שתף קטע נבחר

מיקרוסופט נוהגת בדורסנות כי היא יכולה

עו"ד חיים רביה קורא להגביל את יכולתה של מיקרוסופט להגיש הליכים פלילים, כלקח מהליך שניהל נגד החברה. "אקסס טכנולוגיות" זוכתה מאשמת מכירת תוכנה ללא רישוי לאחר שהואשמה בפלילים על ידי הענקית מרדמונד, על אף שהוכרה כמשווקת מצטיינת על ידה. לדעת עו"ד רביה, רשות ההגבלים העסקיים צריכה להתעורר ולטפל במיקרוסופט על-פי אותן אמות-מידה שהנחו אותה בטיפול במונופולים מקומיים אחרים

במשך 16 שנים קיימה אקסס טכנולוגיות יחסי עבודה תקינים ופוריים עם הסניף הישראלי של מיקרוסופט. במרוצת הזמן עוטרה בדברי הוקרה ומדליות. בשנת 2002 אף קיבלה תעודה המעידה שהיא "חברה במועדון המיליון" של מיקרוסופט, לאחר שמכרה את מוצריה של ענקית התוכנה מרדמונד ביותר ממיליון שקלים.

 

אבל בוקר בהיר אחד, בלא סימן מקדים, ומן הסתם בלא לחשוב פעמיים מה היא מעוללת בכך למשווק ותיק וטוב שלה, הגישה מיקרוסופט אישום פלילי נגד אקסס ומנהלה. לא תביעה אזרחית, אלא כתב קובלנה פלילית. בכתב האישום הזה – שכמותו נוחת על אנשים הגונים לְעולם כרעם ביום-בהיר - טענה בנחרצות שאקסס מנהלת עסק למימכר והפצת תוכנות מחשב פיראטיות. לא פחות.

 

מיקרוסופט עשתה זאת, מפני שבשלהי חודש דצמבר 2002 מכרה אקסס מחשב בודד אחד, עליו הותקנו, ללא תוספת תשלום, תוכנות 'Windows 98' ו'Office 2000', לחוקר פרטי שמיקרוסופט שלחה.

 

מיקרוסופט טענה כי אותה מכירה הייתה נגועה בהפרת זכויות היוצרים שלה בתוכנות (שתיהן אגב, גירסאות לא עדכניות בעליל של חבילות התוכנה נכון למועד המכירה – עובדה שכתב הקובלנה בחר להתעלם ממנה לגמרי).

 

על יסוד טענה זו הפעילה החברה את "נשק יום הדין" העומד לרשותם של בעלי זכויות יוצרים בישראל, קרי, הגשת קובלנה פלילית. אלא שבסופה של סאגה שארכה למעלה משלוש שנים, ובתום הליך משפטי שנוהל לגופו של עניין בבית משפט השלום ברחובות, בפני כב' השופט גדעון ברק, זוכו אקסס ומנהלה מכל ההאשמות כנגדם.

 

תחושה משכרת של כוח 

במרוצת השנים שבהן טיפלתי בתיק זה, תהיתי לא פעם מה גורם לחברה לתבוע בלי להזהיר את אחד מטובי המשווקים של מוצריה. עכשיו, כשהתיק הסתיים בזיכוי, אולי אני קרוב יותר לתשובה: כי היא יכולה. מיקרוסופט האשימה בפלילים את אקסס ומנהלה – האשימה בפלילים, ולא הגישה תביעה אזרחית; האשימה בפלילים, ולא שלחה מכתב אזהרה; שיגרה חוקר פרטי, ולא ניסתה לברר בהידברות עסקית מכובדת – כי יש לה את הכוח הדרוש לכך.

 

כוח משחית, וכוח מוחלט משחית לחלוטין. למיקרוסופט יש בישראל כוח שוק מוחלט בתחום מערכות ההפעלה והתוכנות המשרדיות למחשבים אישיים. מיקרוסופט שולטת ללא עוררין בשוק מערכות ההפעלה והתוכנות המשרדיות למחשבים אישיים המבוססים על מעבדי אינטל. וגם אם היות מונופולין איננו עבירה, אלא משאת נפש לגופים עסקיים, עדות להצלחתם העסקית, הוא עלול לעודד אי-הגינות ששוק תחרותי מונע מלכתחילה. במציאות משוללת תחרות, מתפקידה ומחובתה של הרשות להגבלים עסקיים לדאוג להצבת החסמים החלופיים הנדרשים.

 

הרשות להגבלים עסקיים צריכה לבחון את מיקרוסופט

בעודה מתמהמהת זה שנים להכריז על מיקרוסופט כמונופול, כדאי שהרשות להגבלים עסקיים תבחן את התנהגותה בפרשה זו. לדעתי, יש בה עדות לתחושה משכרת של כוח: אם אין למשווק המחשבים אלטרנטיבה בתחום הספקת התוכנה, אפשר להאשימו בפלילים בוקר בהיר אחד, בלי סימן מקדים או בסיס מוצק, ולהציגו קבל עם ועולם כפיראט סידרתי.

 

ביום שני, 23 בדצמבר 2002, שלחה מיקרוסופט לאקסס חוקר פרטי. לימים יתברר כי לא היה עדיין חוקר אלא מתמחה בלבד ב'מודיעין אזרחי'. הוא ביקש לרכוש מחשב עם Windows ו-Office, והציג עצמו כחייל בודד בארץ ומשפחתו ברוסיה.

 

לטענת מיקרוסופט, פקידה בחברה מכרה לו מחשב אישי עם התוכנות שביקש, אבל לא מסרה לו את תקליטורי התוכנה או מדבקות מקוריות או חוברת הדרכה. עובדות אלה, שלימים יטיל בהן בית המשפט ספק, שימשו את מיקרוסופט לבניית תלי תלים של האשמות וחשדות.

 

"העתקה בלתי חוקית של תוכנות הקובלת", קראה לכך מיקרוסופט בקובלנה שהגישה במרץ 2003. "כוונה להונות", אמרה על המשווק המצטיין שלה. "מוצרים מזויפים", כינתה את מה שלימים יודה המומחה מטעמה, גם אם בחוסר רצון, כי הוא תוכנה חוקית לגמרי.

 

כשקיבלנו את התיק לטיפולנו סברנו שאין ממש בקובלנה. החוק לא מחייב למכור תוכנה יחד עם תקליטור. גם מיקרוסופט לא טענה שהחוק אומר כך. המעיין בכתב הקובלנה המקורי ימצא רק שלגירסתה, הסכמי התוכנה שצריך לאשר בעת התקנתה, הם שמחייבים זאת.

 

לימים, מיקרוסופט לא תוכיח הסכמים אלה בבית המשפט. אבל באותה עת, זו הייתה לדעתנו משמעות טענתה: אי-כיבוד הסכם תוכנה, הסכם אחיד שנכתב ברדמונד, ארצות-הברית, הופך לעבירה פלילית לפי הדין הישראלי!. סברנו שלא ייתכן שהדין הפלילי של מדינת ישראל ייכתב בחוזים פרטיים, לא כל שכן בחוזים אחידים שמקורם בחו"ל. משכך, פנינו בשם אקסס ומנהלה ליועץ המשפטי לממשלה וביקשנו שיעכב את ההליכים בתיק.

 

מיקרוסופט התנגדה לעיכוב. את התנגדותה תמכה בהגשת קובלנה מתוקנת. החברה קיבלה צו חיפוש במשרדי אקסס. בחיפוש נתפסו תקליטורים צרובים, ומיקרוסופט קפצה עליהם כמוצאת שלל רב. היא טענה שיש בהם עדות, כביכול, לניהולו של "עסק פיראטי”. למותר לציין שטענה זו עלולה היתה לפגוע במשלח ידן של כל מעבדות המחשבים בישראל.

 

מעבדות אלה מחזיקות תקליטורי תוכנה צרובים, מפני שהן חייבות בכך לצרכי עבודתן. בין השאר כוללים התקליטורים טלאי אבטחה לתוכנות מיקרוסופט, תוספים, תוכנות שטלאי האבטחה כבר שולבו בהן כדי לחסוך את הצורך בשעות התקנה רבות. אבל העובדות הללו היו בעיני החברה לצנינים: "באמצעות תוכנות צרובות אלה, בין היתר, פעלו הנאשמים להתקנה לא חוקית של תוכנות הקובלת על גבי מחשבים", היא טענה במסגרת הקובלנה. לו הייתה מתקבלת הטענה, כל מעבדת מחשבים בישראל הייתה בסכנה שתוכרז עסק פיראטי.

 

צריבת דיסקים מותרת

כשהוגשה הקובלנה המתוקנת שביקשה לצייר את אקסס ומנהלה כמגה-פושעים, הם בחרו למשוך את בקשתם לעיכוב ההליכים מן היועץ המשפטי לממשלה ולנהל את הגנתם בבית המשפט עד שתוכח חפותם. ההוכחות היו מתישות. בין השאר הגישה אקסס רישיונות תוכנה רבים של MS , כדי להוכיח שהרישיונות של מיקרוסופט עצמה מתירים יצירת עותקים מתקליטורי התוכנה, ושצריבת דיסקים כאלה, מותרת, אלא שמיקרוסופט לא מצמצה.

 

האם אתם מנחים מעבדות כיצד לעבוד באופן חוקי עם תוכנות? מה לעשות, לדוגמה, כאשר לקוח מגיע עם מחשב שדורש התקנת 'דרייבר' מחדש אבל לא הביא איתו תקליטור תוכנה מקורי? לא, השיב נציג מיקרוסופט בשלווה. הרישיונות שלנו הם ההנחיות.

 

האם כל מעבדה צריכה להעסיק עורך דין?

הענקית מרדמונד מאמינה שמעבדות תוכנה בישראל צריכות לקרוא עשרות מסמכים, חלקם ארוכים וצפופי אותיות, באנגלית משפטית סבוכה, כדי לדעת מה לדעתה מותר ומה אסור לעשות בתוכנותיה. מילא, אם היו בהן תשובות ברורות לשאלות של יום-יום, אבל על-פי רוב אין בהן תשובה כזו, ומעבדות אינן יכולות להעסיק עורכי-דין צמודים כדי שיפענחו עבורן את כוונתו הנסתרת של מנסח רישיונות המרוחק אלפי מילין מישראל. האם יש ספק שרק מציאות מונופוליסטית מאפשרת גישה כזו?

 

ב-9 ביולי 2006, יותר משלוש שנים לאחר שהוגשה הקובלנה המקורית, בית המשפט זיכה את הנאשמים. הוא ציין כי הוא מזכה אותם מחמת הספק, אבל לעיני המשוחדות אין ספק בהכרעת הדין. היריעה אינה מאפשרת לפרט את כל האמור בה. לחצו כאן לקריאת ההכרעה המלאה, אך הנה עיקריה:

 

היות שמנכ"ל אקסס לא השתתף בשום שלב במכירת המחשב, הוא זוכה לגמרי מן האשמה. הוכח שניתנו הנחיות על ידי המנהל לשמירת זכויות יוצרים והמוכרת היתה מודעת לחשיבות השמירה על זכויות יוצרים ואין זה הגיוני שבכל זאת תעשה מעשה בניגוד לרישיון או בניגוד לחוק.

 

בלב בית-המשפט התעורר ספק אם המחשב שרכש החוקר הפרטי הוא בכלל אותו מחשב שבדק המומחה מטעם התובעת (שכן בראשון הותקן כונן קשיח בנפח של 40 ג'יגה ואילו החוקר העיד שבדק מחשב ובו שני כוננים קשיחים בנפח כולל של כ- 37 ג'יגה).

 

מיקרוסופט לא הוכיחה שהחוק דורש צירופו של תקליטור ואמצעי רישוי ושאי הצירוף האמור מהווה הפרת זכות יוצרים. אמנם נתפסו תקליטורים צרובים אצל הנאשמת, אך לא הוצג אפילו מקרה אחד שבו תקליטורים אלה שימשו להתקנה בלתי חוקית של תוכנות, קבע השופט גדעון ברק.

 

מיקרוסופט לא הוכיחה גם שהנאשמים אינם רשאים להשתמש בתקליטורי צריבה לשם גיבוי עצמי, לעבודה פנימית או לתיקון בעיות במחשבי לקוחות.

 

אפילו לא "מכה קלה מתחת לכנף"

מבחינת מיקרוסופט, הכרעת הדין איננה אפילו "מכה קלה מתחת לכנף". לאקסס ומנהלה, היא רווח והצלה. לא אחת נוכחתי בזה בעבודתי כעורך-דין פרטי: אנשים נורמטיביים המואשמים בפלילים חווים זאת כמשא קשה ומשפיל מאין כמותו. את הכוח המוחלט הזה צריך לעצור.

 

בהעדר תחרות בשוק זה, הצעד הראשון שבו צריכה לדעתנו הממונה על ההגבלים העסקיים לנקוט, הוא הגבלת יכולתה של מיקרוסופט להאשים בפלילים. כך נעשה לדוגמה במסגרת התנאים הזמניים לפעילותה של אקו"ם כהסדר כובל וכמונופולין. יתר על כן, באותם תנאים הוגבלה גם הגשת תובענה אזרחית והוכפפה למשלוח חוזר ונשנה של פניות והתראות. אין סיבה שלא ייעשה כך גם עם MS. קיומה של תחרות היה מרסן באופן טבעי הגשתן של קובלנות פליליות.

חומרתן והשלכותיהן ברורה לכל.

 

תאגיד עסקי חושב פעמיים ושלוש לפני שהוא נוקט צעד כה קיצוני כלפי משווקי תוצרתו. בהעדר תחרות, קל לאין שיעור לחצות את הסף. המשווק השבוי לא יעבור למכור מערכות הפעלה אחרות, או מפני שאין כאלה בכלל או כי אינן מבוקשות. בהעדר חסמים טבעיים מסוג זה, צריכה רשות ההגבלים העסקיים להתערב.

 

את ההוראות הפליליות בדיני זכויות יוצרים צריך להבהיר, כך שלא יהיה צל של ספק שמסמך שנכתב במסגרת המשפט הפרטי (רישיון תוכנה) אינו יוצר כשלעצמו חבות בפלילים. את השילוב של מונופול מוחלט וזכות האישום בפלילים הנתונה לבעל מונופול על-פי חוק בתוקף מעמדו כבעל זכויות יוצרים, יש לפרום.

 

רשות ההגבלים העסקיים צריכה להתעורר ולטפל במיקרוסופט על-פי אותן אמות-מידה שהנחו אותה בטיפול במונופולים מקומיים.

 

עו"ד חיים רביה הוא מומחה למשפט ומחשבים ושותף בכיר ברביה ושות', עורכי דין, המתמחה בתחומים אלה. הוא מפעיל מאז 1996 את אתר האינטרנט המשפטי www.law.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים