שתף קטע נבחר

מצרים וירדן: לקבוע גבולות המדינה הפלסטינית

עבדאללה מלך ירדן ושר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, קוראים לשרטט את גבולות המדינה הפלסטינית העתידית ורק אז לפתוח במו"מ. "אנחנו צריכים להגיע למשהו מוחשי, שאנשים יוכלו להצביע עליו", אמר עבדאללה בראיון למגזין "טיים"

להתחיל מהסוף: לאחר קבורתה הסופית של תוכנית ההתכנסות והודעת ראש הממשלה, אהוד אולמרט, על קידום המו"מ לפי מפת הדרכים, הכריזו אמש (יום א') בירדן ובמצרים על קידום יוזמה חדשה במסגרתה ייקבעו קודם כל גבולות המדינה הפלסטינית, ואחר כך יתנהל מו"מ מדיני.

 

הנשיא מובארק הגיע במפתיע לעמאן ונפגש עם המלך עבדאללה. שני המנהיגים שוחחו גם על ניסוחה של תוכנית שלום ערבית לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, שמטרתה החזרת הנושא לטיפולה של מועצת הביטחון של האו"ם. פרטי התוכנית צפויים להישמע בדיונים במטה האו"ם בניו יורק בחודש הבא. בהודעה שפורסמה מטעמם של שני המנהיגים נכתב כי "הפתרונות החד-צדדיים הוכחו ככישלון בכל הקשור להתייחסות אל הבעיות באזור. הם אינם יכולים להיות חלופה לפתרונות הכוללים".

 

שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, מסר פרטים על היוזמה החדשה במסיבת עיתונאים שכינס עם שר החוץ הספרדי, מיגל מורטינוס, בשעה שהנשיא מובארק נפגש עם עבדאללה מלך ירדן בעמאן. "הדבר החשוב שיש להתמקד בו הוא להצביע על נקודת הסיום ונקודת הסיום היא מדינה פלסטינית. אם נסכים למדינה פלסטינית, לגבולותיה ולפרמטרים לפיהם תפעל, ניתן להגיע למטרה הזו באמצעות משא ומתן".


מובארק ועבדאללה נפגשים בעמאן (צילום: איי.פי) 

 

דברים ברוח דומה השמיע המלך עבדאללה בראיון למגזין "טיים". הוא הביע ייאוש משיחות שלום שהתנהלו שוב ושוב בשנים האחרונות, "צריך להגיע למדינה פלסטינית בעלת רצף טריטוריאלי היום. לא מחר. אם זה לא יקרה, אולי ישראל תיחשב כזו שאינה רוצה שלום, אולי האמריקנים לא רוצים שלום...אנחנו צריכים להגיע למשהו מוחשי, שאנשים יוכלו להצביע עליו. צריך לנוע לעבר פתרון של שתי מדינות, אבל לא נלך שוב ושוב לעורכי דין עד שנגיע לשם. צריך להתחיל לבנות דברים בשטח". עבדאללה ציין שהגישה החד-צדדית שבה נקטה ישראל נכשלה.

 

בפגישתם בעמאן הביעו עבדאללה ומובארק תמיכה בהצהרות האחרונות שהשמיע ראש הממשלה אולמרט והנשיא הפלסטיני עבאס וקראו לקהילה הבינלאומית להאיץ את חידוש השיחות, "החייאת תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים - עומדת בראש סדר העדיפויות. שני הצדדים צריכים לשוב לשולחן המשא ומתן מוקדם ככל האפשר על בסיס שיכלול את זכויות העם הפלסטיני וכיבוד ההחלטות הבינלאומיות", נאמר בהודעת הסיכום.

 

היוזמה החדשה: תוצר האכזבה מהיוזמות הקודמות

מובארק ועבדאללה הביעו גם את תמיכתם בנשיא הפלסטיני והצהירו כי "שותפות של הממשלה הפלסטינית עם הגורמים המתונים ברשות תהפוך את הפלסטינים לשותף חזק ויעיל במשא ומתן עם ישראל". 

 

דובר מטעם הנשיאות המצרית, סולימאן עואד, מסר לסוכנות הידיעות המצרית שירדן ומצרים, יחד עם בת בריתם סעודיה, הגיעו להכרה שהמאמצים הבינלאומיים להחייאת תהליך השלום נכשלו ולכן הגיע הזמן לפעול במתווה חדש. לפי אותם הגורמים, תוכנית השלום הערבית החדשה מיועדת להפעיל לחץ על הקהילה הבינלאומית לנסח מתווה לתהליך שלום חדש באזור.

 

היוזמה הירדנית-מצרית יוצאת לדרך בשעה שראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, חתם סבב פגישות באזור, בניסיון לקדם מהלך מדיני. בתום פגישה עם הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), אמר בלייר ש"פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני צריך להיות בעדיפות עליונה. יש הזדמנות כעת ויש לנצל את ההזדמנות הזו כדי לקדם את התהליך".

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בישיבת הממשלה כי יש לאתר דרך לחידוש התהליך המדיני, כדי ליצור אופק חדש מול הפלסטינים. "לא מדובר רק במעשים הומניטריים, אלא בפלטפורמות מדיניות לטובת עמי האזור". שרת החוץ, ציפי לבני, אמרה ל-ynet ש"הסדר קבע עם הפלסטינים אינו ישים עתה ולכן האלטרנטיבה היא הסדר בשלבים. לא חשוב מה שמו - מפת הדרכים או תהליך אחר, אך יש לחתור להסדר עם הפלסטינים".


פורסם לראשונה 10/09/2006 22:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עבדאללה ומובארק
צילום: איי פי
צילום: איי פי
כן למפת הדרכים
צילום: איי פי
צילום: איי פי
פגישה עם אבו מאזן ברמאללה
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
כן לתוכנית בשלבים. לבני
צילום: רויטרס
מומלצים