שתף קטע נבחר

האנטיביוטיקה הטבעית: אורגנו פראי - כך זה עובד

תשכחו משום ותעברו לדבר הבא: מחקרים חדשים מוכיחים שהאורגנו הפראי מסתמן כתשובה המוחצת לשורה ארוכה של חיידקים, פטריות ונגיפים. הרבה יותר יעיל והרבה פחות מסריח

היום: 12 בדצמבר 2009. השעה: 13:30. לבית החולים מגיע ילד בן שמונה, חיוור ותשוש עם חום גבוה ופריחה מפושטת. שעתיים אחר כך מגיע עוד ילד ואחריו עוד אחד ועוד אחד. הרופאים מחברים את כולם לאינפוזיות של תרופות אנטיביוטיות ומרגיעים את ההורים, אבל המבטים שלהם מסגירים את האמת: הסיוט הכי גדול שלהם נהפך למציאות.

 

זה אולי נשמע כמו תסריט של סרט מדע בדיוני חדש בנוסח "התפרצות", שבו נלחמו

 דסטין הופמן ורנה רוסו בנגיף האבולה, אבל למעשה זהו אחד התרחישים הסיוטיים ביותר בעולם הרפואה כיום: התפתחות של זני חיידקים העמידים בפני כל סוגי התרופות האנטיביוטיות הקיימות. החשש הזה כמובן מעוגן במציאות, שאותה אתם אפילו מכירים היטב. בשנים האחרונות נעשים החיידקים אלימים יותר ויותר, ולמרבה הצער לעתים אף מנצחים בקרב. די להזכיר את המקרים שבהם נדבקו ילדים בחיידק "טורף" ומתו לנגד עיני הרופאים, שניצבו חסרי אונים מול ההשתוללות חסרת הרסן של החיידק האלים, בדיוק כמו הרופאים מהתסריט הבדיוני שתואר לעיל.

 

נו, טוב, אתם ודאי חושבים לעצמכם, למה שחברות התרופות לא יפתחו דור חדש של תרופות אנטיביוטיות, כאלה שיכריעו את הפיתוחים האלימים האחרונים בעולם החיידקים? אז זהו, שחברות התרופות, שעד כה השתתפו במירוץ החימוש הזה והשקיעו עוד ועוד מאמצים ומשאבים כספיים בפיתוח סוגי אנטיביוטיקה, פשוט התעייפו. או ליתר דיוק: החליטו שזה לא משתלם להן משום שבתוך זמן קצר מתגברים החיידקים גם על התרופות החדשות.

 

למרבה המזל, לסיפור הזה יש גם צד טוב. זו גם אחת הסיבות העיקריות לכך שחוקרים רבים פונים כיום לתחום צמחי המרפא בניסיון למצוא שם את הפתרון לבעיה המאיימת. וכמו שזה נראה עכשיו, הטבע עומד לנצח במלחמה הזאת.

 

חיסול ממוקד

 מבין עשרות צמחי מרפא שנבדקו במחקרים, הצמח הנחקר ביותר בהקשר לתכונות אנטיביוטיות הוא האורגנו הפראי, אחד מזני האורגנו. בשקט-בשקט מוכיחים עוד ועוד מחקרים שלשמן המופק מהצמח יש השפעה יעילה לא פחות מזו של האנטיביוטיקה המסחרית נגד טווח רחב של חיידקים, ובהם חיידקים שכיחים הגורמים למחלות כמו דלקות גרון וריאות, כיבי קיבה ותריסריון, הרעלות קיבה, צהבת זיהומית מסוג C, אקנה ועוד. מחקרים חדשים אף מראים ששמן האורגנו יעיל גם נגד סוגים שונים של נגיפים, ובהם שפעת העופות.

 

המחקרים חדשים, אבל התכונות האנטיביוטיות של האורגנו אינן חדשות לעולם המדע. "למעשה", אומר ד"ר ראול רודריגז, רופא משפחה ומומחה לרפואה טבעית ממרכז "אמא" לרפואה טבעית, "מדובר באחד החומרים האנטי זיהומיים הידועים ביותר בהיסטוריה האנושית בכלל, ובהיסטוריה הרפואית של אגן הים התיכון בפרט. היפוקרטס, אותו רופא יווני קדום שעל שמו קרויה שבועת הרופאים, דיווח כבר לפני יותר מאלפיים שנה על האורגנו כצמח מרפא המסייע לטיפול במגוון מחלות זיהומיות. בקרב היוונים והרומאים הוא שימש כצמח מרפא מוביל לטיפול בפצעים ולריפוי מחלות של מערכת הנשימה ומערכת העיכול, וגם ברפואה הסינית המסורתית השתמשו בו לטיפול בצהבת, בשלשולים, בחום ועוד".

 

בעשור האחרון הראו מחקרים קליניים רבים שפורסמו בכתבי עת רפואיים נחשבים בתחום המיקרוביולוגיה, שהאורגנו יעיל נגד 25 סוגי חיידקים ונגד פטריות ונגיפים שונים. נוסף על זאת הוכח כי הוא בטוח לשימוש ואינו כרוך בתופעות לוואי. "בניגוד לצמחי מרפא אחרים כמו אכיניציאה למשל, שפועלים נגד החיידקים באמצעות חיזוק המערכת החיסונית, האורגנו הוא בעל פעילות בקטריוצידית - כלומר פועל ישירות לקטילת החיידקים", מסביר ד"ר אודי בר, רופא כללי ומומחה לתוספי תזונה וצמחי מרפא. "מנגנון פעולה זה הופך אותו לבטוח ומתאים לשימוש גם לאנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות כמו דלקות מפרקים, זאבת וקרוהן, שכן במחלות אלה המערכת החיסונית עצמה פוגעת בשוגג בגוף החולה, וכאשר מחזקים אותה, הפעילות שלה נגד הגוף גוברת. יתרה מכך, נטילה של צמחים כאלה עלולה ליצור מצב שבו מחלה שהייתה רדומה קודם לכן - מתעוררת לחיים".

 

צמד הפעילים: קרבקול ותימול

אז מה בעצם הופך את האורגנו לתרופה כה יעילה נגד סוגים רבים של זיהומים חיידקיים, נגיפים ופטריות? "שני החומרים הפעילים הבולטים בצמח האורגנו הם קרבקול ותימול", מסבירה פרופ' זהרה יניב, ביוכימאית וחוקרת צמחי מרפא. "אלה הם שני סוגים של פנולים - תרכובות כימיות טבעיות נדיפות שהצמחים מייצרים במטרה להגן על עצמם מפני נזקים סביבתיים שונים ולהרחיק מזיקים.

 

"הקרבקול והתימול, שלכל אחד מהם בפני עצמו יש תכונות אנטיביוטיות, נמצאים גם

 בצמחים נוספים ממשפחת השפתניים (אותה משפחה שאליה משתייך האורגנו), כמו מיורן ותימין. אבל מה שמקנה דווקא לאורגנו יכולת כה עוצמתית נגד קשת רחבה של חיידקים הוא השילוב ביניהם, ובעיקר הריכוז הגבוה במיוחד שלהם בצמח. אגב, שני החומרים האלה גם מעניקים לצמחים ממשפחת השפתניים את ריחם וטעמם האופייני. הם שונים מעט זה מזה בריח ובטעם. לתימול יש ניחוח וטעם המזכירים במעט ריח של תרופה, ואילו הקרבקול קולינרי ועדין יותר בטעמו".

 

אחד החיידקים השכיחים והבעייתיים ביותר לטיפול הוא הליקובקטר פילורי, אותו חיידק מפורסם שנמצא כמחולל את מרבית מקרי האולקוס - כיבים בקיבה ובתריסריון, ושגילויו זיכה לפני כשנה את ברי מרשל ורובין וורן בפרס נובל. "מכיוון שמדובר בחיידק עמיד במיוחד, הטיפול האנטיביוטי שניתן למחלה הוא שילוב של שלושה סוגי אנטיביוטיקה, אולם בכל זאת, בכ-30%-20% מהמקרים התרופות אינן מצליחות להכחיד את החיידק", מסביר ד"ר רודריגז. "יתרה מכך, כשהטיפול הראשוני נכשל, החיידק מפתח עמידות גבוהה לאנטיביוטיקה, וטיפולים חוזרים נכשלים אף הם. מסיבה זו נערכו מחקרים רבים שבדקו את השפעת שמן האורגנו על החיידק, והוכיחו כי הוא מצליח להשמיד אותו ביעילות רבה מאוד".

 

חיידקים שכיחים אחרים הם אלה הגורמים להרעלות קיבה דוגמת סלמונלה, קולי, ליסטריה ופסבדומונוס, שאף הוא נחשב לחיידק בעייתי לטיפול ועמיד ביותר בפני טיפולים אנטיביוטיים. בכמה מחקרים שבוצעו באוניברסיטת טנסי שבארצות הברית ופורסמו בין היתר ב-JAM ("הירחון למיקרוביולוגיה יישומית"), נמצא כי מבין עשרות שמנים ממקור צמחי שנבדקו, שמן האורגנו גילה את התכונות האנטי בקטריאליות החזקות ביותר נגד חיידקים אלה.

 

קרבקול נלחם באנטרקס

מנגנון הפעולה של האורגנו דומה לזה של האנטיביוטיקות המסחריות - הוא פוגע בדופן התא של החיידקים. "פגיעה זו גורמת להרס גופו של החיידק ולמותו המיידי", מסביר ד"ר בר. "יעילותו של האורגנו היא בראש ובראשונה בקטילתם ובחיסולם של מושבות חיידקים ומזהמים בגופנו, כלומר בחיסול המחלה לאחר שהופיעה. בו זמנית אפשר להשתמש בו למניעת הופעה של זיהומים במזון, ובעיקר במזונות החשופים לתנאי שימוש לא נאותים".

 

לנוכח הדמיון הרב בין מנגנון הפעולה של הצמח לזה של האנטיביוטיקה המסחרית, בכמה מחקרים נערכו השוואות בעניין יעילות הטיפול בצמח לעומת היעילות בטיפול בתרופות אנטיביוטיות שונות בחיידקים הנחשבים לעמידים ובעייתיים במיוחד, כאלה שרכשו עמידות נגד כל סוגי האנטיביוטיקה. "אחד החיידקים האלה הוא הסטפילוקוקוס אאוראוס, חיידק שרבים מהזנים שלו שורצים בבתי חולים ואחראים למגוון זיהומים חמורים, בהם דלקת ריאות, אלח דם ודלקות קיבה ומעי", מפרט ד"ר רודריגז.

 


אורגנו. תלמדו למצות אותו (צילום: יונתן בלום)

 

"במחקר שנערך באוניברסיטת ג'ורג'טאון בארצות הברית נבדקה והושוותה היעילות של שמן האורגנו לזו שבאנטיביוטיקות מסחריות שכיחות המשמשות לטיפול בחיידק, כמו סטרפטומיצין, ונקומיצין ופניצלין. המחקר הוכיח כי השמן, גם במינונים נמוכים יחסית, היה יעיל יותר בטיפול בחיידק מאשר התרופות האנטיביוטיות".

 

בזכות היעילות הרבה ההולכת ומוכחת נגד עוד ועוד חיידקים, החלו החוקרים לבדוק את השפעתו של שמן האורגנו גם ככלי לחיסול חיידקים העלולים לשמש כנשק לטרור ביולוגי או למלחמה ביולוגית כמו חיידק הגחלת, הידוע יותר לשמצה בשמו הלועזי אנטרקס. כמחצית מהנגועים בחיידק בדרכי הנשימה לוקים בדלקת קרום המוח, שמאופיינת בהידרדרות נוירולוגית מהירה שיכולה לגרום למוות. אף שחיידקי האנטרקס נחשבים לעמידים ביותר ושורדים בטמפרטורות גבוהות מאוד, מחקרים הראו שהקרבקול נמצא יעיל ביותר בחיסולם. המשמעות המעשית היא שהאורגנו יכול לשמש כתרופת נגד במקרים של חשיפה לחיידק זה.

 

"המחקרים מראים שאורגנו יכול להציל חיים במקרה של זיהומים קשים", אומר ד"ר בר. "בשנים האחרונות הולכים ומצטברים עוד ועוד מחקרים המוכיחים את יעילותו הרבה של האורגנו, כמו גם של צמחי מרפא נוספים ואת הפוטנציאל הגלום בהם, לשמש כטיפול רפואי בטוח בזיהומים חיידקיים ונגיפיים קשים".

 

חומה בצורה

פרט לחיידקים בדקו כמה עבודות מחקר ומצאו שהשימוש בשמן האורגנו יעיל מאוד גם להשמדת מחוללי מחלות נוספים, כמו נגיפים ופטריות מסוגים שונים. כך למשל, הוכח כי השמן מטפל ביעילות רבה בפטריית הקנדידה, פטריית שמרים שנמצאת במערכת העיכול, ואצל חלק מהאנשים יוצאת משליטה וגורמת לתסמינים שונים, בהם כאבי בטן מתמשכים, עייפות וכאבי ראש.

 

ומה בעניין הנגיפים? זוכרים את הבהלה הציבורית הרבה סביב שפעת העופות: את השמדת הלולים, את התורים הארוכים למחלקת הבשר האדום בסופרים ואת הפיהוקים המשועממים שיצאו מפי עמיתיהם המובטלים במחלקת העופות? המחקר האחרון בתחום האורגנו מצביע על כך שהצמח יעיל גם לטיפול בנגיף שפעת העופות. "לאחר שהחוקרים הצליחו להוכיח כי השמן מצליח להשמיד זנים שונים של הנגיף הגורם לשפעת 'רגילה' ביעילות של 100%, הם החליטו לנסות ולבדוק את השפעתו על נגיף שפעת העופות, שהוא למעשה מוטציה בין נגיף התוקף עופות לאחד ממיני השפעת הרגילה", מסביר ד"ר רודריגז.

 

"במחקר מעבדתי שנערך בארצות הברית ופורסם ב-M.microbiology ("המגזין למיקרוביולוגיה מולקולרית"), הוכח שכאשר משרים את הנגיף הגורם לשפעת העופות במבחנה המכילה את שמן האורגנו בטמפרטורת החדר, מושמד הנגיף לחלוטין בתוך 20 דקות. לעת עתה מדובר במחקר מעבדתי ונחוצים מחקרי המשך בחיות ובבני אדם כדי להוכיח את היעילות בביטחון, אבל המהירות והיעילות הרבה שבה מנוטרל הנגיף מרשימות ומבטיחות ביותר".

 

אז מה, האם אפשר לומר שלסרט האימה הזה יש סוף טוב? תלוי את מי שואלים. אף

 שמדובר בצמח שמתהדר בייחוס רפואי היסטורי, מגובה בהוכחות מחקריות של העולם המדעי, בעל מנגנון פעולה ממוקד המתאים לכל אחד וללא תופעות לוואי, הסרט הזה נגמר רק בבית החולים. במילים אחרות: השימוש באורגנו כחלופה לאנטיביוטיקה המסחרית בבתי החולים תלוי לחלוטין בגישת הממסד הרפואי לממצאי המחקרים. "אף שסנוניות ראשונות של המחקרים על האורגנו כבר הגיעו לממסד הרפואי ואף פורסמו בחלקם לקהל הרופאים הרחב, הקהילה הרפואית עדיין לא הרימה את הכפפה", אומר ד"ר בר. "נראה שיחלוף זמן נוסף, שלצערי במהלכו החיידקים ימשיכו לפתח עמידות עקב השימוש הנרחב באנטיביוטיקה, בטרם נזכה לשימוש שגרתי ונפוץ בקוטלי חיידקים צמחיים במסגרת קופות החולים ובתי החולים".

  

איך משתמשים  

"אכילת אורגנו עוזרת, אבל קיימים זנים רבים, וריכוז החומרים הפעילים מבחינה רפואית בכל אחד מהם שונה", מסביר ד"ר ראול רודריגז, רופא משפחה ומומחה לרפואה טבעית. "האורגנו שנבדק במחקרים הוא האורגנו הפראי, המכיל ריכוז גבוה במיוחד של החומרים הפעילים וממנו מופק השמן שמשמש לטיפול".

 

הדרך היעילה ביותר לשימוש בצמח היא במיצוי שלו, שאותו אפשר להשיג בבתי הטבע ובבתי המרקחת. אפשר למהול את מיצוי האורגנו במעט מים או מיץ או לטפטף ישירות מתחת ללשון, ומומלץ לעשות זאת על קיבה ריקה. לדברי ד"ר רודריגז, אלה המינונים המומלצים לטיפול בבעיות שונות:

 

דלקת גרון: מבוגרים: 10-6 טיפות שלוש פעמים ביום; ילדים מתחת לגיל חמש: 2 טיפות שלוש פעמים ביום; ילדים מעל חמש: 4-3 טיפות שלוש פעמים ביום.

 

כיב קיבה, קלקול קיבה והרעלת קיבה: 10-6 טיפות פעמיים ביום למבוגר, וכמחצית לילד.

 

צהבת: 12-10 טיפות פעמיים ביום.

 

קנדידה: 10 טיפות פעמיים ביום.

 

אקנה וזיהומי עור: למרוח את השמן ישירות על האזור הנגוע.


פורסם לראשונה 29/08/2006 22:42

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום
אורגנו. בריא
צילום: יונתן בלום
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים