שתף קטע נבחר

רוץ בן סוסי? לא בטוח

מצד אחד טוענים מגדלי הסוסים שהשתתפו השבוע במירוץ הראשון בישראל, שהם מעניקים לבעלי החיים טיפול של מלכים, "עד שאפילו הנשים שלנו מקנאות". מצד שני, פעילי עמותות טוענים כי המירוצים מקצרים את חייהם של הסוסים, שעוד עלולים לסיים את דרכם כמנה בצלחת צרפתית. חניכת ההיפודרום בגלבוע, בו אמורים להתקיים מרוצי סוסים חוקיים, סימנה את תחילת המאבק

מי אוהב אותם יותר ממני. יריית הפתיחה שנורתה השבוע לקראת קיום מירוצי סוסים בישראל, בהיפודרום החדש בגלבוע, היתה גם נקודת זינוק למאבק ייצרי עז סביב השאלה מי אוהב יותר את הסוסים – המגדלים והרוכבים, או שמא פעילי העמותות למען בעלי חיים.

 

הפעילים למען החיות מזהירים מפני קיצור משמעותי של חיי הסוסים, התעללות ופציעות קשות במרוצים, וחוששים שהחיות האצילות יסיימו כמעדן בצלחות של הצרפתים. לעומתם, מגדלי הסוסים והרוכבים בטוחים שהם עושים רק טוב לסוסים, ש"הם בעלי חיים תחרותיים ממילא", ומעניקים להם כבוד וטיפול של מלכים, "עד שאפילו הנשים שלנו מקנאות".

 

יצאנו להתחקות אחר עומק הרגשות שמפגינים שני הצדדים כלפי הסוסים - רגשות שעומדים ביחס הפוך לאיבה, עד כדי שנאה - שמגלים שני המחנות אחד כלפי השני.

 

הצופים שגדשו את ההיפודרום הגיעו אולי להריח חו"ל, אבל האבק הכבד הזכיר מהר מאוד שבכל זאת מדובר במזרח התיכון. היו צופים שעזבו באמצע בגלל מכות השוט החזקות מדי לסוסים, היו כאלה שפשוט בחזרו לעשות אחורה פנה עוד לפני הכניסה, בעקבות ההפגנה של חברי "הכל חי" במקום. אלפים אחרים צפו במרוץ ללא כל נקיפות מצפון.

 

על רקע קולות הצהלה של הסוסים, בלטו צהלותיהם של בעלי הסוסים הזוכים במקצים השונים, ולא רק בגלל עצם הזכייה. "עכשיו הסוס הזה הולך רק לזיין, סליחה להרביע", אמר המאמן הזוכה. זה כמובן אומר שגם כספו עתיד להתרבות בקרוב.

  

אבל האם האהבה שלהם מקורה בכסף שהם עושים על גב הסוסים, או שהיא אהבה שאינה תלויה בדבר? הטענות של פעילים למען החיות מקוממות אותם, והם חשים נעלבים עד עמקי נשמתם. רק לא ברור האם זהו עלבון על כך שיש כאלה המפקפקים ברגשות הכנים שלהם לסוסים, או אולי חרדה שהביקורת הזו תוביל מחאה ציבורית שתפגע במטה לחמם.

 

המאבק הייצרי הזה מזמן קואליציות לצורכי השעה - בין יהודים וערבים מגדלי הסוסים מצד אחד, וארגוני זכויות בעלי חיים והדתיים מצד שני, אחרי שהרב הראשי הספרדי שלמה עמאר פסק שמדובר ב"התעללות בחיות ובמושב ליצים".

 

ניגשנו אל מאחורי הקלעים של ההצגה הגדולה, מנסים לפצח גם מה חשות החיות המסתוריות והאנושיות האלה כל כך, בין מקלחת מים צוננים לצעדת הרגעות לפני או אחרי מרוץ, לצד צ'פחות חיבה של המטפלים בהם.

 

תמונות מזעזעות לא גילינו, אבל מה שכן ראינו זה שהאחווה היהודית-ערבית היא בעיקרה שהערבים מבצעים את הטיפול השוטף בסוסה, והיהודים מעדיפים לפקח על העבודה מלמעלה.

 

המארגנים, אנשי המועצה האזורית גלבוע, ניסו לשכנע שחזונם ליצירת 3,500 מקומות עבודה לאזור בעקבות הקמת ההיפודרום והפיכת ההימורים על סוסים לחוקיים הוא אפשרי, אבל בינתיים ידיהם של השוטרים היו יותר עמוסות עבודה, אחרי שעצרו חמישה מפעילי "הכל חי" שפרצו במחאה למסלול. הפעילים הובלו אחר כבוד לתחנת המשטרה, ועם סיום תרועת הפסטיבלים, גם הסוסים הועמסו על טנדרים בדרכם חזרה למחוזותיהם, תמהים אולי, בפקקים הכבדים, איזו משתי האהבות כלפיהם תנצח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דלית שחם
אין סוסים שמדברים עברית. אבל פעילים יש
צילום: דלית שחם
צילום: דלית שחם
פרש. רוכב ללא הי-סוס
צילום: דלית שחם
צילום: דלית שחם
הלוחש לסוסים
צילום: דלית שחם
מומלצים