שתף קטע נבחר

הקבינט אישר את הרחבת הפעולה בלבנון

ברוב של תשעה שרים, ללא מתנגדים ועם שלושה נמנעים אישר הקבינט לביטחון לאומי את הרחבת הפעולה הקרקעית בלבנון. ראש הממשלה ושר הביטחון הוסמכו להכריע על מועד הרחבת הפעולה ועומקה. במהלך הישיבה הציע מופז לתקוף את חיזבאללה מצפון לדרום (לכיוון ישראל). פרץ, שלא אהב את התערבות שר התחבורה, פנה אליו: "איפה היית כשחיזבאללה התחמש?"

על רקע הדיווחים הקשים על נפגעים בקרבות בדרום לבנון הסמיך אחר הצהריים (יום ד') הקבינט לביטחון לאומי את ראש הממשלה ושר הביטחון לאשר את תוכניות צה"ל להרחבת הלחימה בלבנון. כעת יוכל ראש הממשלה להורות לצה"ל לפעול נגד משגרי הקטיושות בכל מרחב דרום לבנון. היעד - איתור וחיסול משגרי הקטיושות לעבר הצפון. תשעה שרי קבינט תמכו בהחלטה. שלושה - אופיר פינס, שמעון פרס, ואלי ישי - נמנעו.

  

 

חברי הקבינט הסמיכו את ראש הממשלה ושר הביטחון לקבוע את מתווה וגבולות הפעולה. בימים האחרונים דובר על פעולה עד מרחב נהר הליטאני, לפי המלצות צה"ל. שר בקבינט המדיני-ביטחוני אמר כי הרחבת פעולות צה"ל בדרום לבנון לא תחל ביומיים-שלושה הקרובים, על מנת לאפשר לדרג המדיני למצות את המהלכים הדיפלומטים במועצת הביטחון.

 

שר התמ"ת, אלי ישי, ישר קו עם עמדת הרוב בצאתו מהדיון: "שר הביטחון וראש הממשלה יקבעו את העיתוי המדוייק שבו תורחב הפעולה הצבאית. להערכתי, היא תימשך 30 יום. אנו נמצאים במלחמה ויש צורך להרחיבה. נכון לפעול באופן נרחב". עם זאת הוסיף ישי כי יש לפעול לדעתו בעיקר מן האוויר. "במאבק מול חיזבאללה ניצחנו, ההתמודדות מול הקטיושות שונה ולכן יש לפעול בתקיפות ולא לזנוח פעולה אווירית. לדעתי, יש להמשיך ולהוריד כפרים שלמים מהאוויר כשיש לנו ידיעה ודאית שמשם יורים קטיושות".

 

שר המשפטים חיים רמון הצביע בעד הרחבת הפעולה ואמר עם צאתו מישיבת הקבינט: "תבעתי משר הביטחון ומצה"ל פגיעה ללא רחמים בכל אזור ממנו נורות קטיושות. יש לירות לכל בית ממנו נורות קטיושות.

 

"אני יודע שיש סכנה ששוב יתרחש אסון כמו כמו כפר כנא, אך מי שמשתמש בילדים כבחומת מגן, ומחייב אותי לבחור בין שלום הילדים שלו לילדים שלנו - אני בוחר בילדים שלנו", סיכם רמון.

 

וכך החליט הקבינט:

 

  • לאשר את התוכניות שהוצעו על ידי שר הביטחון וצה"ל לגבי המשך הפעילות בלבנון, תוך התאמתן למשמעויות הסדר מדיני עתידי. כמו כן, להמשיך בפעולות להעמקת הפגיעה בתשתיות הטרור ברצועה שבה פועל צה"ל.
  • להסמיך את ראש הממשלה ושר הביטחון לקבוע את מועד תחילת ביצוע התוכנית שהוצגה.
  • להמשיך מתווה הפעילות הצבאית מול מטרות חיזבאללה בכל לבנון, על ידי חיל האוויר, חיל הים וכוחות היבשה.

 

הקבינט הזכיר גם את המשך המאמצים לקראת הסדר מדיני, בין היתר במסגרת מועצת הביטחון של האו"ם. בישראל פועלים למען חמש מטרות עיקריות שהוזכרו גם הן בהחלטת הקבינט:  השבתם החיילים החטופים, לאלתר וללא תנאי; הפסקה מיידית של כל הפעולות האיבה מלבנון נגד ישראל ונגד מטרות ישראליות, כולל הפסקת ירי הטילים והרקטות על ישראל; יישום מלא של החלטת מועצת הביטחון 1559; פריסת כוח בינלאומי יעיל בדרום לבנון, יחד עם צבא לבנון, לאורך הקו הכחול; סיכות יכולתו של חיזבאללה לשקם את יכולותיו המבצעיות, בעיקר על ידי מניעת העברות הנשק והאמל"ח מסוריה ואיראן ללבנון.

 

עוד סוכם שצה"ל לא ייכנס לצור ונדחתה קריאה של אחד השרים לפגוע בתשתיות של ממשלת לבנון - זאת מחשש שהדבר יפגע בתמיכה הבינלאומית במהלכיה של ישראל.


היעד: חיסול משגרי הרקטות. קריית שמונה, הבוקר (צילום: אריאל בוקובזה)

 

בתגובה להחלטה הישראלית קראה ארצות הברית לישראל "לפעול בזהירות עד כמה שניתן" על מנת למנוע פגיעה באזרחים לבנונים. דובר מחלקת המדינה, שון מק'קורמק, אמר כי לישראל ישזכות להגן על עצמה מפני חיזבאללה בדרום לבנון, אך הוסיף כי ארצות הברית מודאגת מהמצב ההומניטרי בלבנון.

 

פרץ ומופז מתעמתים

 

האווירה בישיבת הקבינט היום, שנמשכה שש שעות למעט הפסקה בת כחצי שעה, במהלכה שוחח ראש הממשלה ארוכות עם מזכירת המדינה האמריקנית קונדוליזה רייס, הוגדרה כקשה, לעתים קודרת. במהלך הישיבה פרץ עימות חריף בין שר הביטחון עמיר פרץ לשר הביטחון לשעבר ושר התחבורה הנוכחי, שאול מופז. הוויכוח בין השניים פרץ כאשר מופז הציע תכנית טקטית לתקוף את חיזבאללה מצפון לדרום, קרי מתוך שטח לבנון לכיוון ישראל.

 

פרץ כנראה לא אהב את הצעתו של מופז ופנה אליו: "מה כל התוכניות האלה? איפה אתה היית כאשר חיזבאללה בנה את כל המערך המאיים הזה?". מופז ענה בתגובה כי "עכשיו זה לא הזמן לעסוק בדברים האלה. אילו היית מביא את ההצעה הזאת (לתכניות הלחימה שאושרו היום למבצע בלבנון - ר.ס.) ביום הראשון למלחמה אז מילא".

 

ראש הממשלה אהוד אולמרט ביקש להרגיע את הרוחות והתערב בחילופי הדברים: "רבותי, כל העולם מסתכל עלינו איך אנו נוהגים בתקופה הקשה הזאת. אני מבקש מכם לשמור על קור רוח ושיקול דעת".

 

המשנה לראש הממשלה שמעון פרס העיר הערות לחבריו השרים על דרך תפקודם, והשרים התבטאו ארוכות על זווית

הראייה שלהם בנוגע למבצע בלבנון, במיוחד נוכח אי ההצלחה עד כה בחיסול תשתיות חיזבאללה.

 

שרת החוץ, ציפי לבני, נפגשה לאחר החלטת הקבינט עם שר החוץ הגרמני, ד"ר פרנק ולטר שטיינמאייר. במסיבת עיתונאים עמו סיפרה: "ישראל אינה פועלת באמצעים צבאיים כדי לסכל את הניסיונות הבינלאומיים לפעול להסדר להפסקת אש. להיפך, אנו פועלים יחד עם הקהילה הבינלאומית".

 

עוד אמרה שרת החוץ לבני כי הרעיון של ראש ממשלת לבנון, פואד סניורה, להורדת כוחות צבא לבנון לדרום המדינה הוא "טוב בעינינו". עם זאת, הבהירה כי לכוח הלבנוני צריך להצטרף כוח רב לאומי בעל יכולת אכיפה אפקטיבית. "כוחות אלה אמורים להחליף את חיזבאללה בדרום לבנון ולא להצטרף אליו. הקהילה הבינלאומית צריכה לסייע לאכוף זאת", אמרה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הוסמך לאשר. אולמרט
צילום: רויטרס
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
לחץ לפעולה. פרץ הבוקר, עם שר החוץ הגרמני
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
צילום: רויטרס
יוצאים עד לליטאני?
צילום: רויטרס
מומלצים