלטה ובשלב זה צה"ל לא יתקדם עד נהר הליטני אלא יגביל עצמו למרחק של 8 עד 12 קילומטרים מהגבול. "בשלב זה אין כוונה להתקדם לכיוון הליטני אלא אם תתקבל הוראה מהדרג המדיני", אמרו גורמים צבאיים. אותם גורמים הוסיפו כי בשלב זה "מנקה" צה"ל את הכפרים ברצועה המדוברת ממחבלי חיזבאללה, אמצעי לחימה, תחמושת, בונקרים וכן מתבצעת פעילות לזיהוי משגרים והשמדתם. 

 

ההתבטאות המפתיעה אמש הגיעה מכיוונו של שר החבר בקבינט המדיני-ביטחוני, שאמר בשיחה עם ynet: "אף אחד לא יודע מה הולך לקרות. אנחנו יורים בלי סוף, פועלים, והם ממשיכים לירות רקטות. זה מדהים. לא ברור מה כבר אפשר לעשות". בלשכתו של אולמרט דחו הערב את הטענות כי ראש הממשלה מיהר להכריז על ניצחון ישראל במלחמה בראיונות לכלי תקשורת זרים. "לא אמרנו שהיה ניצחון", אמר בכיר בלשכה. "אמרנו שהחיזבאללה קיבל מכה".

  

השר מהקבינט אמר כי להערכתו "ראש הממשלה ינסה לפעול כדי להשיג הסכם מדיני שיפסיק את האש. אנחנו כרגע באמת לא יודעים מה הולך לקרות, משום שכל מה שניסינו לא עזר והאש נמשכת", ציין השר.

 

במקביל בביירות: כינוס של שרי החוץ הערביים

 

היום צפויים להגיע לביירות על גבי מטוס צבאי מצרי, שרי החוץ של הליגה הערבית לצורך כינוס מיוחד שייערך בעיר. יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, התייחס לכך אמש במהלך מסיבת העיתונאים שקיים ואמר כי לבנון מצפה משרי החוץ הערביים שינקטו עמדה נחרצת שתציל את המדינה. "איננו מבקשים שתשתתפו בלחימה אך עליכם לנקוט עמדה לטובתנו", אמר. מסרים ברוח דומה נשמעו גם בנאומיו של נסראללה ובהתייחסויות אחרות של גורמים תומכי חיזבאללה. 

 

במסגרת סיור מקדים הגיע אתמול שר החוץ הסורי, וואליד אל מועלם, לביירות לביקור רשמי ראשון של אישיות סורית מאז הנסיגה מלבנון אשתקד והתייצב לימין חיזבאללה. למרות הכל, קשה לראות איך כל שרי החוץ הערביים מתייצבים לצד חיזבאללה באופן פומבי.

 

בתוך כך פנה מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא, למזכ"ל האו"ם קופי אנאן, וביקש לתקן את נוסח טיוטת ההחלטה שגיבשו צרפת וארצות הברית אשר נועדה להביא להפסקת פעולות האיבה בין ישראל לחיזבאללה. בהודעת הליגה הערבית נכתב כי יש לדרוש מישראל להסיג את כוחותיה מכל שטחי לבנון.


פורסם לראשונה 07/08/2006 00:32

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
שואף להסכם מדיני. אולמרט
צילום: אלי אלגרט
צילום: עמרי אילת
התייעצות ביטחונית. פרץ
צילום: עמרי אילת
צילום: אלי אלגרט
דיון נוסף. חלוץ
צילום: אלי אלגרט
צילום: אריאל בוקובזה
הרקטות ממשיכות לנחות. חיפה
צילום: אריאל בוקובזה
צילום: איי פי
שיגור הרקטות מצור
צילום: איי פי
מומלצים