שתף קטע נבחר

אפשר בלי בשר - איך מכינים ארוחה מפסקת צמחונית

מה עושים צמחונים שרוצים לצום בלי להתעורר באמצע הלילה עם בטן מקרקרת? יעל גרטי תחקרה נטורופתית והרכיבה ארוחה מפסקת צמחונית, שגם אוכלי בשר מושבעים ימצאו בה עניין

סלט עדשים שחורות עם עשבי תיבול סלט רוקט, נקטרינות ווינגרט טרגון גריסים עם ירקות, אגוזים ורכז רימונים שקשוקה של תרד, טופו ועגבניות 
מה עושה צמחוני שרוצה לצום, מבלי להתעורר באמצע הלילה עם בטן מקרקרת? העקרונות שעל פיהם רצוי להרכיב ארוחה מפסקת "רגילה" (נון-צמחונית) מוכרים לרובנו (לא מתובל מדי, לא מטוגן, לא מתוק מדי, שפע חלבון), אך מהם העקרונות לבניית תפריט לארוחה מפסקת צמחונית, כזו שתשאיר אותנו רגועים במהלך הצום? יצאתי להוועץ בנטורופתית קירה לוי, שסייעה לי להרכיב תפריט בריא ומאוזן שיאפשר לאחיי הצמחונים (ולי?) לצום בקלילות.

 

הכי חשוב - אינדקס גליקמי נמוך

לדברי קירה, העקרון המנחה של ארוחה מפסקת צמחונית מבוסס על אינדקס גליקמי נמוך. מהו אינדקס גליקמי? המהירות והחדות שבה עולה רמת הסוכר (גלוקוז) בדם לאחר אכילת מזון פחמימתי. כאשר האינדקס עולה במהירות ובחדות המזון הנאכל נחשב בעל אינדקס גליקמי גבוה. כאשר הוא עולה במתינות ולאורך זמן, המזון הנאכל נחשב בעל אינדקס גליקמי נמוך.

 

אחרי אכילת מזון פחמימתי רמת הסוכר בדם עולה, הגוף מפריש אינסולין, מעין "שוטר" שמחדיר את הסוכר (הגלוקוז) לתאים (שזקוקים לו כדי לבצע את תפקידם): לשרירים (כדי שיוכלו לפעול) ולכבד (כחומר תשמורת בשם "גליקוגן"). העודפים - הופכים לטריגליצרידים (שומנים בדם). אכילה מופרזת של פחממות פשוטות (לחם לבן, סוכר, אורז לבן, תפוחי אדמה, בורקס וכו') גורמת להצפת הדם בגלוקוז ומאלצת את הגוף להפריש יותר אינסולין.

 

כאשר רמות הסוכר בדם יורדות, החיישנים בכבד (ששמר, כאמור, חלק מהגלוקוז לשעת חרום) מתריעים על כך. הכבד מחליט לפרק גליקוגן כדי לספק גלוקוז לדם- עבור המוח ומערכת העצבים (שמשתמשים בעיקר בגלוקוז כמקור לאנרגיה, ולפיכך זקוקים לרמה קבועה של סוכר בדם). כיוון שכך, מופרש אינסולין נוסף, שתפקידו להכניס את הגלוקוז החדש למקומות הנדרשים וכל התהליך חוזר על עצמו. בשלב זה החיישנים מגרים את מרכז הרעב, ששולח אותות כדי שגלוקוז טרי יוכנס לגוף במהירות.

 

מה זה אומר ? שככל שנאכל יותר פחמימות בעלות אינדקס גליקמי גבוה, כך יוצף הדם ביותר סוכר, הגוף יאלץ להפריש יותר אינסולין וכך נהיה רעבים בהפרשי זמן קצרים יותר (ויותר שומן יאגר בגוף). אכלת ארוחה בעלת אינדקס גליקמי נמוך? בארוחתך הבאה, לפי המחקרים האחרונים, תאכל פחות מהרגיל. אכלת ארוחת בוקר בעלת אינדקס גליקמי נמוך? היום שלך יסתיים בצריכה פחותה מהרגיל של מזון.

 

אז מה אוכלים בארוחה מפסקת צמחונית?

 

ירקות טריים

  • מרבית הירקות הם בעלי אינדקס גליקמי נמוך, בזכות הסיבים התזונתיים. היוצאים מן הכלל הם: תפוחי אדמה, סלק, דלעת וגזר (שהוא, משום מה, שנוי במחלוקת).
  • סלט המבוסס על עלים כהים ככל שניתן, המשופעים במגנזיום ואומגה 3.

 

חלבון  

  • קטניות (כגון: סוגי שעועית, עדשים, אפונה יבשה, טופו), משום שהן מתפרקות באיטיות רבה בקיבה והן בעלות אינדקס גליקמי נמוך מאוד. קטניות משופעות בחלבון (כ-20%) ומכילות גם פחממות, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים (סידן, ברזל, ויטמיני B, חומצה פולית). מבין העדשים, השחורות הן המומלצות ביותר, מכיוון שיש להן אינדקס גליקמי נמוך יותר מאשר לעדשים הכתומות, שגם הן מתאימות לארוחה. מאכלים לדוגמא: פירה משעועית מש, אורז מלא עם עדשים, מרק אפונה, מרק עדשים.
  • דג ים, למי שאוכל דגים, יכול להתאים לארוחה זו כחלבון משופע באומגה 3, שהיא חומצת שומן חיונית. דגים מומלצים: סלמון, טונה טריה, קוד, בקלה, מקרל, הליבוט.
  • ביצים: קירה ממליצה להשתמש בביצים אורגניות או ביצי חופש, שמבורכות ביותר אומגה 3 מביצים רגילות.
  • טופו: אם אתם רגילים להטביע טופו במרינדה אסיאתית בעלת טעמים עזים - הפעם עדיף להתאפק, שכן בארוחה מפסקת מומלץ לעדן את התיבול.

 

פחמימות  

  • גריסי פנינה מומלצים במיוחד ע"י קירה, במיוחד כשהם משולבים בקטניות ("אחרי זה ישנים 24 שעות והצום עובר").
  • בטטה היא פחמימה מומלצת במיוחד לארוחה מפסקת, בשל האינדקס הגליקמי הנמוך שלה.

 

שומן

  • אל לנו לשכוח להוסיף מעט שומן (שמן זית, למשל) שבלעדיו הוויטמינים ומינרלים מסוימים שבמזון לא נספגים בגוף. יתר על כן, נוכחות שומן מנמיכה את האינדקס הגליקמי של הארוחה. מלבד שמן זית (כתית מעולה בלבד) קירה ממליצה לשלב בארוחה: טחינה מלאה, "שקדיה" (ממרח שקדים) שמן קנולה מכבישה קרה (בלבד) ואגוזים וזרעים לא קלויים.
  • במידה ואכלתם מנת דג - זו מכילה כמות מספקת של שומן.

 

תודה לנטורופתית קירה לוי על העזרה בהכנת הכתבה.

 

סלט עדשים שחורות עם עשבי תיבול


אפשר להגיש טחינה בצד. סלט עדשים                           (צילום: אסף רונן)

 

מתכון בהשראת מסעדת "מרתה", ת"א, בה מגיש השף רהב הררי סלט כמעט זהה לסלט שלהלן, בתוספת בצל סגול ושום, המוגש עם חציל קלוי וקלוף וכף שמנת חמוצה. אפשר ל"הרטיב" את הסלט במעט טחינה, מתובלת בעדינות.

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

1 כוס עדשים שחורות אורגניות (להשיג בבתי טבע, של "ליב" מומלצות)

חופן בזיליקום, עלים בלבד, קצוצים

חופן גדול של כוסברה, עלים בלבד, קצוצים

חופן גדול של נענע, עלים בלבד, קצוצים

4 כפות מיץ לימון

מלח

פלפל שחור גרוס גס

1 כף שמן זית

להגשה: סלט טחינה או חציל קלוי וקלוף ושמנת חמוצה

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים עדשים בסיר עם מים רותחים ומעט מלח. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה במשך 17-20 דקות, עד להתרככות העדשים (אך לא יותר מדי). מסננים ומצננים היטב.
  2. מערבבים עדשים עם עלי כוסברה, נענע ובזיליקום קצוצים. מוסיפים כף שמן זית, מיץ לימון, מלח ופלפל וטועמים. מוסיפים מיץ לימון, מלח או פלפל לפי הצורך. מגישים קר, עם סלט טחינה- או עם חציל קלוי ושמנת חמוצה.

 

חזור למעלה
סלט רוקט, נקטרינות ווינגרט טרגון

 

במקום רוקט אפשר להשתמש בעלים אחרים. קירה ממליצה להשתמש במעט מאוד חמאה (בגלל השומן הרווי), רצוי חמאה אמיתית ואיכותית (ולא מעובדת או מופחתת שומן) - או להחליף לשמן זית.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 צרור גדול רוקט, שטוף

3 נקטרינות

חמאה

לרוטב:

3 כפות שמן זית

1 כף חרדל חלק איכותי

2 כפות חומץ אגוזים/חומץ בלסמי לבן

5 גבעולי טרגון טרי

1 כף דבש/סילאן

1 כף מים

מלח

פלפל שחור גרוס גס

אפשרות: מעט אגוזי מלך

 

אופן ההכנה:

  1. חוצים נקטרינות לשניים ומגלענים. מחממים מעט חמאה במחבת וצורבים את הנקטרינות, תוך השגחה צמודה, משני צדיהן. מסירים מן האש ומצננים.
  2. מניחים את כל חומרי הרוטב במעבד מזון ומרסקים עד לקבלת רוטב חלק.
  3. מסדרים בקערת הגשה נאה רוקט, מניחים מעליו את חצאי הנקטרינות בצורה דקורטיבית ויוצקים את הרוטב סמוך לזמן ההגשה. אפשר לפזר מעט אגוזי מלך למעלה.

 

חזור למעלה
גריסים עם ירקות, אגוזים ורכז רימונים


עוברים למרכז הבמה. גריסי פנינה                                  (צילום: אסף רונן) 

 

גריסי הפנינה המוכרים לכם מהחמין עוברים כאן לקדמת הבמה בזכות התאמתם המושלמת לסעודה מפסקת. הקפידו שלא לבשלם יתר על המידה (אלא אם כן אתם אוהבים דייסה). ההשראה לשילוב בין בטטות ואגוזי לוז באה מריזוטו נהדר שאכלתי במסעדת "מסה".

 

המרכיבים (ל- 4 מנות):

1 כוס גריסי פנינה אורגניים (להשיג בבתי טבע)

5-6 בטטות

15 בצלצלים (או 7 בצלי אשלוט)

2 כפות סוכר

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס

50-100 גרם אגוזי לוז קלויים, שלמים, קלופים או חצי קלופים

3-5 כפות רכז רימונים (של "אלסקה" מומלץ)

 

אופן ההכנה:

  1. מחממים תנור לחום 180-200 מעלות.
  2. קולפים בטטות, שוטפים וחותכים לפרוסות בעובי 1-2 ס"מ. מניחים בתבנית משומנת בשמן זית, מזליפים מעט שמן זית, בוזקים מלח ופלפל שחור גרוס גס ואופים עד להתרככותן.
  3. שוטפים גריסי פנינה היטב ומסננים.
  4. מחממים כף שמן זית בסיר על גבי אש גבוהה ומטגנים את גריסי הפנינה במשך דקה. מוסיפים מלח, פלפל שחור גרוס גס, מערבבים ומכסים במים רותחים. מבשלים על אש קטנה במשך 20 דקות לערך או עד להתרככות מסוימת, הגריסים צריכים להתרכך אך לא להפוך סמרטוטיים. מסננים ומחזירים לסיר (בלי אש), מכסים ומניחים להם להתייבש מעט.
  5. מנקים וקולפים בצלצלים. מחממים כף שמן זית במחבת גדולה או סיר רחב ומטגנים על אש גבוהה במשך 2-3 דקות עד להשחמתם מכל הצדדים. מנמיכים את האש, מוסיפים מלח ופלפל שחור גרוס גס ומערבבים. מוסיפים 2 כפות סוכר, מערבבים ומבשלים עוד 2-3 דקות עד להמסתו. מסירים מן האש.
  6. מערבבים גריסי פנינה מבושלים, בטטות אפויות ובצלצלים מקורמלים. מוסיפים אגוזי לוז, מלח, פלפל שחור גרוס גס וטועמים. מזליפים רכז רימונים לפי הטעם, מערבבים ומגישים חם.

 

חזור למעלה
שקשוקה של תרד, טופו ועגבניות


המון חלבון. שקשוקה תרד, עגבניות וטופו                      (צילום: אסף רונן)

 

פצצת חלבון: גם ביצים וגם טופו, שמקבל את טעמן של העגבניות ונכנע להן בקלילות. מכיוון שמומלץ שלא לאכול אוכל מתובל מדי לפני הצום נמנעתי מהוספת בצל ושום לשקשוקה זו, שהיתה טעימה להפליא גם בלעדיהם. אם אסף הצלם ואנוכי (אני לא מעריצת טופו בדרך כלל) חיסלנו את השקשוקה - זה אומר דרשני.

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

חצי חבילה (130 גרם לערך) טופו קשה (של "שיזן" או "טופו יפני", למשל)

1-2 כפות מירין - לא חובה

30 גרם חמאה

1 חבילה (400 גרם) תרד טרי, שטוף

2 ביצים

5 עגבניות טריות, עסיסיות, חתוכות לקוביות קטנות

שמן זית

מלח

פלפל שחור גרוס גס

 

אופן ההכנה:

  1. חותכים טופו לקוביות ומניחים בקערית. מערבבים עם מעט מירין (לא חובה).
  2. מחממים חמאה במחבת ומאדים את התרד עד שהוא מתקמט. מוסיפים מלח ופלפל שחור גרוס גס ומסירים מן האש. מצננים, סוחטים היטב ומניחים בצד.
  3. מחממים כף שמן זית במחבת על אש גבוהה ומוסיפים את קוביות העגבניות. מוסיפים מלח ופלפל ומניחים להן להתפרק. מוסיפים תרד מאודה ועוד מעט מלח ופלפל. מפזרים במחבת את קוביות הטופו (מסוננות) ושוברים שתי ביצים לתוך המחבת. מפזרים מעט מלח ופלפל, מכסים ומבשלים במשך 10-15 דקות על אש קטנה מאוד, עד להתייצבות החלמונים. מגישים חם.

 

צילומים: אסף רונן, לאתר שלו הקליקו כאן .

 

חזור למעלה
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכי טוב אורגניות. עדשים שחורות
צילום: אסף רונן
מומלצים