שתף קטע נבחר

האחריות על שירותי בריאות הנפש תעבור לקופות החולים

משרדי הבריאות והאוצר חתמו על ההסכם להעברת האחריות הביטוחית על שירותי בריאות הנפש, מהממשלה לקופות החולים. החל ב-1 בינואר 2007 תועבר לקופות החולים האחריות על שירותי האשפוז הפסיכיאטריים ועל הטיפול הקהילתי בחולי הנפש ובנגמלים מסמים

משרדי הבריאות והאוצר חתמו היום על ההסכם להעברת מלוא האחריות הביטוחית על שירותי בריאות הנפש מהממשלה לקופות החולים, החל ב-1 בינואר 2007. ההסכם נחתם אחרי מספר שנות דיונים ו-12 שנה לאחר קבלת חוק ביטוח בריאות ממלכתי.

 

ההסכם מיישם את החלטות הממשלה מלפני כ-3 שנים ומפברואר השנה ומעביר לקופות את האחריות על שירותי האשפוז הפסיכיאטריים ועל הטיפול הקהילתי בחולי הנפש, גמילה מסמים והטיפול באסירים.

 

עלות סל שירותי הבריאות שבאחריות הקופות תגדל ב-1.2 מיליארד שקל כדי לאפשר לספק את מלוא השירותים הנדרשים. ההסכם מדגיש את פיתוח השירותים בקהילה לנכי הנפש לשם הפחתת שיעור האשפוזים, כמו גם את שיקומם ושילובם בקהילה.

 

תוספת התקציב נפרסת על פני מספר שנים בסכומים שנתיים של 230

מיליון שקל.

 

במקביל להעברת האחריות ממשרד הבריאות לקופות החולים יתוגבר מערך הבקרה של המשרד, כך שיוכל לפקח על אופן הפיתוח ומתן השירותים על ידי קופות החולים.

 

שר האוצר, אברהם הירשזון, אמר: "אני רואה חשיבות רבה ביישום הרפורמה ובשילוב נכי הנפש בקהילה". שר הבריאות, יעקב בן יזרי, אמר: "אני לא רואה מקום להפריד בין הטיפול הכללי בחולה לבין טיפולו הנפשי ואני סבור כי יש לפעול לאיחוד הטיפול בגוף ובנפש שיביא להפחתת הסטיגמה של הציבור כלפי נכי הנפש".

 

"הרפורמה בבריאות הנפש היא דבר מצוין וחיכינו לה 12 שנה", אמרה דניאלה מיכאל, מנכ"ל עמותת "אנוש", לשיקום נכי נפש בקהילה. לדבריה, הרפורמה תקל על הנגישות של האוכלוסיה לטיפול הנפשי "הטיפול בחולי הנפש יהיה פחות סטיגמטי. במקום שחולה ייכנס למרפאה ייעודית לבריאות הנפש הוא יכנס לקופת חולים. בנוסף, בפריפריות היו מצבים שבהם חולים חיכו חצי שנה ו-9 חודשים לתור אצל פסיכיאטר או לטיפול פסיכותרפיה, הרפורמה אמורה להפוך את הטיפול להרבה יותר טוב והרבה יותר נגיש".

 

התוכנית אמורה לשפר לא רק את הנגישות לשירותי בריאות הנפש, מתכנניה מקווים שתשפר גם את איכות הטיפול ואת מצבם של החולים. קבלת הטיפול הנפשי באמצעות הקופות אמורה לגרום למספר אישפוזים נמוך יותר בבתי החולים הפסיכיאטריים. במקום כארבעת אלפים מיטות אשפוז היום, ירד מספרן לכ-3,100. "הטיפול בקהילה הוא יותר זול וגם יותר טוב. עלות יום אשפוז זהה לבערך חודש של שיקום בקהילה", אומרת מיכאל, שמפעילה הוסטלים ושירותים קהילתיים לנכי הנפש.

 

בשירותי בריאות כללית ציינו כי הם תומכיפ במהלך ומוכנים לקראתו "אנחנו היחידים מבין הקופות שיש לנו גם בתי חולים וגם מרפאות לבריאות הנפש. נהיה מוכנים כשיוסכם. אנחנו סבורים שגוף ונפש חד הם ונכון שאותה מסגרת תטפל בבעייה הגופנית ובבעייה הנפשית".

 

בקופות החולים ציינו שהתקציב להפעלת שירותי בריאות הנפש חייב להיות הוגן, כדי שלא יאלצו להפעיל שירות בתקציב חסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בריאות הנפש. באחריות קופות החולים
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים