שתף קטע נבחר

איג-נובל 2006: מה הקשר בין שיהוק לעיסוי רקטלי?

מדוע ספגטי יבש נשבר ליותר מ-2 חתיכות, כיצד ציפור הנקר מתגברת על כאב הראש, מדוע בני האדם שונאים את הרעש של ציפורניים על לוח כתיבה ועוד מחקרים מוזרים במיוחד שזכו בתחרות פרסי ה"איג-נובל". ויש גם זוכה ישראלי

הוכרזו הזוכים בפרסי ה"איג-נובל", התשובה ההומוריסטית של אוניברסיטת הארוורד לפרסי הנובל: בפרס בקטגורית "חקר העופות" זכה מחקר שבדק כיצד ציפור הנקר איננה מקבלת כאב ראש מניקור הגזעים ומחקר נוסף שבדק מדוע בני האדם אינם אוהבים את הקול שמשמיעות ציפורניים השורטות לוח כיתה. ועדת הפרס העניקה את פרס האיג-נובל לשלום לממציאים שפיתחו מכשיר המשמש להרחקת נערים מתבגרים. המכשיר משמיע צלילים לא נעימים בתדר אותו מסוגלים רק מתבגרים לשמוע. פיתוח דומה הוא רינגטון למכשירי הטלפון הסלולריים, המצלצל בתדר הניתן לשמיעה רק על ידי צעירים.

 

את פרס האיג-נובל במתמטיקה העניקה הוועדה למחקר פורץ דרך העוסק בצילום של קבוצת אנשים: החוקרים יצרו מודל מתמטי, לפיו ניתן לקבוע מהו מספר הצילומים הדרושים כדי להבטיח שכל המצולמים בתמונה יופיעו כשעיניהם פקוחות. איג-נובל בספרות הוענק לכותב מאמר שבדק את השלכות השימוש במילים ארוכות מדי שלא לצרך בטקסטים ספרותיים. בתחום התזונה הוענק הפרס לחוקרים שגילו שחיפושיות הזבל הן יצורים בררניים מאוד בכל הנוגע לפסולת אותה הן בוחרות לאכול.

 

בתחום הרפואה נרשמה זכייה משותפת לצוות חוקרים ובהם רופאים מבית החולים בני ציון בחיפה, על מחקרם שבדק כיצד ניתן להיפטר משיהוק עיקש במיוחד באמצעות עיסוי רקטאלי. את המחקר ערכו מנהל מחלקת פנימית ב' בבני ציון פרופ' אריה אוליבן וסגנו מאג'ד עודה, בשיתוף חוקרים אמריקנים, והוא פורסם כבר לפני כ-12 שנה.

 

את פרס האיג-נובל בפיזיקה חולקים שני חוקרים, שהגיעו לתובנות מרתקות בשאלה: "מדוע ספגטי יבש נשבר לעתים קרובות ליותר משתי חתיכות". מחקר אחר, בתחום הביולוגיה, גילה כי יתושים ממין נקבה נמשכים לריח של גבינה באותה מידה שהם נמשכים לריח של כפות רגליים אנושיות מיוזעות. הגבינה מככבת גם בקטגורית הכימיה, שם זכה בפרס מחקר שבדק את האופן שבו משפיעה הטמפרטורה על המהירות העל-קולית של גבינת צ'אדר.

 

פרסי האיג-נובל מוכרזים מדי שנה, בסמוך הכרזה על הזוכים בפרסי הנובל. כל המחקרים הזוכים הם מחקרים אמיתיים, שנערכו על ידי מדענים ומכוני מחקר, ואף פורסמו בכתבי עת מדעיים מוכרים. "אנחנו נותנים הכרה רשמית וכבוד לכל מה שביזארי, מוזר ולא עולה על הדעת בחיי היום יום של המחקר המדעי", הסבירו היוזמים את השיקולים מאחורי בחירת עשרת הזוכים מתוך כ-5,000 מועמדים מדי שנה.

 

בשנים קודמות הוענק פרס האיג-נובל לחוקרים שבדקו את ניחותיהם של כ-130 מיני צפרדעים (2005), נפיחות של דגי הרינג באקווריום (2004), התנהגות חיזור של יענים כלפי בני-אדם (2002), השפעת הפרוזאק על מצב הרוח של צדפות (1998), השפעת רוטב שום ושמנת על התיאבון של עלוקות (1996), והמחקר מ-1997, שבדק האם הטלת תרנגולות לתוך סופת טורנדו יכולה לסייע במעקב אחר מהירות הרוח. לידיעת הקוראים המודאגים - התשובה היא לא.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים