ארה"ב מגבשת רשימת סנקציות נגד איראן
נוכח העובדה שאיראן מבהירה כי לא תשעה לאולטימטום של האו"ם בנוגע להפסקת העשרת האורניום, מגבשת ארה"ב את רשימת הסנקציות שיוטלו על טהרן. אלה כוללות מגבלות על ייבוא של ציוד וחומרים הקשורים לגרעין, הגבלת תנועה של מנהיגי איראן והקפאת נכסים איראנים בעולם
בעוד שאיראן אינה אינה משדרת סימנים של הרגע האחרון שבכוונתה לציית לאולטימטום של מועצת הביטחון, המורה לה להפסיק עד היום (ה') את העשרת האורניום והפעולות האחרות הקשורות במחקר ופיתוח לייצור נשק גרעיני, מכינות ארצות הברית והשלישיה האירופית רשימה של סנקציות נגד איראן, שבכוונתן להגיש להצבעה במועצת הביטחון.
העיתון "ניו יורק טיימס" כותב הבוקר כי ארה"ב, גרמניה, צרפת ובריטניה, מגבשות את שורת הסנקציות, שהראשונות שבהן יהיו קשורות למגבלות על ייבוא של ציוד וחומרים הקשורים לגרעין. אמצעי הענישה המתוכננים יכללו מגבלות על תנועת מנהיגי איראן ברחבי העולם, מניעת תנועה של בכירים איראנים הקשורים ישירות לתוכנית הגרעין, והטלת הגבלות על השתתפות איראן בשווקים הפיננסים העולמים לצד הקפאת נכסים איראנים ברחבי העולם. בשלב מתקדם יותר, יורחבו הסנקציות גם להגבלת הטיסות הבינלאומיות לטהרן וממנה, ולעיכוב קבלת הלוואות מהבנק העולמי.

בזאר נעליים בטהרן. רוב הסנקציות - כלכליות ביסודן (צילום: איי.אף.פי)
בנוסף למאמצים לגיבוש החלטה מהירה במועצת הביטחון, ממשל בוש פועל לשכנע מוסדות פיננסים אירופים לעצור הלוואות חדשות לאיראן. "ניו יורק טיימס" דיווח כי כמה בנקים בשוויץ כבר הסכימו בחשאי להגביל את הלוואותיהם לאיראן.
תת-מזכירת המדינה למדיניות, ניק ברנס, עומד לצאת בתחילת השבוע לברלין - שם ייפגש עם מנכ"לי משרדי החוץ של רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה - במטרה לגבש הסכמה על סנקציות. שר הביטחון הרוסי סרגיי איבאנוב אמר בסוף השבוע שעבר שרוסיה מעדיפה להידבר עם איראן ולא להטיל עליה סנקציות, וכי סנקציות לא הוכיחו בעבר את יעילותן. יצויין כי ביוני הבטיחה רוסיה למזכירת המדינה רייס כי תשתתף בהטלת סנקציות מתונות על איראן, אם זו לא תציית להחלטת מועצת הביטחון.
בוושינגטון גם חוששים מהדיווח שיוצג היום בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, שצפוי לדווח על התקדמות איטית בהעשרת אורניום על ידי איראן, דבר שיסייע לרוסיה וסין להביע התנגדות לסנקציות, ולאיים בהחלטת וטו על ההחלטה. הדו"ח שיתפרסם היום עשוי לקבוע כי מדובר בהתקדמות איטית - גם בכמות וגם באיכות ההעשרה, שאינה מספיקה לצורכי נשק גרעיני.
גורמים אמריקנים אינם יודעים אם המדענים האיראנים נקלעו לקשיים, או שהם מסתירים חלק מהמתקנים הגרעינים שלהם. עם זאת, תת-מזכירת המדינה ברנס אמר אתמול, כי גם לאחר הצגת הדו"ח בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, ארה"ב תטען כי איראן סירבה להפסיק להעשיר אורניום למרות האולטימטום מועצת הביטחון של האו"ם.
ארה"ב מתכוונת להתחיל בדיונים בין שגרירי החברות הקבועות במועצת הביטחון, ולעבור לדיונים בהשתתפות הנשיא בוש וראשי המדינות שיגיעו לעצרת השנתית של האו"ם - שתיערך באמצע חודש ספטמבר.
פצצה גרעינית איראנית - תוך חמש שנים לפחות
בתוך כך, מדווח הבוקר העיתון האמריקני "וושינגטון טיימס" כי מערכת הביטחון האמריקנית פועלת תחת הנחת העבודה שייקחו לטהרן חמש עד שמונה שנים לייצר פצצה גרעינית. העיתון דיווח, בהסתמך על גורמים בפנטגון המקורבים לנושא, כי החלון בן החמש שנים נותן לממשל האמריקני זמן להחליט האם בכוונתו לתקוף את מתקני הגרעיני האיראניים כדי להשביתם.
הגורמים מסרו ל"וושינגטון טיימס" כי הם חוששים שהאומדן הזה אינו מעריך נכונה את נחישותה של איראן לבנות פצצה אטומית מוקדם ככל האפשר. דוברת הפנטגון שנשאלה בנושא השיבה כי הצבא האמריקני מעולם לא מגיב על תוכניות עתידיות. בכיר בחיל האוויר האמריקני אף הוא סירב לדון בתוכנית זו, ומסר כי "ארה"ב הבהירה את גישתה בנוגע להתמודדות עם איראן", וכי זו תתבצע בדרכים דיפלומטיות ובשיתוף עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית והאו"ם.