שתף קטע נבחר

יוזמה: הקמת יד לזכרה של המשוררת רחל בחצר כנרת

שבעה עשורים חלפו מאז הלכה לעולמה המשוררת רחל ועד כה לא נמצאה הדרך להנציח את זכרה. בני משפחה, אגודת הסופרים והמועצה לשימור אתרים חוברים יחד להציל את כבודה

75 שנה חלפו מאז הלכה לעולמה בתל אביב המשוררת רחל. מקום קברה, בקיבוץ כנרת, הפך לאורך השנים באופן לא רשמי, מוקד עלייה לרגל שמושך אליו מדי שנה מאות מבקרים. למרות ההערצה הרבה לשירתה והמיתוס שהתפתח סביב דמותה של רחל, לא זכתה המשוררת עד כה להנצחה ראויה. יוזמה חדשה לה שותפים אגודת הסופרים, קרובי משפחתה של המשוררת והמועצה לשימור אתרים, עתידה כך הם מקווים לתקן את העוול.

 

הסופרת והמשוררת שושנה ויג, מהעומדים מאחורי היוזמה, אומרת: "רחל היא מאבני הדרך של הארץ הזו ולמרות זאת עד עכשיו במוקדי הפעילות שלה בחוות העלמות בכנרת, ברחוב בוגרשוב 5 בתל אביב ובבית הקטן שליד רחוב הנביאים בירושלים, אין לה כל זכר. לביאליק ולטשרניחובסקי העמידו בתים כיד זיכרון ורחל, למעשה, קופחה קיפוח היסטורי מתמשך שלא נתנו עליו מעולם את הדעת. יש בזה להעיד על היחס המזלזל שלנו באופן כללי לעבר והזעקה שלנו אומרת שאם לא נתייחס לעבר כראוי, גם העתיד ייראה לא טוב. רחל ראויה לכבוד. על יצירתה נבנו דורות של יוצרים והיא מהווה קונצנזוס נדיר בחברה הישראלית. אנו תקווה שהיוזמה הזו אכן תוביל לתיקון העוול".

 

בעקבות פנייתו של יו"ר אגודת הסופרים העבריים, המשורר בלפור חקק, הודיע מנכ"ל המועצה לשימור אתרים, יוסי פלדמן, כי יירתם לפרויקט לשימור זכרה של רחל. המועצה, שמזה שמונה חודשים מסייעת בשיפוץ ובשימור חצר כנרת, הודיע כי לצד הקמת מרכז ההדרכה במקום תתן דגש מיוחד לפעילותה של רחל. "המועצה עוסקת בהנצחה דרך מקומות פיזיים שאפשר להזדהות איתם", אומר פלדמן, "חצר כנרת, שהיה אתר מוזנח ומבניו מטים לנפול, הוא ללא ספק מקום שניתן להפוך אותו למוקד עלייה לרגל. בחצר כנרת ישבו ברל כצנלסון, א.ד גורון, טבנקין ואנשים רבים אחרים שהיו הדמויות הבולטות והצבעוניות של תחילת ימי הציונות המעשית. הפנייה של אגודת הסופרים נפלה על אזניים קשובות ולמרות שלעת עתה אין תכנון מפורט, נקים לטובת התצוגה בכנרת חדר לרחל בבית העלמות. יזמנו הפקת סרט שביימה יעל קציר על חיי רחל והוא יוקרן במקום לצד פעילויות נוספות".

 

לדברי פלדמן, בפרויקט הצלת חצר כנרת השקיעה המועצה כמיליון שקל. "רחל זה לא רק יצירה אלא חלק מתולדות המדינה דרך שירתה אפשר להתבונן בתקופה בה היא חיה ולהתמודד עם ההתלבטויות. מתוך כנרת נולדו יצירות התיישבותיות וחברתיות שהפכו לנכסים ומפעלים כמו הקיבוץ, המושב, תנובה והמשביר. זה שם בזכות מצבור הנפילים שישבו שם והתחבטו על מסגרת החברה הישראלית שבדרך. אחת מאותם נפילים היא רחל", מספר פלדמן. במועצה בחרו לדבריו לרכז מאמץ לעשייה בכנרת ולא להתפזר להקמת פרויקטים נוספים בתל אביב או בירושלים. "המגבלה שלנו היא תקציבית ולכן חשבנו לנכון ליצור מוזיאון במקום שהכי מזוהה איתה".

 

ביום רביעי הבא, 20 בספטמבר, יכריזו הגורמים המעורבים בפרויקט על השקתו. בין המשתתפים באירוע, שייערך בחצר סרגיי שברחוב הלני המלכה 13 בירושלים, המשורר בלפור חקק, ד"ר חלי איתן, שתדבר על שירת רחל מנקודת מבט של משוררת וחוקרת, ד"ר אורי מילשטיין, בן משפחתה של המשוררת, שישוחח על המקום שבין ביוגרפיה לפואטיקה, ושולמית לבנת, מנהלת המדרשה הלאומית, שתשיר משירי רחל. את הערב תנחה שושנה ויג.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא מסתפקים בשלט
צילום: צביקה טישלר
לאתר ההטבות
מומלצים