שתף קטע נבחר

האלוף במיל' שגיא: צה"ל צריך טיפול שורש

בדברים שנשא בכנס "מחשבות אחרי המלחמה" מתח ראש אגף המודיעין לשעבר ביקורת על צה"ל ועל המדיניות של ישראל. "התקיפות שבאו אחרי חטיפת החיילים היו יעילות, אבל הפרק הבא היה מעין התגלגלות הלאה", אמר. איתן בן אליהו, מפקד חיל האוויר לשעבר: "צריך להזיז הצידה את מנגנון ההדחקה - גם של הציבור וגם של המדינאים. כשאמרו להם 'יהיו עוד טילים' הם הדחיקו"

"ישראל מגיבה על אירועים, ולא עוסקת בתהליכים עצמם. חיזבאללה בלבנון הוא סימפטום לבעיה אזורית רחבה בהרבה. יש פה ילד שזורק אבנים ובמקום לפנות להורים שלו, אנו רצים אחריו בסמטאות. הרבה דברים לא טופלו במבצע הזה - לא טופלה סוריה, לא טופלה איראן, ואני לא מתכוון לפעולה צבאית נגדן" - כך אמר היום (ו') אלוף במילואים אורי שגיא, לשעבר ראש אגף המודיעין בצה"ל, ב"שישי אסטרטגי" סימפוזיון שנערך במסגרת תוכניות מרכז "הקתדרה" במוזיאון ארץ ישראל בתל אביב, תחת הכותרת "מחשבות אחרי המלחמה".

 

שגיא מתח ביקורת על התנהלות הממשלה ואמר היתה היתה בעיה בראייה הכוללת, שלא הצליחה להתייחס ללחימה בצפון כחלק מתמונה רחבה יותר. על הצבא הוא אמר: "יש בצה"ל בעיות ארגון, שליטה והפעלת המפקדות יש כאן דברים מטרידים שמחייבים בדיקה וטיפול שורש".


אלוף במיל' אורי שגיא (צילום: ניב קלדרון) 

 

לדברי שגיא, ככל שנקפו הימים, התנהלות הלחימה הלכה והסתבכה. "התקיפות שבאו אחרי חטיפת החיילים היו יעילות, אבל הפרק הבא היה כבר מעין התגלגלות הלאה, כמו עם ישראל קשה העורף במעמד הר סיני שאמר 'נעשה ונשמע'. "נראה שמי שרואה את הבית לא רואה את הרחוב, ומי שרואה את הרחוב לא רואה את השכונה ולא את התמונה הכוללת.

 

"המבצע הזה מצא את עצמו מטפל בכלים לא תואמים, עד כדי כך שהפער בין המטרות לתוצאות גדול ממה שהחברה הישראלית יכולה לקבל. ברגע שפרשנים ודוברים ואלופים לשעבר אמרו 'תנו לצה"ל לנצח' - המבצע הפך למביך. ב-48 השעות האחרונות מה שקרה היה רפלקס צבאי שעלה בהרבה קורבנות ולא השיג שום דבר שאי אפשר היה להשיג קודם".

 

שגיא הסביר כי כדי לנצח במלחמה היו נחוצים הישגים נוספים. "בעבר תפיסת הביטחון שלנו עמדה על שלוש רגליים: כושר התראה, כושר הרתעה, ובהתקיים אחד ושתיים שמגיעים למלחמה – הכרעה. חיל האוויר תקף יפה ויעיל, אבל הוא לא יודע להכריע מלחמה בקונטקסט המזרח תיכוני. מצאנו את עצמנו מתקשים בראיית-על של הסדר רחב שכולל בתוכו לא רקהישענות על כוחו של צה"ל אלא גם דברים אחרים. בסופו של דבר, גם לסוריה וגם לישראל יש אינטרס להגיע להסכם. עם זאת, ייתכן שדווקא בעקבות המלחמה, תוכל ישראל לפתוח דלתות חדשות למשא ומתן".

 

האלוף במיל' דיבר גם על הירידה בכוחו של צה"ל, בעיקר בשל העובדה שבשש השנים האחרונות "היה עסוק בדברים אחרים". בנוגע לסוגייה הפלסטינית אומר שגיא כי גם בעניין זה היה ראוי קודם לכן להשלים הסדרים קודמים עם המדינות הסובבות אותנו. "בסופו של דבר מדובר בסכסוך טריטוריאלי ולא תרבותי", אמר.

 

בן אליהו: "יש עצלות מובנית במערכת"

מפקד חיל האוויר לשעבר, איתן בן אליהו, דיבר על תפקיד הזרוע האווירית במלחמה האחרונה בלבנון. הוא הדגיש כי החשיבות של החיל היא שניתן להפעילו בכל מקום, בכל הגזרות ובתוך לוח זמנים קצר אבל מערכה כזאת צריכה להיות קצרה, בת עשרה ימים. "מערכה ארוכה דורשת תכנון אחר לגמרי מזה שהיה, הסברה אחרת, דיפלומטיה אחרת וגיוס ציבורי אחר לגמרי. צריך לדעת לא איך אתה שולף את הירייה הראשונה, אלא איך אתה מסיים את הירייה האחרונה".

 

לדברי בן אליהו היו לחיל האוויר שלוש משימות במלחמה האחרונה: פגיעה בתשתיות שנעשתה בהצלחה לדבריו, סיוע לכוחות ופגיעה במערך הטילים. לגבי האחרונה אמר: "חיל האוויר יירט מצויין את הטילים הכבדים, פעל לא רע כלפי הבינוניים אך לא הצליח כלל להשמיד את הטילים הקטנים. כדי להבין מערכה צריך לשמוע ולהקשיב, צריך להזיז הצידה את מנגנון ההדחקה - גם של הציבור וגם של המדינאים. כשאמרו להם 'יהיו עוד טילים' אז הם הדחיקו.

 

"יש עצלות מובנית במערכת ותוצאתה היא ארגון לא נכון. להתכונן לקראת המערכה הבאה עם עוד כמה צ'קים זה לא הפתרון. אפשר לעשות זאת גם בלי תוספת תקציבית. אסור לעשות את הטעות הרגילה שלנו, אסור להתכונן למלחמה הבאה לפי המלחמה הקודמת".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
צה"ל בדרום לבנון. הלך והסתבך
צילום: איי פי
צילום: ניב קלדרון
בן אליהו. ביקורת על הדרג המדיני
צילום: ניב קלדרון
מומלצים