שתף קטע נבחר

סקר: ישראל ביתנו - המפלגה הכי גדולה כיום

מסקר שערך "מכון סמית" עבור ynet עולה כי קדימה והעבודה איבדו כמחצית מהתמיכה בהן מאז הבחירות ואילו ישראל ביתנו והליכוד התחזקו על חשבונן. ולידיעת פרץ ונתניהו: אם עמי איילון היה עומד בראש העבודה היא הייתה מכפילה את כוחה, הליכוד ירוויח אם יציב בראשו את בוגי יעלון

קצת יותר מ-100 ימים חלפו מאז הושבעה הממשלה הנוכחית וכבר ירדה באופן דרמטי התמיכה בשתי החברות הראשיות - מפלגת קדימה ומפלגת העבודה. מי שמתחזקות על חשבונן הן ישראל ביתנו והליכוד וחלק גדול מהציבור פשוט לא תומך כרגע באף מפלגה. כך עולה מסקר שערך "מכון סמית", בהנהלת רפי סמית, עבור ynet. 

 

ממצאי סקר דעת הקהל, שנערך ב-22 וב-23 לחודש בקרב 500 נשים וגברים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת בישראל (טעות הדגימה 4.5%) עולה כי "קדימה" ו"העבודה" מאבדות, נכון לעכשיו, יותר ממחצית מהקולות שלהם, וגם "הגימלאים" איבדו חלק ניכר מהתמיכה שקיבלו בבחירות האחרונות.

 

מפלגת ישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן היא כיום המפלגה "הגדולה" ביותר - 13% מהקולות (לעומת 10% שקיבלה בבחירות), הליכוד נמצאת במקום השני עם כ-11% מהקולות, קדימה מקבלת רק 9% מהקולות (לעומת 23% בבחירות) והעבודה יורדת ל-8% מהקולות (לעומת 15% מהקולות שקיבלה בבחירות).  


אם הבחירות היו נערכות כיום

התפלגות התמיכה במפלגות
מפלגה בחירות 2006 באחוזים בחירות 2006 במנדטים בחירות היום באחוזים בחירות היום במנדטים
ישראל ביתנו 9 11 13.3 16
הליכוד 9 12 11.2 14
קדימה 23 29 9 11
העבודה 15 19 8 10

 

תופעה משמעותית נוספת היא שכ-21% מהציבור הם כיום "קולות צפים" ועוד 22% עונים שלא היו מצביעים אם הבחירות היו נערכות כיום או מסרבים לחשוף את המפלגה לה נתונה תמכיתם. בפועל משמעות הנתונים היא שכמעט מחצית מהציבור "יושב על הגדר".

 

נתון זה, לפיו כ-50 אחוז מן הציבור לא הצליח לתת תשובה לגבי דרך הצבעתו, הינו מכריע בניתוח הנתונים. העובדה החשובה היא כי חלק גדול מהציבור מסרב לבחור במי מהמפלגות הקיימות, ואחוז גבוה מאלו שהצביעו בעבר לקדימה ולמפלגת העבודה כבר לא תומך באופן מיידי במפלגות האלה.

 

למעשה נוצר מצב לפיו המפלגה הגדולה ביותר כיום בישראל היא מפלגת המאוכזבים, הן ממפלגות השלטון והן מן המפלגות בכלל. מצב זה יוצר בעייתיות מסוימת במתן תמונה מדויקת של המערכת הפוליטית כיום, ועל כן יש להתייחס לתוצאות הסקר כאשר הנתונים האלה נלקחים בחשבון.

 

בסקר נבדקו עוד שתי שאלות - מה היה קורה לליכוד לו בראשו היה עומד הרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון במקום בנימין נתניהו, ומה היה קורה למפלגת העבודה לו בראשה היה עומד ח"כ עמי איילון במקום עמיר פרץ.

 

התוצאות מרתקות: הליכוד בראשות בוגי יעלון היה מקבל כיום 17.4% מהקולות (לעומת 11% שהיה מקבל כיום בהנהגת נתניהו), כאשר בחלופה זו הליכוד היא המפלגה הגדולה ביותר (השנייה ישראל ביתנו – 9.5%, קדימה – 8.5%, והעבודה בראשות פרץ עם 6.6% מהקולות).  

 

מפלגת העבודה בראשות ח"כ עמי איילון מקבלת  21% מהקולות (לעומת 8% שמקבלת כיום בראשות עמיר פרץ) ובמקרה זה היא הופכת למפלגה הראשונה בגודלה ואחריה הליכוד בראשות נתניהו עם 10.6%, ישראל ביתנו עם 9.5% מהקולות, וקדימה עם 8% מהקולות בלבד.

 

למרות ההסתייגות ביחס לאחוז הקולות הבלתי מפוענחים, עולה מהסקר התחושה בציבור כי המנהיגות של מדינת ישראל צריכה להיות מורכבת מאנשים בעלי ניסיון. כשהתוצאות מראות כי עמי איילון ומשה בוגי יעלון זוכים לפופולאריות כה גבוהה, נראה כי ה"געגוע" של אזרחי ישראל לגנרלים עדיין קיים.

 

התחושה בקרב הציבור היא כי לאחר שאזרחים ניהלו את המלחמה כפי שניהלו אותה, ייתכן וצריך להחזיר לקדמת הבמה אנשי צבא לשעבר בעלי ניסיון. בסך הכל מראה הסקר על אכזבה גדולה מן המנהיגות הנוכחית ומן השלטון בכלל. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אולמרט ופרץ. צונחים
צילום: איי פי
צילום: אמיר כהן
ליברמן. מתחזק
צילום: אמיר כהן
צילום: מיכאל קרמר
איילון. יציל את העבודה?
צילום: מיכאל קרמר
צילום: צביקה טישלר
יעלון. יכול להקפיץ את הליכוד
צילום: צביקה טישלר
מומלצים