שתף קטע נבחר

ראשי הרשויות: מפעל ההזנה בסכנה

על פי החלטת הכנסת, הממשלה והרשויות המקומיות יממנו את מפעל ההזנה, במסגרתו ניתנת לתלמידי בתי-הספר ארוחה חמה. יו"ר השלטון המקומי: "לא נשתתף"

"אם ועדת החינוך של הכנסת לא תנסח תיקון ותגדיל את השתתפות ההורים במפעל ההזנה, לא יהיה מפעל הזנה". כך איימו ראשי הרשויות בישראל, בכנס חירום שכינס היום (ה') יו"ר השלטון המקומי, עדי אלדר, ובו מחו ראשי הרשויות על הסדרי התשלום של המפעל. אלדר עצמו אמר: "אנחנו לא נממן את זה. או שההורים ישלמו יותר או שהממשלה תקיים את מפעל ההזנה באופן ישיר, בלי עזרת הרשויות".

 

אלדר הצהיר כי בכוונתו לשגר מכתב דחוף ליו"ר ועדת החינוך של הכנסת, בו ידרוש לקיים פגישה בנוכחות ראשי הרשויות עוד לפני חג הסוכות לצורך הפחתת העול של השלטון המקומי. רון נחמן, ראש עיריית אריאל אמר: "חברי כנסת פופוליסטים והממשלה, שאני לא יודע במה היא עסוקה, מחייבים אותנו לעמוד בהסכמים מבלי שהם דואגים לכיסוי תקציבי להחלטות שלהם".

 

מחאתם של ראשי הרשויות באה על רקע החלטת ועדת החינוך של הכנסת לפני כשבועיים לפיה ברשויות שמצבן הסוציו אקונומי טוב (המדורגות באשכולות שבין 4 -8 ) ישלמו הורים שהכנסתם 1,585 שקלים ומעלה (וביניהם גם השכבות החזקות באוכלוסיה), שלושה שקלים ליום, ואת השאר יממנו הרשויות. רשויות אלה, על פי החלטה קודמת של ועדת הכספים, זוכות ממילא גם להשתתפות נמוכה מצד הממשלה במפעל הזנה - שכן הן מממנות בין 40% ל-70% מהזנת התלמידים בתחומן. מכאן שמצבן של הרשויות החזקות כביכול מורע בשתי החזיתות.

 

מצבן של הרשויות החלשות יותר (המדורגות באשכולות 1-4) גרוע גם הוא. רובן מצויות בהסכמי הבראה קפדניים ואינן יכולות לחרוג מהמסגרת התקציבית הקשוחה שהוקצבה להן. ראשי רשויות אלו פוסקים בפשטות כי אין בכוונתם לממן את מפעל ההזנה.

 

אלדר וכמוהו כל ראשי הרשויות האחרים מסכימים כי מפעל ההזנה הוא חשוב ונחוץ, אך טוענים כי אופן יישומו נעשה בצורה פופוליסטית. לדבריהם, להחלטות אין אישור תקציבי והן אינן עומדות במבחן המציאות.

 

מחיר ארוחה לתלמיד מוערך בממוצע בתשעה שקלים ליום. בשנה שעברה התחלק מימון ההזנה בין הממשלה ששילמה 50% מהסכום לבין הרשות המקומית וההורים שהתחלקו ביניהם כ-50% הנותרים. המצב כיום מרע עם מצבם של השכבות החלשות מצד אחד ומצד שני גם מכביד את העול התקציבי על הרשויות.

 

ראש עיריית רהט, טלאל אל קרינאווי, הסביר: "אני נמצא במצב אבסורדי, בו כל הכנסות העירייה מארנונה, שעומדות על כשלושה וחצי מיליון שקלים, צריכות לעבור למימון מפעל ההזנה. זהו הסכום הדרוש למימון. צריך לזכור שמערכת החינוך בעיר מונה כ-200 אלף תלמידים ולכן אני במצב בלתי אפשרי". לדבריו ולדברי ראשי רשויות רבים אחרים, המצב הבלתי אפשרי וחוסר יכולתם לעמוד במימון ההזנה גרר אותם למאבקים משפטיים, בחלקם אף אישיים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל כהן
אלדר. לא נממן
צילום: טל כהן
צילום: מאיר אזולאי
אל קרינאווי. מצב אבסורדי
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים