שתף קטע נבחר

קשרי ההון והשלטון של מעבדת איזוטסט

ח"כ יורם מרציאנו (העבודה) מסר בדיון בוועדת העבודה של הכנסת כי יש לו קשרים אישיים הדוקים עם בעל מעבדת הבדיקה איזוטסט. זה לא הפריע לו לתקוף את מנהלת הרשות הלאומית להסמכת מעבדות, ששללה את רשיונה של איזוטסט, ולטעון שהיא מתנכלת לאיזוטסט בשל רצונה לסייע לחברה המתחרה, איזוטופ, בגלל קשרי משפחה שיש לה עם המתחרה

ועדת העבודה של הכנסת תבעה היום ממבקר המדינה ומהיועץ המשפטי לממשלה לערוך בדיקה חוזרת של ההתנהלות והפעילות של הרשות הלאומית להסמכת מעבדות במשרד התמ"ת. סיכום זה של יו"ר הוועדה ח"כ משה שרוני (גמלאים) ביטא את אוזלת ידה לקבוע עמדה – בהיעדר כלים ראויים – לגבי הנסיבות שהניעו את הרשות להגביל את הסמכת המעבדות של חברת איזוטסט, אשר בודקות את העמידה בתקנים הטכניים של ענף הבנייה והסלילה.

 

הדיון הדחוף נקרא ביוזמת ח"כ יורם מרציאנו (עבודה) בטענה שהרשות מפלה לרעה את איזוטסט בשל ניגודי עניינים שמנהלת הרשות, ד"ר אורנה דרייזן, לוקה בהם, לדבריו. הוא טען שהחברה עוברת "מסכת של ייסורים, לחצים ואיומים בשל רצון המנהלת לתת עדיפות לחברה מתחרה (איזוטופ)". לדבריו, מאמצי איזוטסט להגיע להידברות עם דרייזן נתקלו ב"סירוב גס" בטענה שהיא לא מגשרת, "מה שמלמד על התנהלותה הבלתי כשרה והחד-צדדית".

 

הלובי המקושר של מרציאנו

נופך של פרשה נוספת בסדרת יחסי הון ושלטון נמזג לדיון כשמרציאנו הקדים לעצם מעורבותו לטובת איזוטסט, את הגילוי הנאות על קשריו האישיים עם בעלי החברה – עזרא גבאי, שהוא סוכן הביטוח הפרטי שלו ואחד התורמים למסע הבחירות שלו בפריימריס שהיו בעבודה על הרכב הרשימה לכנסת. ח"כ מרציאנו האשים את דרייזן בכך שהקליטה אותו במגעיו המוקדמים אתה לטובת החברה. דרייזן הכחישה בתוקף, אבל מרציאנו התעקש שהבחין במכשיר ההקלטה שהוסתר במגירת שולחנה.

 

נציגי איזוטסט טענו שניגודי העניינים של הנהלת הרשות מתבטאים קודם בקרבת משפחה של בעלה של דרייזן עם הבעלים של המתחרה איזוטופ. בנוסף ציינו כי הבן של יו"ר הוועדה המקצועית ששללה את ההסמכה מאיזוטסט – עו"ד מרים רוזנטל – מועסק אצל עו"ד עלי זוהר היועץ המשפטי של הרשות, וכאשר שותפו, עו"ד אהרון מיכאלי, גם יושב בוועדה.

 

דרייזן הכחישה את טענת הקרבה המשפחתית של בעלה, ונציג איזוטופ, עו"ד דוד רווה, הדגיש כי מדובר בקשר עקיף למדי שאין בו קרבת דם. דרייזן ציינה כי איזוטסט לא ערערה על הרכב הוועדה כשניתנה לה הזדמנות לפסול את מי מהמינויים. אבל ח"כ שרוני העיר בהקשר זה כי רוזנטל היתה צריכה לפסול את עצמה ביוזמתה מלשבת בוועדה נוכח הקשר שהוצג.

 

לא הצליחו בבג"צ אז פנו לכנסת

דרייזן אמרה כי החלטות הרשות מעוגנות בכללי התקינה הבינלאומיים והמוסד כולו נהנה מהסמכה ושבחים במישור הבינלאומי. פעילותו והחלטותיו מבוססות על נהלים ברורים ושקופים, ופתוחים לביקורת פנימית וחיצונית של מבקר המדינה. "המעבדות לא תמיד אוהבות שבודקים אותן לעומק", אמרה. היא ציינה שההחלטות על הסמכת מעבדה או שלילתה מתקבלות אחרי סדרת בדיקות בוועדת הסמכה שהיא לא מעורבת בהן. במקרים של שלילה ניתנת למעבדה זכות שימוע לפני ההחלטה הסופית של המנהלת, מה שנעשה גם לאיזוטסט.

 

החברה אמנם עתרה לבג"צ אבל דרייזין ציינה כי גם שם קבעו שהיא עשתה את מלאכתה נאמנה ושלחו את העותרים הביתה לתקן את עצמם. "אנחנו מקפידים רק על בטיחות וטובת הציבור בלי משוא פנים", חזרה ואמרה וגם נתמכה בעדותם של יו"ר התעשיינים יהודה שגב, לשעבר יו"ר התאחדות הקבלנים, ושל יוסף טימבלר מאיגוד לשכות המסחר. הביקורת של שגב על הרשות התמקדה בכך שהחלטותיה לגבי איזוטסט התקבלו "באבחת גרזן מהיום למחר", בלי לתת לקבלנים זמן למצוא חלופה.

 

גם החלטה מאוחרת של הרשות להחזיר את ההסמכה לאיזוטסט לבצע בדיקות תקינות ליסודות ולמבנים פרט לתקינות הממ"דים בדירות מגורים – נראתה בעיניו תמוהה ולא תקינה "כי איזה קבלן יסכים לפצל את בדיקת המבנים בין 2 מעבדות"? מנכ"ל איזוטסט אלי פרץ אמר שבלי הסמכה מלאה החברה תיסגר ו-190 עובדיה יפוטרו.

 

עו"ד איזוטסט: הרשות פועלת בניגוד לחוק

פרקליט החברה, עו"ד רונאל פישר, טען כי כל העסק אולי כשר אבל מסריח. שוק הבדיקות קטן. יש רק 2 קבוצות מתחרות. הוא מייצג את הגדולה מול הקטנות שחשות מאוימות. הוא נאחז בטענה שהרשות עצמה פועלת בניגוד לחוק כשלא הקימה בתוכה ועדה מייעצת, למרות הערת מבקר המדינה מלפני 7 שנים. הוא קרא לכנסת למנות ועדת בדיקה בלתי תלויה של התנהלות הרשות. על אי הקמת הוועדה המייעצת הגיבה דרייזן כי בכל מקרה – לוועדה החסרה כמו למועצת הרשות הקיימת "אין יד ורגל בהסמכת המעבדות".

 

היא הוסיפה כי בעקבות הביקורת מ-1999 פוזרה הנהלת הרשות והיא נבחרה לתפקידה ומאז המוסד מתנהל לפי כל הכללים ובצורה שקופה.

 

אולם בסיכום הדיון גם היו"ר שרוני נתלה בביקורת על אי יישום החוק, שהשמיעו נציגי איזוטסט וחברים בוועדה בכך שטרם מונתה ועדה מייעצת ליד מועצת הרשות. "הוועדה קובעת כי התירוץ מפי נציגי משרד התמ'ת שהוועדה לא הוקמה בשל הקושי למנות 50% נשים מכלל חבריה – הוא עלוב, מביך ושערורייתי", אמר שרוני, וקרא לשר התמ"ת למנות את הוועדה לאלתר וגם להתקין תקנות שיסדירו וירחיבו את הפיקוח על פעולות הרשות. זאת, כאמור, בנוסף לקריאת הוועדה למבקר המדינה וליועץ המשפטי לממשלה לבדוק שנית את ההתנהלות ופעולות הרשות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
ח"כ יורם מרציאנו. מקורב לאיזוטסט
צילום: עופר עמרם
מומלצים