שתף קטע נבחר

יפן: חרף הביקורת, ביקר רה"מ במקדש המריבה

על אף אזהרותיהן של מדינותיה השכנות של יפן, קיים ראש ממשלת יפן קואיזומי ביקור במקדש יאסוקוני, המנציח קורבנות מלחמה יפנים וגם פושעי מלחמה. הביקור גרר מחאות מצד דרום קוריאה וסין, הרואות במקדש סמל לתוקפנות של יפן

ראש ממשלת יפן ג'וניצ'ירו קואיזומי עמד באיומיו וביקר הבוקר (ג') במקדש יאסוּקוּני בטוקיו, המנציח קורבנות מלחמה יפנים, בהם גם פושעי מלחמה. זאת, על אף העובדה ששכנותיה של יפן באסיה, דרום קוריאה, סין וטייוואן הזהירו כי יראו בחומרה ביקור רשמי שכזה, שנתפס בעיני המדינות כהאדרת תקופת האיפריאליזם היפני באסיה.


קואיזומי, מלווה בכוהן שינטו, בפתח מקדש המריבה, הבוקר (צילום: איי.פי)

 

מקדש יאסוקוני הוא אתר דתי, אך אין בו מצבות וקברים, אלא לוחות שעליהם חקוקים שמותיהם של כ-2.5 מיליון חללי המלחמות המרובות שניהלה יפן ברבות השנים, רובם ממלחמת העולם השניה. המקדש מנציח, בין היתר, חיילים שהוגדרו על-ידי כוחות הברית בתום המלחמה כפושעי מלחמה מהדרגה הגבוהה ביותר. זו אינה הפעם הראשונה שקואיזומי מבקר במקדש זה; הוא ביקר ביאסוקוני כבר באוקטובר שעבר.

 

נושא הביקור במקדש עומד במרכז מחלוקת קשה עם סין, דרום קוריאה ושכנות אסיתיות אחרות. בעיני סין וקוריאה, וגם בעיני יפנים רבים, יאסוקוני אינו רק אתר בו מכבדים את זכר הנופלים, אלא סמל מובהק לעברה הצבאי והדורסני של יפן.  

 

הביקור שערך קואיזומי, שהתקיים השכם בבוקר, גרר הפגנות סוערות נגד יפן בדרום קוריאה ובסין - שתי מדינות שסבלו מאוד תחת הכיבוש היפני. נשיא דרום קוריאה רוה מו-היאן קרא ליפן להוכיח כי אין לה כל כוונה לחזור על מעשי התוקפנות שביצעה בעבר, ומיהר לזמן אליו את שגריר יפן בדרום קוריאה כדי להביע את מחאתו הרשמית.

 

גם בבייג'ינג, הניפו מגפינים דגלים מחוץ לשגרירות יפן בעיר, ושר הפנים הסיני לי ז'אושינג גינה את קואיזומי על "עיקשותו" לבקר במקדש. גם הוא קרא אליו את שגריר יפן במדינה כדי למחות על הביקור. "ביקור קואיזומי במקדש הוא מכשול לצדק הבינלאומי ורומס את המצפון האנושי", אמר לי לשגריר. לי הוסיף כי סין היא "הקורבן הגדול ביותר" במלחמה עם יפן.


הפגנה בדרום קוריאה נגד ביקור קואיזומי במקדש, הבוקר (צילום: איי.פי)

 

"על יפן להבין עובדה זו, ולהתיחס לחלק הזה בהיסטוריה שלה כבסיס פוליטי לחידוש מערכת היחסים בין שתי המדינות וחיזוקה. זהו תנאי מקדים לכל קשר עתידי בין המדינות", הוסיף שר הפנים הסיני.

 

ביקורו של קואיזומי במקדש לא היה מפתיע: כבר לפני כמה שבועות אמר ראש ממשלת יפן כי בכוונתו לבקר במקדש המריבה באחד המועדים הקרובים המשמעותיים לעם היפני. בתחילה סברו ביפן כי קואיזומי מתעתד לבקר במקדש ביום השנה להפצצת הירושימה, אבל אז נודע כי הוא מייעד את הביקור ל-15 באוגוסט, היום בו יפן נכנעה לבעלות הברית במלחמת העולם השנייה. שאר מדינות אסיה, אגב, מציינות יום זה כדי לחגוג את שחרורן מהכיבוש היפני.

 

קואיזומי דחה את הביקורת על ביקורו במקדש, ואף מחה על השימוש הדיפלומטי שעושות בו המדינות השכנות. לטענתו, הביקור במקדש אינו אמור להשפיע על היחסים הדיפלומטיים בין יפן לשכנותיה. "כבר אמרתי שההחלטות אם לקיים פגישות פסגה על בסיס ביקורי במקדש אינו רעיון טוב", אמר קואיזומי.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
קואיזומי בפתח המקדש, הבוקר
צילום: איי פי
הפגנה בטיוואן נגד הביקור
צילום: איי פי
הפגנה מול שגרירות יפן בסיאול
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הפגנה נגד הביקור ביפן
צילום: רויטרס
מומלצים