שתף קטע נבחר

החיוויאי בשטח, הנחשים במתח

כל שדה שזה עתה נחרש הוא עבורו ארוחת חינם. אין נחש בתפריט? לא נורא, גם מכרסמים קטנים יחזירו אותו לשמיים על בטן מלאה. מופע הזלילה של החיוויאי - עכשיו בשדות הדרום

מי שעובר בימים אלה ליד השדות החרושים בדרום הארץ, כדאי שירים את עיניו מעלה מעלה ואולי ילכוד את אחד ממראות הטבע היפים יותר בשמיים שלנו: להקות של ”חיוויאי הנחשים” האורבות למזון טרי בין הרגבים שזה עתה פילחה המחרשה.

 

אחד המקומות החביבים על העופות הדורסים המיוחדים האלה הוא האזור שבין צומת פלוגות ללכיש ובית גוברין, אבל ניתן לראות אותם, במעופם האצילי, גם במקומות אחרים בדרום. המראה מרהיב.

 


גדול, בהיר עם כנפיים ארוכות ורחבות (צילומים: יגאל צור)

 

חיוויאי הנחשים, ציפור נדירה בהחלט, מרבה להיחשף לעין דווקא בשמי ישראל. "חוקר נולד‭,"‬ סיור של החברה להגנת הטבע בהדרכת חוקר ציפורים, הוכיח עד כמה זה נכון.

 

אחרי התכנסות, יצאנו לדרך לכיוון צומת פלוגות. קצת אחרי קריית־גת שברנו מזרחה לכיוון בית גוברין. בדרך המתין לנו חוקר הציפורים סאמח דראושה.

 

לא היינו צריכים לחפש הרבה: ממש מולנו, מעבר לכביש, נראה טרקטור בשדה - כשמעליו התלהקות ראשונה של חמישה חיוויאים. פנינו בטור ממושמע לעבר חורשת אקליפטוס קטנה ושם חיכתה הפתעת הבוקר: מתוך שק הוצא חיוויאי שנלכד באותו בוקר למטרות סימון (אל דאגה, הוא שוחרר אחר כך‭.(‬ המפגש עם העוף הדורס עורר התרגשות רבה בקרב הילדים בקבוצה, ולא פחות אצל המבוגרים. חתיכת ציפור.

 

החיוויאי הוא עיט גדול ובהיר עם כנפיים ארוכות ורחבות. בארץ הוא חולף מצוי

וחורף נדיר מאוד. החיוויאי מגיע לישראל בתקופת הקיץ ודוגר בעיקר בצפון הארץ ובמרכזה.

 

שמו של החיוויאי בא מהמילה הארמית ”חיויא‭,” ‬שמשמעותה נחש - המזון המועדף עליו. כל חיוויאי זולל כשלושה נחשים ביום, אם כי יש עוד מטעמים החביבים עליו. עד היום היה נהוג לחשוב שכמעט כל הארוחות של החיוויאי הן על טהרת הנחשים, אבל במסגרת תצפיות המחקר שלו גילה דראושה שבארץ הוא ניזון גם ממכרסמים. זו הסיבה שהחיוויאים אוהבים מאוד את הטרקטורים החורשים בשדות: המחרשה חושפת את מאות חורי המכרסמים באדמה ומזמינה את העופות חדי העין לארוחה דשנה בשיטת אכול ככל יכולתך. והכל חינם, ואין צורך להשאיר טיפ.

 

עוד גילה דראושה שבעוד שבעולם ידוע שהחיוויאים מעופפים רק בזוגות, הרי שבישראל הם דואים בקבוצות גדולות, בעקבות המזון. בסיור שלנו נראתה להקה של 17 חיוויאים והמדריך ידע לספר כי כבר זכה לראות להקה בת 90 פרטים. ההתקבצות עוזרת להם ככל הנראה באיתור מזון ובמעקב אחר ה”מסעדות” הנפתחות בפניהם בזו אחר זו - השדות הנחרשים. בקיצור, אחד מגלה את הטרקטור וכל השאר אומרים לו תודה ויורדים לפתוח שולחן.

 

עוף קרב 

אחד הדברים הבולטים שראינו בחיוויאי ”שלנו‭,”‬ זה שנלכד לצורך סימון, היה הקשקשים שעל רגליו והטפרים הקצרים שלו, השונים מאוד מאלה של דורסים אחרים. לבז, למשל, יש טפרים מעוקלים וגדולים. הטפרים של החיוויאי קצרים מכיוון שאין הוא צריך לתקוע אותם בטרף גדול כמו ארנבת או חוגלה, אלא ללכוד נחש או מכרסם. הקשקשים על הרגליים (מופיעים רק אצל החיוויאים) נועדו להגנה מפני הכשת נחשים, בנוסף לנוגדני ארס הנחשים בהם מצויד העוף.  

 


בעל כושר ראייה מופלא ונוגדנים לארס

 

אבל ההגנה הטובה ביותר של החיוויאי היא מהירות ההתקפה שלו, שאינה מותירה לנחש כל סיכוי. לחיוויאים יש כושר ראייה מופלא והם מזהים את הטרף כבר מגובה 300 ואף 400 מטר. או אז הם צוללים לעבר הטרף והורגים אותו במכה אחת בראש.

 

החיוויאי "שלנו‭,"‬ אגב, הזדהה כבן 5 שנים ושקל כמעט קילו וחצי. טבעת זיהוי הוצמדה לרגלו וסימון בצבע אדום נמרח על החלק הפנימי של הכנף הבהירה שלו. עם שחרורו לחופשי הוא חג מעלינו פעם, פעמיים - ונעלם.

 

ועוד בעקבות ציפורים  

סיורי "חוקר נולד" של החברה להגנת הטבע מומלצים לא רק לחובבי ציפורים מושבעים, גם ילדים וסתם מתעניינים יתחברו אליהם בהתרגשות. בתקופה הקרובה מתוכננים כמה סיורים מודרכים בנושאי ציפורים ברחבי הארץ:

26‬ באוגוסט: בעקבות נדידת הסתיו בבריכות הדגים של מעגן מיכאל.

2 בספטמבר: מפגש בתחנה לחקר הציפורים בירושלים עם ציפורי השיר החוזרות העירה בסוף הסתיו. התוכנית כוללת טיבוע ציפורים.

9‬ בספטמבר: נודדים ופולשים בעיר הגדולה תל אביב.

16‬ ו־23 בספטמבר: הנדידה הגדולה של הדורסים באזור ראש העין.

 

  • לפרטים מלאים והרשמה לסיורים: טלטבע, 6388688־‭.03‬ 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיוויאי הנחשים במעוף אצילי
צילום: הדורם שיריחי, חל"ט
חוקר הציפורים סאמח דראושה
צילום: יגאל צור
מומלצים