שתף קטע נבחר

אשר ויזגן הורשע ברצח ארבעה פלסטינים

סיכול ההתנתקות - זה המניע שהביא את ויזגן, אב לשניים מההתנחלות שבות רחל, לרצוח ארבעה פועלים פלסטינים בשילה. בהכרעת הדין כתבו השופטים: האיסור "לא תרצח" משקף את המינימום של הנורמות המשפטיות של האנושות. סניגורו של ויזגן הסביר: קולות פנימיים חזרו וקראו לנאשם לחשוב על העם כולו ולעשות מעשה של הקרבה עצמית

בית המשפט המחוזי הרשיע הבוקר (יום ב') את אשר ויזגן ברציחתם של ארבעה פועלים פלסטינים בשילה, במהלך ביצוע תוכנית ההתנתקות - ומתוך מטרה לסכלה. הרכב של שלושה שופטים, בראשותו של השופט משה רביד, הרשיע את ויזגן בארבע עבירות של רצח וניסיון לרצח, חבלה ופציעה בנסיבות מחמירות.

 

סניגורו של הנאשם, עו"ד אשר אוחיון, הסביר במהלך המשפט כי "קולות פנימיים חזרו וקראו לנאשם שלא לחשוב רק על

עצמו ועל משפחתו, אלא על העם כולו ולעשות מעשה של הקרבה עצמית כדי למנוע את האסון". במהלך הכרעת הדין אף ניטש ויכוח סוער בין השופט רביד לסניגורו של הנאשם, עו"ד אשר אוחיון, על רקע התיקון שנעשה בהכרעת הדין מאישום בעבירת רצח אחת לארבע עבירות רצח.  

 

השופטים כתבו בהכרעת הדין כי "האיסור הבסיסי של 'לא תרצח', אשר נמצא בעשרת הדברות ומהווה גם חלק משבע מצוות בני נח, משקף את המינימום של הנורמות המשפטיות של כלל האנושות - היהודית ושאינה יהודית". לגבי הטענה כי ניסה למנוע את תוכנית ההתנתקות כתבו השופטים ש"אין לראות בפעולה של שלטון נבחר כ'רודף', גם אם אדם סבור שמדובר ביצירת סכנה ודאית-עתידית לציבור".

 

ויזגן - תושב ההתנחלות שבות רחל ואב לשניים - רצח ארבעה פלסטינים שעבדו עימו במפעל אלומיניום בשילה ובנסיון לרצח פלסטיני נוסף, בחודש אוגוסט 2005. לאחר המעשה הוא טען כי ביצע זאת מתוך ניסיון לעצור את יישום תוכנית ההתנתקות ומתוך מחשבה שפעולתו תעודד אנשים נוספים לפעול כמוהו. קורבנותיו של ויזגן היו פועלים ערבים שאיתם עבד במפעל האלומיניום "אורטל" שבאזור התעשייה בשילה, אותם הכיר היטב.


ויזגן מחכה להכרעת הדין (צילום: גיל יוחנן)

 

ב-18 באוגוסט אשתקד בשעה 16:45, עם סיום העבודה במפעל, הסיע ויזגן כהרגלו ארבעה פועלים אל מחוץ לישוב. כשהגיע הרכב למחסום הכניסה לשילה עצר ויזגן ונכנס למבנה השומר. השומר חשב כי הוא הגיע כדי לקחת בחזרה את תעודות הזהות של הפועלים שהופקדו אצלו מדי יום ואולם ויזגן ביקש מהשומר לשתות מים ונטל את הנשק שהיה בתוך ביתן השומר, רובה סער M16 שבתוכו הייתה מחסנית, ומחסנית נוספת מוצמדת אליה.

 

ויזגן דרך את הנשק והתקרב אל הרכב ואז פתח ביריות אל הפועלים שישבו בתוכו. הוא ירה לעבר כל אחד מהפועלים חמישה עד שישה כדורים שפגעו בכולם, תוך שהוא מכוון את נשקו לעבר פלג גופם העליון ומרכז גופם של הפועלים. כשראה ויזגן כי הפועלים אינם זזים עוד וסבר שהם מתים, החל לרוץ בחזרה למפעל במטרה להרוג פועל ערבי נוסף שנותר לעבוד שם.

 

בזמן שויזגן רץ לכיוון המפעל יצא אחד הפלסטינים הירויים מן הרכב כשהוא פצוע ומדמם מכדור שחדר לפניו וניסה להשיג את ויזגן תוך שהוא צועק לעברו: "אשר, מה אתה עושה?". ויזגן הסתובב וירה לעבר הפלסטיני עוד כמה כדורים, אך אלו לא פגעו בו.

 

בהמשך הגיע ויזגן לכניסה למפעל ורץ לעבר עמדת העבודה שבה אמור היה להיות הפלסטיני אותו התכוון להרוג. הוא פתח באש מטווח קצר לעברו והפלסטיני נפצע. בשלב זה התרוקנה מחסנית הנשק ו-ויזגן החליף מחסניות וירה מטווח אפס עוד מספר כדורים לעברו של הפועל – כדור אחד פילח את ראשו וכדור נוסף חדר לחזהו. ויזגן יצא בריצה מהמפעל והסגיר עצמו לאחר כמה דקות לקצין הביטחון שהגיע למקום.

 

סניגורו של ויזגן, עורך הדין נפתלי ורצברגר, אמר במהלך הדיונים כי משיחות עם משפחתו וחבריו עלה כי יש רקע בעייתי, ככל הנראה נפשי, בעברו של ויסגן. "האיש לא הראה סימנים שהוא שונא ערבים, אלא להיפך, הנרצחים עבדו איתו במשך שנים רבות ביחד, קרוב וצמוד", אמר ורצברגר. "הוא לא היה פעיל ימין, לא היה נגד ההתנתקות, לא יצא להפגנות ולא מחה נגד ההתנתקות. בני משפחתו וחבריו בהלם ומופתעים מהמעשה שעשה ועדיין לא מעכלים את האירוע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ויזגן בבית המשפט, היום
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי אף פי
מקום הפיגוע. ארה"ב והאיחוד האירופי גינו
צילום: איי אף פי
צילום: אי אף פי
לאחר הפיגוע. ויזגן הסגיר עצמו
צילום: אי אף פי
מומלצים