שתף קטע נבחר

הפיכה בתאילנד: מפקד הצבא נטל את השלטון

בחסות טנקים שצרו על בניין הפרלמנט מינה עצמו מפקד הצבא לראש הממשלה בפועל והודיע על ביטול החוקה, פיזור הפרלמנט והחלת משטר צבאי. ראש הממשלה, השוהה בניו-יורק, הודיע על מצב חירום אולם לא נרשמו תקריות אלימות ואין עוצר. בתחילת השנה הואשם ראש הממשלה בשחיתות והלך לבחירות. אך מפלגות האופוזיציה החרימו את ההצבעה ולאחר שבית המשפט ביטל את הבחירות, נותרה המדינה חצויה וממורמרת

צבא תאילנד ביצע ערב (ג') הפיכה ונטל את השלטון מידיו של ראש הממשלה טקסין צ'ינאווט. חיילים הנאמנים למפקד הצבא השתלטו על משרדי הממשלה בלי להיתקל בהתנגדות, חסמו את הגישה לבניין הפרלמנט בטנקים והשתלטו על תחנות הטלוויזיה.

 

"מפקד הצבא ומפקד המשטרה השתלטו בהצלחה על בנגקוק והאזורים הסמוכים לה כדי לשמור על החוק והסדר. אין מאבק. אנו מבקשים את שיתוף הפעולה של הציבור ומבקשים סליחה על אי הנוחות", נאמר בהודעה ששודרה בתחנות הרדיו והטלוויזיה, לפני שלוח השידורים הרגיל הוחלף במוזיקה מסורתית ותמונות של משפחת המלוכה.

 

מפקד הצבא, הגנרל סונטי בוּנייראטקלין, מינה את עצמו לראש הממשלה בפועל, הודיע על החלת משטר צבאי בכל המדינה, פיזור הפרלמנט וביטול החוקה. סונטי ומפקד המשטרה הצהירו על נאמנותם למלך, והכריזו על הקמת "ועדה לרפורמה פוליטית", שתנהל את ענייני המדינה באופן זמני, עד "שהשלטון יושב לעם". מנגד פירסמה ממשלת תאילנד הודעה בה נמסר כי "ההפיכה הצבאית שבוצעה במדינה לא תצלח", ושראש הממשלה עדיין בשלטון.

 

עדי ראיה בבנגקוק סיפרו כי טנקים וכלי רכב צבאיים משוריינים חוסמים את הרחובות המובילים למרכז העיר ובניין הפרלמנט, ורמקולים קוראים לאזרחים לפנות את הרחובות. עם זאת סוכנויות הידיעות מדווחות כי לא נרשמו תקריות אלימות, אין עוצר והרחובות היו מלאים בסקרנים.  

 

שגרירות ישראל בתאילנד דיווחה כי החיים ברוב חלקי בנגקוק מתנהלים כסדרם. ישראלים הונחו על ידי השגרירות לנקוט באמצעי זהירות ולהישאר צמודים למגוריהם. משרד החוץ המליץ לנוסעים שאמורים לטוס לתאילנד בימים הקרובים להתעדכן בתקשורת ולשקול את נחיצות נסיעתם.


טנק ליד הפרלמנט התאילנדי (צילום: רויטרס) 

 

עוד בנושא:

 

סגן ראש ממשלת תאילנד, סורקירט סטירטי, אמר מוקדם יותר לרשת CNN: "קיבלנו מידע שקבוצה מתכוונת לבצע פעולה צבאית נגד הממשלה הנבחרת אז ניסינו להתקשר לבנגקוק, ולמדנו שהיה ניסיון כזה. אלה אנשים של מפקד הצבא, אז ראש הממשלה הורה לפטר אותו, והכל מתבצע תחת פיקוחו של המפקד העליון של הצבא התאילנדי. בנובמבר יתקימו הבחירות ואסור לנו להרשות לזה לקרות".

 

לאחר שהחלו לזרום הדיווחים הראשונים מארצו הופיע ראש הממשלה טקסין בקולו בשידורי הטלוויזיה הממלכתית והכריז על מצב חירום. טקסין, שנמצא בניו יורק לרגל הכינוס השנתי של האו"ם, הזהיר את הצבא פן "יבצע צעדים בלתי חוקיים", ובמקביל הודיע כי הוא מפטר את מפקד הצבא.

 

גורמים באו"ם הודיעו כי לוח הזמנים של ישיבת הפתיחה של עצרת האו"ם המיוחדת שונה כדי לאפשר לטקסין לנאום. גורמי ממשל תאילנדים מסרו שהמצב הפוליטי במדינה נקלע למשבר, ושטקסין צפוי לעזוב את ניו יורק ולחזור לארצו. מנגד, גורמי צבא אמרו שהם מעריכים שטקסין לא ישוב לתאילנד בזמן הקרוב - אך לא פירטו מה יהיה גורלו אם יעשה כן. שני סגניו של טקסין נעצרו ואחר מהם הודיע על התפטרותו.

 

משבר בעקבות פרשיית שחיתות

בשבועות האחרונים נפוצו בתאילנד שמועות על הפיכה צבאית קרובה במדינה. השמועות גברו ביממה האחרונה, לאחר שכוחות גדולים של הצבא החלו לנוע מבסיסיהם. גורמי צבא הסבירו שתנועת הכוחות נועדה כדי להציב אותם באזורים אחרים כחלק מחילופי כוח אדם שגרתיים.

 

בחודש שעבר הודיעה ממשלת תאילנד כי הצליחה לסכל ניסיון של מספר קצינים בכירים בצבא לבצע הפיכה ולרצוח את ראש הממשלה. טקסין עצמו סיפר לעיתונאים שמכונית תופת נתפסה סמוך לביתו, בנתיב בו נוסעת השיירה שלו מדי יום. לדבריו, המכונית הייתה עמוסה בחומרי נפץ ודלק, וצויידה במנגנון להפעלה מרחוק. המשטרה עצרה כמה אנשי צבא ולדבריה הם הודו במזימה.


נגמ"ש ברחובות בנגקוק (צילום: איי.פי)

 

המשבר הפוליטי בתאילנד פרץ בינואר, לאחר שמשפחתו של טקסין מכרה לקונה סינגפורי את מניותיה בתאגיד "שין", חברת הטלקום הגדולה בתאילנד. שווי העסקה עמד על כ-1.9 מיליארד דולר, אך משפחתו של טקסין לא שילמה מסים על עסקת הענק.

 

המוני מפגינים יצאו במחאה לרחובות בנגקוק, חסמו את הדרכים ונשבעו שלא לזוז עד שראש הממשלה יתפטר. הפרשנים במדינה הסבירו כי עסקת "שין" הייתה רק הקש ששבר את גב הגמל, וכי לאזרחי תאילנד נמאס ממשטרו של טקסין, אותו הגדירו כריכוזי ויהיר.

 

בנוסף, ספג ראש הממשלה ביקורת עזה על מדיניותו הנוקשה בנוגע לסמים, שהובילה למותם של 2,300 תאילנדים במשך שלושה חודשים בשנת 2003. ביקורת נוספת נמתחה על אופן הטיפול בהתקוממות המוסלמית בדרום המדינה ועל התנהלותו מול התקשורת.

 

במשך זמן רב סירב טקסין להיכנע ללחץ אך לבסוף הכריז על בחירות חדשות, והבטיח לפרוש אם מפלגתו לא תצליח לגרוף יותר מ-50 אחוז מהקולות. בינתיים, כדי להרגיע את הרוחות, הוא העביר את סמכויותיו לסגנו.

 

אלא שמפלגות האופוזיציה סרבו להירגע והחרימו את הבחירות. הן לא הציבו מועמד מול טקסין וקראו לתומכיהם שלא להצביע. התוצאה הייתה שבחלקים מסויימים של המדינה לא נערכו בחירות כלל, וחלק ממושבי הפרלמנט נותרו ריקים.

 

בית המשפט החוקתי נדרש לנושא ובחודש מאי החליט לבטל את הבחירות ולהורות על בחירות חוזרות. לאחר חודש נוסף חזר טקסין לשלטון כדי לשקם את המדינה לקראת הבחירות בסתיו. אך אל רקע חזרתו לתפקיד התרבו השמועות על חיכוכים וחוסר שקט בצבא, ששיאן היה הטענות על הניסיון לפוצץ מכונית ליד ביתו.

 

רועי נחמיאס סייע בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים ברחובות בנגקוק
צילום: רויטרס
צילום: איי אף פי
יחזור מניו יורק. טקסין
צילום: איי אף פי
צילום: איי פי
השחיתות גרמה למשבר. הפגנות בתאילנד (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים