שתף קטע נבחר

ועדת הכנסת אישרה: "נבצרות זמנית" לנשיא

בעוד הנשיא קצב נחקר בפעם החמישית, אישרו הח"כים את בקשתו להכריז עליו כנבצר זמנית מלכהן, במהלך השבעתה של השופטת בייניש. הוועדה (או לפחות היו"ר אברהם) קוראת לנשיא "לשקול נבצרות ממושכת יותר", ולמשטרה - לקצר את החקירה. יחימוביץ': "לא רק אותה צריך לפטור מהמבוכה". שטייניץ: "בניגוד לקלינטון, קצב לא הסכים להיסחט". זאב: "החקירה ביזיונית, הפכו אותו לאנס סדרתי. לרמון תפרו תיק"

נשיא המדינה ישהה מחר (יום ה'), בעת השבעתה של השופטת דורית בייניש כנשיאת בית-המשפט העליון, במצב של "נבצרוּת זמנית" מלכהן בתפקידו. כך פסקה בצהריים ועדת הכנסת, ברוב של 12 תומכים, 6 מתנגדים ו-3 נמנעים. לפיכך, את הנשיאה הבאה תשביע הנשיאה הזמנית - יו"ר הכנסת, דליה איציק.

 

לצד החלטת הוועדה הוסיפה היו"ר, רוחמה אברהם, תוספת משלה - והסבירה, לקול מחאת עמיתיה, שהיא עושה זאת מכוח סמכותה גם בשמם. "הוועדה קוראת לנשיא לשקול להכריז על נבצרות ממושכת יותר, ולמשטרה - לזרז את החקירה".

 

במכתב ששיגר לאיציק, ציין קצב כי אין הוא רוצה לעורר מחלוקות ביום השבעתה של בייניש, אשר תיכנס מחר לנעליו של אהרן ברק. הוא סירב לדרישותיהם של כמה ח"כים ואישי ציבור להשעות את עצמו עד לתום החקירה שמתנהלת נגדו, אולם העדיף להותיר את מלאכת ההשבעה בידיה של יו"ר הכנסת.  

 

היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד נורית אלשטיין, הבהירה לח"כים בפתח הדיון כי ממצאי החקירה אינם רלוונטיים לשיקוליהם בסוגייה. יו"ר ועדת הכנסת, רוחמה אברהם (קדימה), הודיעה שתימנע בהצבעה וקראה לנשיא להשעות עצמו ולצאת לחופשה בת שלושה חודשים. במאמר שפרסמה ב-ynet הסבירה אברהם שנבצרותו מלכהן היא קבועה מעצם עננת החשדות, ולטענתה, מעמד השבעתה של השופטת בייניש אינו שונה במהותו ממתן חנינה או מקבלת פנים לראש מדינה.

 

ח"כ יובל שטייניץ מהליכוד אמר שהוא חש נבוך, והצביע על ההבדל בין קצב לקלינטון - שניהם לדבריו "התנהגו באופן בלתי ראוי, בלשון המעטה" - אבל נשיא ארצות-הברית החליט לשלם אלפי דולרים למתלוננת כדי שתבטל את תלונתה, ואילו קצב, כאשר הרגיש נסחט, החליט לא להיכנס לסחיטה. שטייניץ התייחס גם לחקירתו של חיים רמון, ואמר: "הפרשה נראית מוזרה, יש בה אלמנטים סמויים, יש לי חשד ואי-אפשר לשלול זאת על הסף שהעמדתו לדין נגועה בשיקולים זרים. מערכת המשפט והמשטרה שולטת בשרים על-ידי העמדות לדין".

 

עמיתו לסיעה, גדעון סער, נמנע: "הנשיא הוא זה שאמר את האמירה כי אינו יכול להשביע, וזו אמירה. אבל מישהו יכול להגיד מה ההבדל בין השבעת נשיאה למשנה לנשיאה, שצפויה עוד זמן קצר? ברגע שבו נשיא, שמהות תפקידו טקסית ולא מבצעית, אומר כי אינו יכול להגיע לטקס - זו אמירה. האם זה לטקס אחד? הבקשה עצמה של הנשיא, בלשון המעטה, מאוד לא אלגנטית. עדיף היה כי היה מבקש חופשה לתקופה מסוימת, ולכן אני מתכוון להימנע בהצבעה".

 

למי האמפתיה?

לח"כ שלי יחימוביץ' מהעבודה אין ספק מה אמור הנשיא לעשות: "יש לי הערכה רבה לנשיאה בייניש. הייתי רוצה מאוד לפטור אותה מהמעמד המביך, אבל כל בני האדם חשובים לי באותה מידה, ואותו כבוד בדיוק הייתי רוצה שיתנו לשגרירים ולתלמידי בית-ספר ולאזרחים מן השורה שנפגשים עם הנשיא - גם הם זכאים שיפטרו אותם מהמבוכה הגדולה הזו, בדיוק כמו השופטת. האם הנשיא יכול לעסוק בתחומי חנינה - או ששוב יבקש נבצרות? אנחנו לא עוסקים כאן בסידור עבודה של נשיא המדינה". היא הוסיפה כי שמעה במהלך הדיון הרבה אמפתיה לייסורים שעובר הנשיא: "אני לא יכולה שלא לחוש את אותה אמפתיה כלפי המתלוננות. יש פה סדרה של נשים מתקופת חייו של הנשיא שבאו בזו אחר זו והגישו תלונות קשות ביותר - האמפתיה צריכה להיות איתן".

 

יו"ר ועדת החוקה, מנחם בן ששון מקדימה, אמר בהתייחסו להשבעת בייניש: "התהפכו היוצרות - טקס הפך חשוב יותר ממרות, כבוד חשוב יותר מחוק. מה יש בנבצרות של 16 שעות, שלפניהן ואחריהן אין בה? עוד שבועיים צריך למנות את הנשיא ריבלין, האם שוב יבקש נבצרות? בעוד חודש נפתח המושב של הכנסת, האם שוב תהיה נבצרות? הנשיא על פי תפיסתי היה אמור לבוא לטקס".

 

ח"כ ניסים זאב מש"ס יצא להגנתו של הנשיא: "העננים חולפים לפעמים עם הרוח. יש מערכת משומנת שתוקפת ללא הרף את הנשיא, הפכו אותו לאנס סדרתי, צורת החקירה היא ביזיון". גם הוא התייחס לפרשת רמון, ואמר: "ברור שנתפר לו תיק, כך זה נראה לעין". משה שרוני מהגימלאים: "לא צריך לתת לעיתונות הצהובה ולכל הגורמים שרוצים שיהיה שמח, שאכן יהיה שמח. צריך לאשר את בקשת הנשיא". לעומתם אמרו זהבה גלאון, יורם מרציאנו ושלי יחימוביץ' - כמו היו"ר אברהם - כי על הנשיא להשעות את עצמו לפרק זמן ממושך.   

 

ובדיוק הבוקר התייצבו חוקרי המשטרה בפעם החמישית במשכן נשיאי ישראל, כדי להציג בפני קצב שאלות קשות על טיב יחסיו עם המתלוננת א', מזכירתו

לשעבר, כמו גם עם נשים נוספות. הנשיא, שנחקר כשש שעות, מכחיש בתוקף את החשדות המיוחסים לו, שלפי כמה פרסומים ודיווחים, מגיעים עד לכדי תלונה על אונס. וכך, בעוד הח"כים דנים בנבצרותו, הוא השיב לשאלות חוקריו.

 

בוועדת הכנסת ישנם 24 חברים, אולם רבים מהם נמצאים בחו"ל. סיעת קדימה העניקה חופש הצבעה לחבריה. גם בליכוד לא הוכרז קו מפלגתי. ראובן ריבלין פסל עצמו מהשתתפות בדיון, בשל האפשרות כי יציב את מועמדותו לנשיאות.


פורסם לראשונה 13/09/2006 12:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
אברהם, אלשטיין וגלאון בדיון
צילום: גיל יוחנן
צילום: דודי ועקנין
ביקש נבצרות: קצב
צילום: דודי ועקנין
מי ישביע: בייניש
צילום: חיים צח
מומלצים