שתף קטע נבחר

דו"ח: מח"ש שיתפה פעולה עם השוטרים שהרגו

ארגון עדאלה מותח ביקורת נוקבת על משרד המשפטים וטוען בדו"ח חדש כי במקום שמח"ש תחקור את השוטרים המעורבים בהרג 13 האזרחים הערבים בארועי אוקטובר, היא שיתפה עמם פעולה ואף העלימה ראיות מהציבור. נציג המשפחות, חסן עאסלה, תקף במילים קשות את התנהלות החקירה ואמר: "פשעי המשטר הישראלי גרועים מפשעי הנאצים"

"שיתוף פעולה פסול התקיים בין חוקרי המשטרה לחשודים בהרג האזרחים הערבים במהומות אוקטובר 2000 ". כך טוענים בארגון עדאלה, בוועדת המעקב העליונה ובוועד הרוגי אוקטובר, בדו"ח חדש שפרסם היום (א') מרכז עדאלה. נציג משפחות ההרוגים, חסן עאסלה, אמר במסיבת עיתונאים בירושלים: "אנחנו לא נבחל בשום דרך ובשום אמצעי עד אשר תושג מטרתנו להעמיד לדין את הרוצחים. פשעי המשטר הישראלי גרועים מפשעי הנאצים".

 

הדו"ח, שנכתב תחת הכותרת "נאשמים", מותח ביקורת נוקבת על המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) ובעיקר על פרקליט המדינה, ערן שנדר, שעמד בעבר בראש המחלקה. את הדו"ח יגיש מרכז עדאלה ליועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, ובמקביל יקיימו חברי הוועד ותומכיהם עצרת מחאה בשל הזלזול מצד רשויות אכיפת החוק בחקירת אירועי ההרג, כהגדרתם.

 

 

הדו"ח מסתמך על אלפי עמודים ומסמכים המתעדים את שיתוף הפעולה בין חוקרי מח"ש לשוטרים החשודים בהרג 13 האזרחים הערבים, ומציג הוכחות לכאורה למחדליהן החמורים של רשויות אכיפת החוק, ובראשן מח"ש, בכל הנוגע לאי-העמדתם לדין של החשודים בהרג.

 

בנוסף, הדו"ח כולל התייחסות ספציפית לממצאים שהציגה מח"ש לפני כשנה, לפיהם החליטה שלא להגיש כתבי אישום נגד השוטרים המעורבים. לטענת מחברי הדו"ח, נגד השוטרים נמצאו ראיות ודאיות לביצוע עבירות פליליות לכאורה.

 

בניגוד לוועדת אור

ועדת אור, שמונתה בשנת 2001 לבדוק את אירועי אוקטובר,פרסמה את ממצאיה בשנת 2003, ולפיהם לא היתה הצדקה כלשהי לירי שגרם למותם של 13 הערבים. ועדת אור ציינה כי במהלך המהומות נעשה לראשונה שימוש בצלפים לפיזור הפגנות וצעד זה, שגרם למותם ולפציעתם של אזרחים, עומד בניגוד לדין ואינו מעוגן בהוראות הפתיחה באש.

 

בדו"ח החדש נטען כי "בניגוד לתפישתה המשפטית והערכית של ועדת אור מתברר כי נקודת המוצא של מח"ש היתה שאין פסול בשימוש בצלפים בפיזור הפגנות וכי זהו כלי לגיטימי ביותר לפיזור הפגנות, תוך שימוש בירי קליעים מצופי גומי".

 

עוד נכתב: "מח"ש התעלמה באופן קיצוני ביותר מראיות מהותיות ששימשו את ועדת אור והיו לראיות עיקריות בפניה. אף שהיה ידוע כי ההרג והפציעות באוקטובר 2000 אירעו כתוצאה ישירה מירי שוטרים, ולמרות הפרסום בתקשורת בזמן אמת בדבר השימוש בצלפים נגד המפגינים, מח"ש לא מילאה את חובתה על פי דין בכך שלא ביצעה חקירה כלשהי בשום מקרה ממקרי ההרג בסמוך להתרחשותם".


בני המשפחות (צילום: גיל יוחנן)

 

בארגון עדאלה ציינו כי באותה עת נערכו פניות ישירות אל ערן שנדר, ראש מח"ש, בנושא. לטענתם, האשם העיקרי בפרשה הוא שנדר ויש להשעותו מתפקידו.

 

אחת הדוגמאות המובאות בדו"ח מתייחסת לחקירתו של ניצב בדימוס אליק רון, מפקד המחוז הצפוני של המשטרה דאז. בדו"ח נכתב: "מחומר החקירה מתברר כי חקירתו של אליק רון בפני מח"ש ביום 10.4.2005 משתרעת על פני עמוד אחד בלבד. זאת בעוד שחקירותיו של רון בפני ועדת אור השתרעו על פני 801 עמודים".


ועדת אור (צילום: סבסטיאן שיינר)

 

מחברי הדו"ח תקפו לא רק את עדותו של רון אלא גם את הקשר שהתקיים לטענתם בינו ובין חוקריו. לטענתם "מתגלה 'שיתוף פעולה' מוסווה בין חוקרי מח"ש לנחקר אליק רון, שמקורו בקונספציה המשותפת להם: מח"ש מבקשת לקדם את הטענה כי שימוש בצלפים נעשה נגד מפגינים שהשתמשו בקלע דוד, אף שבפני ועדת אור לא היתה שום ראיה שהתקבלה בנושא זה".

 

מח"ש לא חקרה שוטרים

בחלק אחר של הדו"ח התייחסו מחבריו לממצאי ועדת אור באשר לנסיבות מותם של כמה מההרוגים. בחלק זה ביקשו מחברי הדו"ח לבחון כיצד טיפלה מח"ש בממצאי הוועדה. "אחמד ג'בארין נורה למוות על ידי שוטרים שהתמקמו בבית שנמצא על גבעה בעיר אום אל-פחם. המנוח נורה בעינו בכדור גומי ודו"ח נתיחת גופתו הועבר למח"ש. ועדת אור קבעה, כי הירי בוצע על ידי המשטרה וכי על מח"ש לחקור ולברר את זהות היורים ואת האחראים לירי".

 

מחברי הדו"ח ציינו כי ועדת אור קבעה, שהוראתו של מפקד מג"ב צפון דאז, בנצי סאו, להשתלט על הבית ממנו נורתה האש - לא היתה חוקית, וכי סאו אחראי לפעילות בלתי חוקית, שתוצאתה היתה גרימת מותם של אחמד ג'בארין ומוחמד ג'בארין. לטענתם, בניגוד לממצאי ועדת אור - מח"ש לא הסיקה אף מסקנה בנוגע לסאו ואף הציגה מצג שווא כאילו ניהלה חקירה בעניין. עיון בחומר החקירה מעלה כי מח"ש לא חקרה אף שוטר בנוגע לאירוע בו נהרג אחמד ג'בארין.

  

מחברי הדו"ח פירטו כל ארוע ירי שגרם למותם של אזרחים במהומות והעירו על האופן בו חקרה אותם מח"ש. כך למשל נטען כנגד המחלקה לחקירות שוטרים כי  המחלקה לא אספה את כל כלי הנשק משוטרים שירו אש חיה, סגרה תיקים נגד שוטרים שירו כדורי גומי מטווח קצר וטענו כי צלפים ירו נגד מפגינים באופן "לא חוקי ולא מידתי".

 

במקרה של ההרוג אסיל עאסלה, כתבו מחברי הדו"ח כי בעוד שוועדת אור קבעה שהירי לא היה מוצדק, ומיקדה את החשד בשלושה שוטרים שרדפו אחר המנוח -  מח"ש סגרה את התיק נגד החשודים".

 

דובר משרד המשפטים, משה כהן, מסר בתגובה: "טענות ארגון עדאלה נטענו גם בעבר, עם זאת משיוגש ערר - הרי שכל טענותיו של הארגון ייבחנו. כמקובל".  

 

עוד הוסיפו במשרד המשפטים כי "למשרד יש אמון מלא במקצועיות, בתום הלב ובהגינות של המחלקה לחקירות שוטרים וצוות פרקליטי וחוקרי המחלקה. כל ניסיונות הדה-לגיטימציה של מח"ש ואנשיה נדחים על הסף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
נציג המשפחות, חסן עאסלה
צילום: גיל יוחנן
הגיעו להגשת הדו"ח. בני המשפחות
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
שנדר. במוקד הדו"ח
צילום: גיל יוחנן
מוחמד ג'בארין. "מח"ש העלימה כדור"
צילום רפרודוקציה: ארכיון ידיעות אחרונות
אסיל עסאללה. מח"ש סגרה התיק
צילום רפרודוקציה: ארכיון ידיעות אחרונות
צילום: עטא עוויסאת
אליק רון. חקירה קצרצרה
צילום: עטא עוויסאת
בנצי סאו. "ראיות לעבירות"
מומלצים