שתף קטע נבחר

סייען התבצר 8 שעות בשגרירות הבריטית - ונעצר

לבניין השגרירות ברחוב הירקון בתל אביב פרץ בצהריים נדים אינג'אז, סייען פלסטיני חמוש באקדח, שאיים להתאבד אם לא יקבל מקלט מדיני בבריטניה. לבסוף השתלטו עליו השוטרים - וגילו שהיה זה "נשק" מפלסטיק. לפני כחודשיים סיפר האיש ל"ידיעות אחרונות": ברשות רוצים לחסל אותי - בישראל אני שב"ח

הדרמה הגיעה אל קצה: נדים אינג'אז, סייען פלסטיני בן 28 מרמאללה, נכנס בצהריים (יום ה') לשטח השגרירות הבריטית ברחוב הירקון - פינת ארלוזורוב בתל-אביב, כשהוא נושא אקדח ומאיים לפגוע בעצמו אם לא יקבל מקלט מדיני בבריטניה. אינג'אז דרש שיוקצה לטובתו מטוס שימריא משדה דב לאירופה. כעבור שמונה שעות מורטות עצבים השתלטו עליו השוטרים, ואז גילו כי האקדח היה עשוי פלסטיק, וכן היה ברשותו סכום כספי גבוה.

 

השגרירות הבריטית בירכה את המשטרה על המבצע המוצלח, שהסתיים ללא נפגעים. מחר יובא הסייען בפני שופט, לשם הארכת מעצרו.     

 

אינג'אז הגיע לבניין השגרירות סמוך לשעה 14:40, קפץ מעל הגדר ונכנס לתוך הבניין כשהוא מכוון נשק לראשו. עובד בשגרירות סיפר ל-ynet כי הם הבחינו בו מיד כשנכנס ואנשי האבטחה של השגרירות שאלו את הממונים עליהם האם להשתלט עליו. אולם אלו ענו כי יש להעביר את הטיפול לידי המשטרה.

 

אל אזור השגרירות הוזנק מסוק משטרתי ולמקום הגיעו שוטרי יס"מ, אנשי ימ"מ ועשרות שוטרים ממשטרת מרחב ירקון בפיקודו של ניצב דוד צור, מפקד מחוז תל אביב. כמה צלמי עיתונות שהיו במקום עוכבו על ידי המשטרה ושוחררו.

 

צוות משא-ומתן שהוזעק למקום שוחח עם אינג'אז שאיים לשים קץ לחייו. במקביל, לוחמי הימ"מ הצטיידו בשכפ"צים ומגינים חסיני כדורים מחשש שבעת פעולה אפשרית הוא יירה לעברם. משגרירות בריטניה נמסר כי החמוש היה בשטח השגרירות ומשטרת ישראל פעלה בהסכמתה בתוך שטחה, למרות שלמעשה מדובר בשטח שיפוט של ממשלת בריטניה.


דגל בריטניה על רקע הדרמה בשגרירות (צילום: ניב קלדרון) 

 

ליאור גולדברנר, שהיה באזור השגרירות סיפר ל-ynet בצהריים על המתרחש: "במגרש החנייה של השגרירות נמצאים שוטרים מהקצונה הבכירה של מחוז תל אביב, והם מונעים מאנשים להיכנס לשם. השוטרים מפוזרים לאורך הרחוב וסוגרים את האזור, אם כי הכביש נשאר פתוח לתנועה".

 

מפקד מחוז תל אביב, ניצב צור אמר בתדרוך לעיתונאים כי "מדובר בסייען שהתאכזב ומבקש לעזוב את הארץ. אנו רוצים לגמור את האירוע הזה בשקט ומקווים למנוע ממנו להתאבד, אין לנו עניין שיזיק לעצמו או לאחרים. כמובן שגם נבדוק כיצד הצליח להיכנס בין גדרות השגרירות".

 

לא הוכר כ"מאוים"

בג"ץ דחה לפני כמה ימים את עתירתו של אינג'אז שביקש להכיר בו כמאוים. השופטים הציעו לאינג'אז להישאר במעצר, הוא סירב והעתירה נדחתה. הסייען פנה שוב לוועדת המאוימים שסירבה להכיר בו כמאוים. לאחר ששוחרר ממעצר הגיע אינג'אז לתל אביב שם יצר קשר עם עו"ד מיכאל טפלו.

 

איתן דיאמונד, פעיל בארגון "בצלם" עמד בקשר עם אינג'אז בימים האחרונים. "במהלך האירוע שוחחתי איתו שלוש פעמים, ניסיתי לתת לו תקווה. הוא נשמע במצב אובדני, לדבריו הוא פנה כבר לכל הרשויות שזרקו אותו. הוא מיואש. פניתי בעבר למשרד הביטחון כדי לעזור לו, אך ועדת המאוימים דחתה את בקשתו וכתבה שאם יש לו השגות הוא מוזמן לפנות אליה שוב", סיפר דיאמונד ל-ynet.

 

לפני האירוע התקשר אינג'אז למשרדו של דיאמונד מספר פעמים. בפעם האחרונה הוא דיבר עם המזכירה, לה סיפר כי הוא נכנס לקונסוליה הבריטית. "הוא מסרב לדבר עם כולם כולל איתי. הכרנו במחקר שאני עושה עבור בצלם על שוהים בלתי חוקיים. מדובר בבחור מפוחד שטוען שהוא נמצא בסכנת חיים".

 

מבוקש ברשות ומבוקש בישראל

בכתבה של אסף לוי שפורסמה לפני כחודשיים במוסף "24 שעות" של ידיעות אחרונות סיפר אינג'אז על מצבו הקשה. לדבריו, מזה  שמונה שנים שהוא נודד בין הרשות הפלסטינית לישראל , כאשר ברשות מאיימים אנשי התנזים להרוג אותו, ואילו בישראל הוא מוגדר כשוהה בלתי חוקי.

 

תלאותיו החלו ב‭,1995-‬ כשאחד מאחיו הפך לסייען של השב"כ. "בכפר שבו גרתי גילו שאחי סייען, והתחילו להתנכל לי. אצל הערבים להיות סייען זה יותר גרוע מלהיות מתנחל. התביישתי מאוד. הרביצו לי באבן על הראש, שרפו את הבית והתעללו בי, עד שגורשתי מהכפר. הייתי אז רק בן 16‬", הוא מספר. "עברתי לרמאללה. אנשי התנזים ראו אותי ואמרו לי 'אם אתה רוצה להישאר פה אתה צריך לעבוד עם הכנופיות, להביא לנו אמצעי לחימה וכסף‭.'‬ נאסר אבו-חמד, שהיה הסגן של מרואן ברגותי, חיבר אותי לשני בחורים מהתנזים, ויחד פרצנו למאות בתים בתל-אביב וירושלים. מצאנו הרבה אקדחים ורובים של חיילים והבאנו הכל לרמאללה‭."‬

 

מרגע לרגע הלך אינג'אז והסתבך. "בשנת 2000 הייתה תוכנית לבצע שוד בחנות משקאות ברחוב סלמה בתל-אביב. לי כבר נמאס מהפריצות כי חייתי תחת איומים, ועשיתי את זה רק כדי שאוכל להיות ברמאללה. זמן קצר לפני השוד פניתי מיוזמתי למשטרת יפו וסיפרתי להם על התוכנית. אמרתי להם שסוחטים אותי ושאני רוצה לפתוח דף חדש. לא ידעתי שהצעד הזה ידפוק לי את החיים‭."‬


הכוחות המיוחדים ברחוב הירקון (צילום: ניב קלדרון) 

 

"במשטרת יפו שמעו אותי והבטיחו לי אשרת שהייה בישראל, בתמורה להסגרת השודדים. הבטיחו לי גם כסף ותעודת זהות. ככה התחלתי להיות מודיע משטרתי. אחרי שהמשטרה תפסה את השניים שעשו את השוד, היא נתנה לי כסף והבטיחה לי תעודת זהות ישראלית‭."‬ אלא שאז התנזים גילה את מעשיו והתחילה מסכת של רדיפות אחריו. לדבריו, מצד אחד הפלסטינים דרשו ממנו לבצע פיגועים ומצד שני המשטרה לדבריו לא הסכימה להמשיך את הקשר עמו והוא נאלץ להתקיים מפריצות וגניבות. 

 

הוא תקוע בארץ שכן אין לו דרכון ובשנים האחרונות הפך ל"מבקר" קבוע בבתי הכלא. "כל פעם אני מקבל שלושה-ארבעה חודשים, משתחרר במחסום וחוזר לתל אביב. עוד חודשיים אני משתחרר מכלא אשמורת, ואין לי לאן ללכת. תאמין לי שאם יתפסו אותי בטול-כרם אני מוכן כבר לעשות מה שירצו, רק שאוכל לחיות בשקט. התייאשתי מהחיים האלה‭."‬

 

כשנשאל בסוף הכתבה האם הוא שוקל לבצע פיגוע, ענה: "אני לא יודע. אני רוצה מישהו שיעזור לי. אני במצב קשה ולא יודע מה לעשות. כבר אין לי מה להפסיד‭."‬


פורסם לראשונה 31/08/2006 15:05

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי אלגרט
אינג'אז בהארכת המעצר. אקדח צעצוע
צילום: אלי אלגרט
צילום: ניב קלדרון
אינג'אז שניות לאחר מעצרו
צילום: ניב קלדרון
אנשי הימ"מ עם כלב התקיפה
צילום: ניב קלדרון
מומלצים