שתף קטע נבחר

המאינה תקפה עם שחר

הציפורים המקומיות בפאניקה. אויבת זרה ואגרסיבית בדמותה של המאינה ההודית, ציפור קולנית וחכמה, שפלשה בשנים האחרונות לישראל, מאיימת על בתי גידול של הציפורים ברחבי הארץ ועלולה לגרום לנזקים כבדים לחקלאות. באוסטרליה מנסים להילחם בקצב הריבוי הטבעי הגבוה של המאינות ופצחו במבצע המוני ללכידתן, בארץ מבצעי הלכידה מתנהלים על אש קטנה

כיצד הייתם נוהגים אם בריון מארץ זרה היה משתלט על שכונת המגורים שלכם והופך את חייכם לגיהנום עלי אדמות? הציפורים המקומיות בישראל לא מזעיקות את כוחות הביטחון כשציפורים זרות פולשות לאיזורי המחיה שלהן, אלא מנסות להתמודד עם האיום בכוחות עצמן. הפעם נראה כי המאבק קשה במיוחד מול הפולשת האכזרית מהודו.

 

המאינה ההודית, זרזיר אסייתי שמקורו בהודו, נחשבת בארץ מוצאה לסמל של זוגיות, אהבה נצחית ופוריות, אך במדינות רבות בעולם בהן היא מתרבה בקצב מהיר, הנזקים לחקלאות ולבתי הגידול של הציפורים הם עצומים. בזכות העובדה שהיא ניחנה בכושר חיקוי קולי מופלא, היא נחשבת כציפור מחמד פופולארית ולכן נסחרת באופן לא חוקי בכמויות גדולות ברחבי העולם. להבדיל מציפורים נודדות, המאינה נחשבת כפליטת תרבות בישראל מזה מספר עשורים, אך מספר הפרטים היה קטן יחסית.  ב-15 השנים האחרונות היא התמקמה באיזור גוש דן ולאחרונה נצפתה על ידי צפרים ותושבים באופן קבוע מנהריה ועד לאשקלון. 

 


ציפור חכמה, אגרסיבית ושתלטנית (צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)

 

מדוע גדלה אוכלוסיית המאינה בישראל? "הדבר נובע ככל הנראה ממספר פרטים שהצליחו לברוח או נגנבו מכלובים פרטיים ומהצפארי בגני יהושוע. משם החלו להתפשט בכל רחבי השפלה", טוען עמיר בלבן, מנהל עמית בתחנה לחקר ציפורי ירושלים של החברה להגנת הטבע. "להפתעתנו, היא נצפתה לאחרונה באיזור יער ירושלים, שאינו נכלל בתחום השוטטות שלה. כיום אנו מתחילים להרגיש את השפעתה השלילית על מערכת הטבע בישראל. הסימן הבולט לכך הוא שינוי בנוף הציפורי בסביבה העירונית ובסביבה הכפרית שקרובה לאיזורים העירוניים. אם פעם היינו יוצאים לפארק ורואים על המדשאות ציפורים מקומיות, היום המאינה מכתיבה את הטון".

 

המאינה היא ציפור קולנית בעלת הליכה גאוותנית וחסרת פחד. בעונת הקינון ובחורף היא מקיימת זוגיות מרשימה ומתקשה להתקיים באיזורים קרים, לכן היא מעדיפה איזורים חמים יותר כמו חצי האי ערב, טנריף, אוסטרליה וישראל. ניתן לזהותה בקלות על ידי כתם עור צהוב הממוקם סביב עיניה ובזמן התעופה ניתן להבחין בשני כתמים לבנים על כל כנף.

 

"מדובר בציפור חכמה במיוחד. לאחר עונת הקינון היא מתחילה במסע האלים שלה, פולשת לטריטוריות של ציפורים מקומיות ומגרשת אותן", אומר בלבן. "היא אוהבת לאכול ביצים וגוזלים של ציפורי שיר, מגוון גדול של חרקים ומומחיותה היא לדחוק ולגרש ציפורים המקננות בחללים סגורים ובכוכים. החשש שלנו שהיא מתחילה להתפשט מזרחה ולפלוש לבקע ים המלח. רק המחשבה כי המין הנוראי הזה יפגע באיזון האקולוגי העדין ובמינים המיוחדים המקננים שם מפחידה מאוד".

 

המאינה פוגעת בעקביות בבתי גידול של ציפורים, באיזורים חקלאיים ומסוגלת לזהות במהירות בעלי חיים או בני אדם שיש להם כוונות זדוניות כלפיה. "באוסטרליה היא גורמת נזקים אדירים לאוכלוסיית בעלי הכנף, לחקלאות ובמקומות אחרים בעולם היא גרמה להכחדה מוחלטת של מינים של בעלי כנף. באוסטרליה החלו להתקין מלכודות רבות ללכידת המאינות במטרה להשמידן. כנראה שאנו נצטרך להתמודד בשיטות דומות עם הבעיה בארץ, בסופו של דבר". מציין בלבן. "הסכנה הגדולה בגידול ציפורים הנחשבות כציפורי נוי שגדלו בעבר בטבע, היא שאם הן ישובו בחזרה לטבע, הן עלולות לייצר כאוס במערכת האקולוגית. אם כבר החלטתם לגדל ציפורים, כדאי לעשות זאת עם מינים שהסיכויים שלהם לשרוד בארץ נמוכים או מינים שלא נאספו בטבע, אלא גודלו בצורה מלאכותית על ידי מגדל מקצועי, שיודע מה מקור הציפור".

 

האם מבצע ללכידת ציפורי המאינה הוא מעשי בארץ? לדברי בלבן, לכידת הציפור היא מורכבת וקשה. "כל לכידה דורשת היתר מיוחד וכרגע זה לא פרקטי שבני אדם פרטיים ינסו לתפוס אותה לבד. אני מקווה שרשויות הטבע והגנים יכנסו לפעולה כדי להתמודד עם האיום של המאינה. ידוע לי כי יש מקומות מסויימים בארץ שעוסקים בלכידת הציפורים, אך עדיין לא הוכרזה מלחמה כוללת". במידה והבחנתם במאינה הקולנית באיזור מגוריכם, ניתן לדווח על כך לתחנה לחקר הציפורים בירושלים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
מחקה ציפורים בכישרון רב. המאינה בישראל
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
צילום: יוסי כהן
חשש לבתי הגידול של בעלי הכנף בים המלח
צילום: יוסי כהן
מומלצים