שתף קטע נבחר

לקחי 11 בספטמבר: זה המודיעין, טמבל!

חמש שנים אחרי מתקפת הטרור על ארה"ב, ניכר רק שיפור בסידורי האבטחה בשדות התעופה. נמלי הים עדיין פרוצים, האבטחה על הכורים לוקה בחסר, ואת הביטחון במערך הרכבת התחתית אפשר לסכם במלה אחת - שערורייה. ואולם, הסיבה העיקרית לכך שלא אירע בארה"ב פיגוע נוסף היא שימוש יעיל יותר במידע המודיעיני הנאגר בסוכנויות השונות

נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, ורעייתו לורה, הניחו הלילה (יום ב') זר באתר התרסקות מגדלי התאומים ועמדו לדקת דומיה. במלאת חמש שנים לפיגועי 11 בספטמבר משדרת רשת ABC כתבת תחקיר על ליקויי הבטיחות בוושינגטון הבירה, שבה תחשוף כי צוות של הרשת הצליח להחדיר לבירת ארה"ב חומרים לייצור פצצת חצי טון, ולאחסנם במרחק של קילומטרים ספורים מהבית הלבן. ארה"ב עדיין מאוימת, וסידורי האבטחה שערורייתיים, אבל המודיעין השתפר פלאים, ואולי זה מה שמסביר את השקט היחסי.

 

צוות של רשת ABC רכש במזומן חנקת אמוניום ורכיבים אחרים הנדרשים להכנת הפצצה. החומרים נרכשו בחנויות במדינות וירג'יניה ובצפון קרולינה, והקונים לא נדרשו להציג תעודה מזהה. משם הועברו החומרים צפונה לוושינגטון. הצגת התכלית היא הוכחה נוספת למה שכולם יודעים: למרות המאמצים העצומים של הממשל והשיפורים הגדולים שנעשו בשנים האחרונות, בעיקר בתחום ההגנה על התעופה האווירית, ארצות הברית עדיין חשופה לפיגועים.


דגל ארה"ב משתקף באתר שבו עמד מרכז הסחר העולמי (צילום: איי.פי)

 

אמריקה בטוחה יותר?

חמש שנים לאחר הפיגועים בוושינגטון ובניו-יורק, יכול ממשל בוש לציין בסיפוק שלא התרחש מאז שום פיגוע על אדמת ארה"ב. "אמריקה בטוחה יותר", הצהיר בוש בנאום בשבוע שעבר, ואילו סגן הנשיא דיק צ'ייני הכריז אתמול כי העובדה שלא התרחש כל פיגוע על אדמת ארה"ב בחמש השנים האחרונות היא הוכחה לכך ש"עשינו יופי של עבודה".

 

אבל האמריקנים אינם ממהרים לפתוח בקבוקי שמפניה בעקבות הצהרת נשיאם. מומחים רבים סבורים כי פיגוע טרור גדול, אולי רדיולוגי הוא שאלה של זמן בלבד. לפי ההערכות, בין המהגרים הבלתי חוקיים הרבים שנכנסים לתוך ארה"ב מגבול מקסיקו חודרים בנקל חוליות מחבלים. יו"ר הוועדה מטעם הקונגרס לחקירת פיגועי 11/9, תומאס קיין, אמר לאחרונה כי הוא לא ישן בשקט בלילה.

 

שיפור בנמלי התעופה, אך בתחבורה הציבורית - שערורייה

בנמלי התעופה בארה"ב אכן חל שיפור נראה לעין. אם קודם לפיגועים, יכול היה כל אדם לעלות למטוס כשם שניגשים לאוטובוס בתחנה - הפכו מאז נמלי האוויר ליעדים מבוצרים. אתמול נעצר בדטרויט תימני שהסתיר בתוך הספר שלו סכין - וניסה לעלות על טיסה.


הסאבוויי בניו-יורק. התחבורה ציבורית מופקרת כמעט לגמרי (צילום: איי.פי)

 

נמלי התעופה מוגנים הרבה יותר מבעבר, ואף הוקמה רשות לטיפול בביטחון בנמלי התעופה. עם זאת, לרשות כוח אדם מוגבל של עובדים שמפעילים מתקני סריקה של נוסעים ומזוודות, והם חסרי כישורים לתחקר נוסעים לפי פרופילים מודיעינים ובלעדיהם, ולשלוף חשודים לתחקיר מעמיק יותר. המזוודות ותיקי היד שעולים עם הנוסעים למטוסים נבדקים, אבל חלק גדול מהמטען שמועמס לבטנם של המטוסים, לא נבדק כלל.

 

נמלי הים עדיין אינם ערוכים לבצע סריקה של רוב המכולות שמגיעות באוניות לחופי ארה"ב, וכך בכבישים המהירים לאורכה ורוחבה של מדינת הענק נוסעות משאיות כשהן מובילות פצצות מתקתקות בפוטנציה.

 

מן העבר השני, התחבורה הציבורית - פרט למטוסים - מופקרת כמעט לחלוטין. ברכבות אין כל בדיקה ביטחונית, והן נוסעות בין הערים הגדולות בצורה מופקרת לחלוטין. את האבטחה במערך הרכבות התחתיות בערים הגדולות ניתן לכנות במלה אחת: שערורייה. בסאבווי בניו-יורק מוצבים אנשי ביטחון הבודקים בתיקי הנוסעים, אבל זו רק טיפה בים. בערים אחרות גם זה אינו קורה. באופן אישי, מעולם לא הבחנתי במאבטח במטרו של וושינגטון, או ברכבת של שיקגו.

 

אין בדיקה ביטחונית באיצטדיוני הספורט

ככל הידוע, לא נעשה הרבה כדי לשפר את ההגנה על 104 הכורים הגרעינים לייצור אנרגיה ברחבי ארה"ב. האמריקנים הם חולי ספורט ואת סופי השבוע מבלים מיליונים במגרשי הפוטבול, בייסבול וכדורסל. בכל הפעמים שנכנסתי לצפות במשחק כדורסל בוושינגטון במסגרת ליגת ה-NBA מעולם לא נבדקתי ביטחונית. נראה שהדבר היחיד שמעניין את הסדרנים הוא לוודא שהכרטיסים אינם מזוייפים ושהצופים לא יכניסו איתם בקבוקי שתיה מבחוץ אלא ישתמשו בשירותי המזנונים בהיכל הכדורסל המוכרים מזון ושתיה במחירים אסטרונומים.

 

כיצד ניתן להסביר את הסתירה בין היעדר סידורי אבטחה ניאותים - לבין העובדה שחמש שנים לא אירע פיגוע על אדמת ארה"ב? לפי דעתי, למרות שאין זה מסובך לבצע פיגוע בקניון או בתחנת אוטובוס בארה"ב, זה לא מה שארגון אל-קאעידה רוצה. הארגון מעוניין לבצע פיגוע גדול נוסף, שיזעזע את ארה"ב ויפגע קשות בכלכלתה.


אנדרטת זיכרון להרוגים במתקפת הטרור (צילום: איי.פי) 

 

השיפור העיקרי: המודיעין

מדוע אם כן לא אירע פיגוע גדול במדינה? הסיבות לשאלה זו הן שתיים: האחת, ארה"ב הצליחה לפגוע קשות באל-קאעידה, להרוג ולעצור את מרבית מנהיגיה, לשבש את הגישה של הארגון לכסף ולהפוך את בן-לאדן לחיה נרדפת; והשנייה, ארה"ב משתמשת בצורה יעילה יותר במידע המודיעיני הנאגר בסוכנויות המודיעין השונות.

 

גם לפני 11 בספטמבר 2001 נאגר מידע מודיעיני, אבל סוכנויות המודיעין השונות לא דיברו ביניהן. ה-CIA ידע על כניסתם לארה"ב של שני מבוקשים, אבל עד שהמידע הזה הגיע ל-FBI, נבלעו השניים ביבשת הגדולה וצצו ב-11 בספטמבר בנמל התעופה "לוגן" בבוסטון.

 

הרגישות המודיעינית היא עצומה. למרות ההכחשה של קיום פרופילים של חשודים, קיים מעקב אחר ערבים ומוסלמים המקבלים ויזות כניסה לארה"ב. לדוגמא, ב-29 ביולי נחתו בנמל קנדי בניו יורק 17 סטודנטים ממצרים שקיבלו ויזה להשתלמות קיץ באוניברסיטה במונטנה במסגרת תוכנית של חילופי סטודנטים. אבל רק ששה מהסטודנטים התייצבו במועד באוניברסיטה במונטנה, בעוד ש-11 הנותרים העדיפו לטייל ברחבי היבשת. ה-FBI פתח במבצע כל ארצי והתייחס אליהם כאל חשודים בתכנון פיגוע טרור, עד שהצליח לאתר את כל הסטודנטים ולהביאם למעצר.

 

לפני כמעט חודש נכנסו שלושה צעירים פלסטינים תושבי טקסס לאחר שקנו 80 טלפונים סלולארים חנות של רשת קיי-מרט בעיירה במדינת מישיגן. המוכר חשד בהם ודיווח למשטרה. השלושה נעצרו על ידי המשטרה וברכב המסחרי שלהם נמצאו 1000 טלפונים ניידים. ה-FBI חשב שהוא עלה על דג שמן. בסופו של דבר התברר שמדובר בסוחרים והם שוחררו אפילו בלא התנצלות. האירוע הזה מלמד שהאמריקנים הטמיעו את איום הטרור, והם מדווחים על אירועים חשודים ושרשויות החוק פועלות במהירות.

 

"זה לא מקרה שלא היה כאן פיגוע חמש שנים", אמר סגן הנשיא צ'ייני בראיון לרשת NBC. "הוצאנו מיליארדי דולרים על הגנת המולדת. כמובן שיכולנו לעשות דברים אחרת ולהשקיע עוד כספים, אבל אחרי חמש שנים בלי פיגוע, אפשר להגיע למסקנה שפעלנו בצורה נכונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP/גולנרה סמואילובה
אמריקה תחת התקפה
צילום: AP/גולנרה סמואילובה
הפנטגון, לאחר מתקפת הטרור
צילום: איי פי
צילום: איי פי
זוכרים את הנופלים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אמריקה בטוחה יותר. בוש
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הוצאנו מיליארדים. צ'ייני
צילום: רויטרס
מומלצים