שתף קטע נבחר

זהירות: אולטרסאונד עלול לפגוע בעובר

מחקר שנערך בארה"ב בעכברים, מצא כי חשיפה ממושכת לאולטרסאונד בהריון גורמת לפגיעה מוחית בעוברים. מומחה ישראלי: אולי המחקר הוא סוג של איתות שדורש מאיתנו לחשוב על קיזוז חלק מהבדיקות המיותרות

בישראל עוברות כל הנשים ההרות שתי בדיקות אולטרסאונד לפחות במהלך ההריון, אולן יש שמגיעות גם לעשר בדיקות ויותר אצל הגינקולוג. עתה מזהירים חוקרים בארה"ב כי הבדיקה הזו, שנחשבה לאחת הבטוחות בעולם, עלולה לפגום במוח העובר. המחקר החדש שמעורר כבר סערה בעולם, פורסם בגליון בכתב העת Proceedings of the National Academy of Sciences בגליונו החדש.

 

שתי סקירות אולטרסאונד מקובלות בישראל במהלך ההריון – בשבוע ה-14 וה-22. על פי המלצת מומחה האולטרסאונד, עוברות חלק מהנשים סקירה נוספת בשבוע 32. עם זאת גינקולוגים רבים "נכנעים" לבקשת האם בעת הביקור השגרתי, ומבצעים בה בדיקות, לעתים שלא לצורך. מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, יחד עם המכון האמריקאי לרפואת אולטרסאונד, הזהירו כבר משימוש יתר באולטרסאונד, בטענה כי הנזקים לעובר עדיין אינם ידועים.

 

תאי העצב נתקעו בשכבת המוח התחתונה

 

התפתחות מוחו של העובר, הן בעכברים והן בבני אדם, דורשת מתאי עצב לנדוד מאיזור הקרוי "הרכס העצבי" אל מיקומם הסופי – במוח. צוות החוקרים הבחין כי מגוון השפעות סביבתיות, הכוללות אלכוהול, עלולה להפריע על הנדידה הזו של תאי העצב, הפרעה העלולה לגרום למצבים רפואיים הרסניים.

 

במחקר הנוכחי בדקו חשפו החוקרים עכברים עובריים לאולטרסאונד בגלים שונים ולטווחי זמן שונים, עד 420 דקות, במשך שלושה ימים, החל מהיום ה-16 להריון. במועד זה רוב תאי העצב מתחילים בנדידתם מהרכס העצבי למקומם הסופי. החוקרים הזריקו לעכברות ההרות חומר המאפשר לזהות את נדידת תאי העצב.

 

בהשוואה לעכברים בקבוצת בקרה שלא עברו חשיפה לגלי האולטרסאונד, לא נמצא שינוי בגודל המוח או בארכיטקטורה שלו, וגם לא נמצאה עדות לפגיעה ברקמות המוח. עם זאת חלק מתאי העצב לא הצליחו לנדוד למיקומם התקין, ונתקעו בשכבות התחתונות של המוח.

 

החוקרים מצאו כי הכפלת החשיפה מ-15 ל-30 דקות, מגבירה את טעות נדידת תאי המוח בשיעור של 5 עד 9 אחוז. הכפלה נוספת של זמן החשיפה, עד ל-60 דקות, מגבירה את הטעות בהתמקמותם של תאי העצב בשיעור של 11 אחוז.

 

לדברי החוקרים, הממצאים החדשים דורשים מחקרים נוספים שיבדקו את השפעת גלי האולטרסאונד על נדידת תאי המוח. החוקרים מתכננים מחקר נוסף על יונקים, בו יבדקו שוב תוצאות החשיפה הזו על ההתפתחות המוחית של העובר.

 

מומחה ישראלי: נסחפנו לדבר הזה

 

במאמר בקורת שפורסם בכתב העת, אמר ד"ר ורנה קבינס מבית הספר לרפואה בהרארוורד, כי מוחם של העכברים קטן יותר ומתפתח לאט יותר ממוח האדם. "לא ניתן להשליך מהמחקר הזה על בני אדם" אמר קבינס, "בעיקר משום שעוברי אדם אינם נחשפים לקרינת אולטרסאונד בכמות כזו אותה קיבלו העכברים בניסוי".

  

"כל המחקרים שנעשו בבני אדם, השונים מעכברים, לאורך שנים ארוכות, לא מצאו כל פגיעה עצבית ומוחית בעקבות חשיפה רצופה לאולטרסאונד" אומר ל-ynet ד"ר מוטי דוליצקי, מנהל יחידת ניטור האולטרסאונד ומחלקות היולדות במרכז הרפואי שיבא, "המכשיר נחשב בטוח, אולם תמיד כשמופיעה עבודה מדעית כזו, צריך לנקוט משנה זהירות".

 

לדברי דוליצקי, ישראל היא אחת המדינות הליברליות בנוגע לבדיקות האולטרסאונד, כשחלק גדול מהנשים מבצעות יותר בדיקות מהנדרש. "נסחפנו לדבר הזה" הוא אומר, "בארצות הברית למשל עושים בדיקה אחת בלבד, בשבוע ה-20. ואצלנו, חלק מהנשים מגיעות גם ל-10 בדיקות בהריון. אולי המחקר הזה הוא סוג של איתות שדורש מאיתנו לבדוק פעם נוספת האם יש צורך לקזז חלק מהבדיקות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובר. תאי העצב הפסיקו לנדוד
צילום: איי פי
מומלצים