שתף קטע נבחר

איראן ביצעה ניסוי בטילי קרקע-קרקע

במסגרת תרגיל צבאי רחב היקף שמקיימת איראן בימים האחרונים, ביצעה הבוקר ניסוי בשיגור עשרה טילי קרקע-קרקע קצרי טווח. הטילים מסוג "צאעקה" - ברק בפרסית - מסוגלים להגיע לטווח של עד 250 קילומטר

איראן ממשיכה בתמרון הצבאי: הבוקר (יום א') ביצעה איראן ניסוי בשיגור טילי קרקע-קרקע לטווח קצר מסוג "צאעקה"  (ברק בפרסית). על פי הדיווחים בתחנת הטלוויזיה הלאומית של המדינה, טווח השיגור של הטילים נע בין 80 ל-250 קילומטר. תחנת הטלוויזיה הממלכתית באיראן דיווחה כי הניסוי נערך במדבר קאשאן, כ-250 קילומטרים דרום-מזרחית לבירה טהרן.

 

בד בבד, הבוקר התרסק מטוס אימון צבאי של איראן סמוך לטהרן, לאחר שניסה לבצע נחיתת חירום על כביש ראשי. כנף המטוס פגעה במאגר מים בצד הכביש וגרמה לפיצוץ. הטייס הצליח לפלוט עצמו מהמטוס ואף אדם לא נפגע באירוע. גורמים רשמיים בטהרן ציינו כי למטוס שהתרסק לא היה כל קשר לניסוי הטילים.


חיילים איראנים בתרגיל (צילום: איי.פי) 

 

קודם לניסוי היום, ערכה איראן סדרת תמרונים צבאיים בחודשים מרס ואפריל השנה, במסגרתם ביצעה שיגור ניסיוני של טיל שלטענתה אינו ניתן לזיהוי באמצעות ראדאר, המסוגל לשאת כמה ראשי נפץ ולהכות בכמה מטרות בו זמנית.

 

בדיווחי הטלוויזיה האיראנית נאמר כי טיל ה"צעאקה" נבנה על בסיס ידע מקומי בלבד, אולם מקורות זרים אומרים כי רוב הטכנולוגיה הרקטית של המדינה מקורה במדינות אחרות. בשידורי הטלוויזיה נראה הבוקר שיגור מוצלח של עשרה טילים מכנים ניידים. באיראן אומרים כי התרגיל הצבאי הגדול שמתקיים במדינה, ושעשוי להימשך עד חמישה שבועות, נועד להציג תורת הגנה חדשה.

 

מבחינת ישראל, טילי ה"צאעקה" אינם מהווים איום בשל טווח שיגורם הקצר. עם זאת, ידוע שבידי איראן טילי "שיהאב 3" שמסוגלים לשאת ראש נפץ גרעיני וטווח שיגורים מגיע עד 2,000 קילומטר.

 

בשנה שעברה, הודיע שר ההגנה האיראני לשעבר, עלי שמחאני, כי טהרן הצליחה לשדרג את יכולותיו של טיל השיהאב 3, וכי הטיל יונע מעתה בדלק מוצק - צעד שאמור להגביר את טווחו ואת כושר הדיוק שלו. מומחי צבא במערב העריכו כי מדובר בצעד משמעותי במיוחד בשיפור יכולותיו של הטיל. לדבריהם, השימוש בדלק מוצק יכול לסייע בשיפור המהירות בשלב השיגור. בהמשך, יוכל הטיל לשייט באמצעות דלק נוזלי ולהשליך מטה את המנוע של שלב השיגור.

 

השיגור נועד להגביר את המתח בין טהרן למערב

 

בשנים האחרונות קיימה איראן תמרונים ותרגילים צבאיים רבים, אולם על רקע המלחמה עם חיזבאללה בדרום לבנון וההתקדמות בתוכנית הגרעין של המדינה - נראה כי ניסוי הטילים האחרון נועד להגביר את המתח בין איראן והמערב, שהתעצם לאחרונה עם החלטת מועצת הביטחון לקבוע אולטימטום לאיראן להפסיק את העשרת האורניום עד סוף החודש - או לספוג סנקציות כלכליות ודיפלומטיות.

 

איראן מצדה ממשיכה להתעקש כי העשרת אורניום היא "זכות טבעית" של העם האיראני, ומודיעה חדשות לבקרים כי אין בכוונתה להפסיק פעילות זו. הבוקר שב וחזר דובר משרד החוץ האיראני, חמיד רזה אספי, על עמדה רשמית זו. במסיבת העיתונאים השבועית שקיים אספי בטהרן, אמר הדובר כי "הפסקת העשרת האורניום אינה עומדת על סדר היום שלנו", וחזר על העמדה שהשמיע לאחרונה שר החוץ האיראני מנושהר מותקי, לפיה הפתרון למשבר טמון במשא ומתן.

 

אספי שב ודחה את האולטימטום שהציב האו"ם לארצו. "החלטת מועצת הביטחון אינה מתקבלת על הדעת ומשוללת בסיס חוקי", קבע אספי. "איראן אינה מסכימה שארבעה או חמישה בני אדם יקבלו החלטות בשם העולם כולו".

 

השבוע אמורה טהרן להשיב באופן רשמי על "תוכנית המקל והגזר" - חבילת התמריצים שיזמו מדינות המערב במטרה לעודדה להפסיק העשרת אורניום. על אף שהתוכנית הוגשה לטהרן בחודש יוני - האיראנים השתהו במתן תשובה בנושא, והודיעו כי ישיבו רק ב-22 באוגוסט. הדבר עורר את רוגזן של החברות הקבועות במועצת הביטחון, והוא שימש קטליזטור לאולטימטום של מועצת הביטחון.

 

תנאי הבסיס לתוכנית - שהוא ה"מקל" בתוכנית - הוא הדרישה שאיראן תפסיק את העשרת האורניום, אך איראן שבה ומבהירה כי אין בכוונתה להפסיק פעילות זו. אי לכך, נראה שטהרן אינה עומדת להשיב בחיוב להצעה הבינלאומית. ואולם, במסיבת העיתונאים שקיים היום אספי, ציין הדובר כי תשובת ארצו להצעה תהיה "רב-מימדית - כשם שהתוכנית המוצעת היא רב-מימדית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
התרגיל הצבאי
צילום: איי פי
שיהאב 3
צילום: איי אף פי
מומלצים