שתף קטע נבחר

ארה"ב החלה "לחנוק" את הבנקים האיראניים

הממשל האמריקני מבין שמועצת הביטחון לא עומדת להטיל בקרוב סנקציות משמעותיות על איראן, בשל התנגדות רוסיה וסין, ולכן החל לפעול עצמאית. משרד האוצר האמריקני ניתק מגע עם בנק ממשלתי באיראן. בנוסף, הוקפאו נכסים של שתי חברות לבנוניות, המשמשות כמשרד האוצר הבלתי רשמי של חיזבאללה

ממשל בוש הגביר באחרונה את המאמצים "לחנוק" את מערכת הבנקאות האיראנית, כדי למנוע העברת כספים לחיזבאללה ולארגוני הטרור הפלסטינים וכן לצמצם משמעותית את היכולת לרכוש טכנולוגיות של כלי נשק. העיתון "וושינגטון פוסט" מדווח היום (שבת) על כמה צעדים שכבר ננקטו בכיוון הזה.

 

האמריקנים, שפעלו בהצלחה ברחבי העולם לחסום את היכולת של אל קאעידה להעביר כספים באמצעות המערכת הבנקאית העולמית, החלו לפעול בצורה דומה נגד איראן, מבלי להמתין להשלמת המהלכים הדיפלומטיים סביב החלטה של מועצת הביטחון להטיל סנקציות.

 

בוושינגטון מעריכים שגם אם תושג הסכמה בין החברות הקבועות של מועצת הבטחון, הרי שבסופו של דבר יוטלו על איראן סנקציות מתונות ביותר בשלב הראשון, כאלו שלא יפגעו ביכולת של רוסיה וסין לסחור עם איראן.

 

בעקבות המלחמה בלבנון החליט ממשל בוש לא לחכות עוד והחל לפעול מיידית לחנוק את היכולת הפיננסית של איראן להעביר כספים באמצעים בנקאיים לחיזבאללה. משרד האוצר האמריקני הודיע בסוף השבוע שהוא מנתק מגע עם אחד הבנקים הגדולים באיראן, בנק סדיראת, הנשלט על-ידי המדינה.

 

הבנק הזה שלו 3,400 סניפים במזרח התיכון ובעולם כולו, העביר מאז שנת 2001 50 מיליון דולר לחברה הנשלטת על-ידי חיזבאללה. ממשלת איראן העבירה באמצעות בנק זה גם כספים לחמאס, לג'יהאד האיסלאמי ולחזית העממית.

 

המערכת הבנקאית האמריקנית היתה מנועה עד כה לבצע עסקים ישירים עם המערכת הפיננסית האיראנית, אך הבנקים האמריקנים יכלו לבצע העברות כספיות עקיפות דרך בנקים לא איראנים. הפעולה של משרד האוצר האמריקני שמה קץ גם להעברות העקיפות.

 

גם בנקים בשוויץ מפנים כתף קרה לאיראן 

הלחץ האמריקני נותן את אותותיו וגם בנקים בינלאומיים מתחילים לנתק את קשריהם עם איראן. סימן מובהק לכך הוא התנהלות הבנקים השוויצרים. לפני כמה שבועות החליט בנק USB להפסיק את כל עסקיו עם איראן ושני בנקים בינלאומיים נוספים צמצמו משמעותית את כל עסקיהם עם איראן - HSBC וקרדיט סוויס.

 

תת-שר האוצר האמריקני למלחמה בטרור, סטיוארט לוי, עומד לצאת בשבוע באירופה כדי להגביר את הלחץ האמריקני על ממשלות ומוסדות פיננסים ביבשת לנתק מגע מהמערכת הפיננסית האיראנית. שליחים אחרים של מחלקת המדינה האמריקנית ייצאו בשליחות דומה למזרח התיכון ולאסיה. האיראנים סוחרים בעיקר בדולר, אירו, שטרלינג וין ונעשה מאמץ ליצור קואליציה של המדינות המתועשות לסגר פיננסי על איראן.

 

סטיוארט לוי אומר: "זה רמז למחיר שאיראן תשלם אם ההנהגה שלה תמשיך בקו הנוכחי. במצב זה יסרבו מוסדות פיננסים לעשות עסקים עם מדינה זו". ביום חמישי הודיע משרד האוצר האמריקני על חרם כלכלי על שתי חברות לבנוניות, המשמשות כמשרד האוצר הבלתי רשמי של חיזבאללה. הוקפאו הנכסים בארה"ב של "ביאט אל מאל" והעומד בראשה, חוסיין אל שאמי, וכן חברת "יוסאר" למימון והשקעות. האמריקנים אינם רשאים לעשות עסקים עם החברות הללו.

 

"ביאט אל מאל" נשלטת על-ידי חיזבאללה ומספקת שירותים פיננסיים לארגון הטרור. החברה הזו השתמשה בשירותי חברת "יוסאר" לקבלת הלוואות ולממן עסקות עבור חברות של חיזבאללה. היא משמשת מעין בנק של חיזבאללה ומתווך בין ארגון הטרור לבין בנקים מכובדים. האמריקנים אומרים כי חוסיין אל שאמי פועל תחת פיקוחו המלאה של חסן נסראללה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מהלך אמריקני
צילום: איי פי
צילום: איי פי
האם אחמדי-נג'אד ישתכנע?
צילום: איי פי
מומלצים