שתף קטע נבחר

חוקרים פיתחו בדיקת דם מדוייקת לאבחון סרטן ערמונית

בדיקת הדם PSA הקיימת היום מאבחנת סמן המעיד על סיכון מוגבר ללקות בסרטן הערמונית, אלא שהבדיקה בעלת שיעור טעויות גבוה. בדיקה חדשה שפיתחו מדענים בארה"ב מבטיחה לאבחן את סרטן הערמונית בדיוק גבוה ולמנוע טיפולים מיותרים

הוא הגידול השכיח ביותר אצל גברים מבוגרים, והגורם השני בשכיחותו לתמותה, לאחר סרטן הריאה. בישראל חיים כיום כ-30 אלף חולי סרטן הערמונית. בדיקת הדם PSA מאפשרת לגלות נוכחות של סמן המעיד על סיכון מוגבר לסרטן הערמונית, אלא שהבדיקה אינה מדוייקת, וגורמת פעמים רבים לבדיקות ביופסיה מיותרות. כעת מבשרים חוקרים בארה"ב על פיתוחה של בדיקה חדשה מדוייקת הרבה יותר.

 

האבחון המוקדם של סרטן הערמונית בגברים מתבסס היום על בדיקה רקטלית של הרופא, אולטרסאונד רקטלי לבחינת גושים שנמצאו, ובדיקת ה-PSA. גברים שבדמם נתגלו רמות גבוהות מ- 2.5 ננוגרם למיליליטר של PDA נחשבים בסיכון גבוה ללקות בסרטן הערמונית.

 

עם זאת, בדיקת ה-PSA נותנת פעמים רבות תוצאות שגויות – הן אצל אנשים בריאים אצלם נתגלו רמות גבוהות של PSA אף שלא לקו בסרטן, והן אצל אנשים חולים אצלם לא עלתה רמת ה-PSA. מחקרים הראו כי בדיקת ה-PSA הקיימת היום מפספסת כ-64 אחוז מהחולים. בארה"ב בלבד, 80 אחוז מהגברים שנשלחים לביופסיה מבלוטת הערמונית עקב תוצאה גבוהה של PSA נמצאים בריאים ללא כל עדות לסרטן.

 

בדיקה חדשה עליה מדווח כתב העת Lancet, בודקת את רמת הסמן EPCA-2 בדם. החוקרים מבית החולים ג'ון הופקינס בארה"ב בדקו 330 גברים, חלקם היו בעלי רמות גבוהות של הסמן PSA, אחרים חלו בסרטן הערמונית והיו בעלי רמות PSA גבוהות או נמוכות.

 

החוקרים קבעו כי רמת EPCA-2 שווה או גבוהה מ- 30 ננוגרם למיליליטר תיחשב כסיכון גבוה ללקות בסרטן הערמונית. תוצאות המחקר הראו כי בקרב 97 אחוז מהנבדקים הבריאים, רמות ה- EPCA-2 תמכו בכך והיו נמוכות. אצל 98 אחוז מהנבדקים שחלו בסרטן הערמונית, הראתה הבדיקה החדשה רמות גבוהות של EPCA-2.

 

הבדיקה החדשה גם הצליחה להראות שככל שהתוצאות גבוהות יותר, כך גדל הסיכוי שהגידול בסרטן הערמונית שלח גרורות מחוץ לבלוטת הערמונית. החוקרים מקווים כי בתוך שנה וחצי, ולאחר מספר ניסויים רחבי היקף נוספים, תהיה הבדיקה זמינה לציבור.

פורסם לראשונה 28/08/2006 09:08
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדיקת PSA תוצאות שגויות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים