שתף קטע נבחר

לאחר הניסוי: דרום קוריאה תמדוד רמת הקרינה

מומחים בסיאול סבורים כי הניסוי שביצעה אתמול צפון קוריאה אכן היה גרעיני, אך מבהירים כי יידרשו שבועיים כדי לאמת זאת. מועצת הביטחון תשוב ותתכנס היום לדון בסנקציות בדלתיים סגורות; שליח ארה"ב לשיחות עם צפון קוריאה: "קים עוד יקלל את היום שבו קיבל את ההחלטה הזאת"

גורמים רשמיים בדרום קוריאה העריכו היום (יום ג') כי הניסוי שערכה צפון קוריאה היה ניסוי גרעיני, כפי שטענה. עם זאת, יידרשו שבועיים כדי לאשר זאת באופן רשמי. 

 

השר הממונה על מדיניות סיאול באשר לצפון קוריאה, לי ג'ונג-סיוק, אמר לפרלמנט בסיאול כי דרום קוריאה מאמינה לטענת הצפון כי בוצע ניסוי גרעיני, ואולם עדיין אין ביטחון שהניסוי עבר בהצלחה. הוא כינה אותו "איום חמור", שעליו לא תוכל דרום קוריאה לעבור בשתיקה.

 

היועץ לביטחון לאומי של נשיא דרום קוריאה, סונג מין-סון, מסר כי יידרשו שבועיים כדי לבחון אם הניסוי שעליו דיווחה צפון קוריאה עבר בהצלחה. מקור במשרד ההגנה בסיאול מסר כי כדי לאשר שמדובר בניסוי גרעיני, יתבצעו באזור הניסוי בדיקות לחומר רדיואקטיבי.

 

לצורך המדידות, תשאל דרום קוריאה גלאי רדיואקטיביות רגיש ומתוחכם משבדיה, הצפוי להגיע לסיאול מחר. מכשור זה קולט ומודד את כמויות הגז קסנון, הנפלט בפיצוץ גרעיני. עם זאת, יש חשש שרוחות צפון-מזרחיות הנושבות באזור הצליחו להעיף את הגז הרחק מדרום קוריאה.

 

קודם לכן היום, ציטטו עיתוני ארה"ב מומחים רשמיים המעריכים שהניסוי הגרעיני שביצעה צפון קוריאה נכשל, וכמה מהם אף הטילו ספק שמדובר בניסוי גרעיני, וקבעו כי היה זה ניסוי קונבנציונלי גרידא.

 

"קים יקלל את ההחלטה האומללה הזאת"

מועצת הביטחון של האו"ם צפויה להתכנס מאוחר יותר היום, ולדון בדלתיים סגורות בסנקציות האפשריות נגד צפון קוריאה. בראיון לרשת סי.אן.אן אמר היום המתווך האמריקני לענייני צפון קוריאה, כריסטופר היל, כי יש להטיל על פיונגיאנג סנקציות חמורות מספיק, כאלה שיבהירו לשליט המדינה, קים ג'ונג-איל שהוא עשה "טעות חמורה וקשה", אם אכן בוצע ניסוי גרעיני שכזה.

 

"הוא באמת הולך לקלל את היום שבו הוא קיבל את ההחלטה האומללה הזאת", הוסיף היל בראיון לרשת הטלוויזיה האמריקנית. אתמול נודע כי הסנקציות שארה"ב מציעה להטיל כוללות בין היתר אמברגו מסחר על נשק ומותרות, הזכות לערוך חיפוש בכל מטען שנכנס או יוצא את גבולותיה של צפון קוריאה, והקפאת נכסים הקשורים לתוכנית הנשק של פיונגיאנג. 

 

שגריר ארה"ב באו"ם ג'ון בולטון, התיחס לדברים שאמר מוקדם יותר גורם רשמי בצפון קוריאה, כאילו המשבר עלול להסתיים בשיגור טיל בעל ראש נפץ גרעיני לעבר ארה"ב, והבהיר כי האיומים של פיונגיאנג לא יעזרו. "זו הדרך שבה נוהגת צפון קוריאה לנהל משא ומתן - באמצעות איומים והפחדה", אמר בולטון לרשת סי.אן.אן. "כך זה עבד בעבר, אבל הפעם זה לא יצליח".

 

בולטון הוסיף כי הסנקציות שנשקלות נועדו לפגוע בממשלת צפון קוריאה, ולא בעם המתגורר במדינה. "למעשה, הטיוטה שהגשנו דורשת שמשלוח הסיוע ההומניטארי למדינה לא ייפגעו. נשתדל להמשיך את זרם הסיוע, כדי לא לפגוע באלה הזקוקים לו", אמר בולטון.

 

הודעתה של צפון קוריאה על ביצוע הניסוי הגרעיני עוררו גינויים בעולם כולו, ובייחוד במדינות אסיה השכנות. סין, בת-בריתה הקרובה ביותר של צפון קוריאה, הודיעה כי לניסוי הגרעיני יש "השפעה שלילית על היחסים בין שתי המדינות", וקראה להטיל סנקציות על פיונגיאנג. עם זאת, לצד הגינויים, הבהירו סין ודרום קוריאה כי הן מתנגדות בתוקף לאפשרות של פעולה צבאית נגד צפון קוריאה. גם שר ההגנה הרוסי, סרגיי איבאנוב, הבהיר כי ארצו סבורה שאין להפעיל כוח נגד צפון קוריאה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היל. קים עשה "טעות מרה"
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בולטון. ההפחדות לא יעזרו
צילום: איי פי
צילום: איי פי
הפגנות בפיליפינים נגד צפון קוריאה
צילום: איי פי
מומלצים