שתף קטע נבחר

פרשת "השומר הנאצי": ראש עיריית לונדון יצא נקי

ראש עיריית לונדון קן ליווינגסטון השווה בפברואר עיתונאי יהודי לשומר במחנה ריכוז. הוא הושעה לחודש אך ערער לבית המשפט. שופט ביטל את ההשעייה והיום גם קיבל את ערעורו: "זכותו להביע את דעתו בבוטות". בנורווגיה הורשע מנהיג ניאו-נאצי באנטישמיות ונדון ל-45 ימי מאסר על תנאי. בגרמניה יועמדו לדין ניאו-נאצים ששרפו את "יומנה של אנה פרנק"

ראש עיריית לונדון, קן ליווינגסטון, זכה בערעור שהגיש נגד ועדת ביקורת עירונית שקבעה שהערה בעלת אופי אנטישמי שהטיח בעיתונאי יהודי הייתה התנהגות בלתי הולמת.

 

בפברואר השנה השיב ליווינגסטון בכעס לכתב העיתון "איבנינג סטאנדרד" אוליבר פיינגולד, והשווה אותו לשומר במחנה ריכוז נאצי. ההתבטאות עוררה סערה בבריטניה וראש העיר הבוטה והשנוי במחלוקת הואשם באנטישמיות. ועדה ציבורית שדנה בנושא מצאה את ליווינגסטון אשם בהתנהגות בלתי הולמת וקבעה כי הוא יושעה לחודש מתפקידו.

 

ליווינגסטון עירער על ההחלטה וכבר בתחילת הדיון בערעור ביטל השופט את עונש ההשעייה וקבע שאינו אנטישמי. היום הסתיים הדיון והשופט קבע כי ההערה אכן הייתה פוגענית, אולם לראש העירייה שמורה הזכות להביע את דעותיו "באופן הבוטה ביותר שהוא רואה לנכון".

 

השופט מתח ביקורת חריפה על ליווינגסטון לפני שזיכה אותו. "למרות שהדבר אולי יפתיע רבים, הזכות לחופש ביטוי יכולה להיות פוגעת", אמר השופט. הוא גינה גם את העובדה שליווינגסטון המשיך להעליב את העיתונאי גם אחרי שאמר לו שהוא יהודי, והשווה אותו לשומר במחנה ריכוז. "הוא היה צריך להבין שהדבר פגע לא רק בעיתונאי, אלא ייראה בלתי הולם בעיניהם של יהודים רבים, במיוחד ניצולי מחנות הריכוז", אמר השופט. הוא אמר גם שליווינגסטון צריך היה להתנצל על הפרשה והיה ככל הנראה מונע את הצעדים המשמעתיים נגדו לו היה עושה כן.

 

ואולם, השופט קבע שמאחר שליווינגסטון אמר את הדברים בערב, בצאתו ממסיבה ולא במסגרת תפקידו הרשמי, לא היה צריך לנקוט נגדו בצעדים משמעתיים. ישנה סכנה כאשר רואים בכל חריגה השלכה על התפקיד ולא על האדם, אמר השופט.

 

נורווגיה: עונש מאסר על תנאי למנהיג ניאו-נאצי

מנהיג ארגון ניאו-נאצי בנורווגיה הורשע השבוע באמירה אנטישמית ונדון ל-45 ימי מאסר על תנאי למשך שנתיים. תור וו. טוודט, מייסד ארגון "ויגריד" הורשע בעבירה על החוק האוסר ביזוי של גזע או קבוצה אתנית.

 

"ויגדיר" מוגדר כארגון דתי ונודע בהצהרותיו האנטישמיות, בהכחשת שואה ובשבחים לגרמניה הנאצית. חברי הארגון טוענים שהם סוגדים לאלים הנורדיים ולויקינגים. בראיון בעיתון "ורדנס גנג" ב-2003 צוטט טוודט קורא ליהודים "רוצחים רשעים". הוא אמר גם שהם "אינם אנשים אלא עלוקות שצריך לחסל". 

 

לאחר הראיון הגיש הארגון היהודי הגדול בנורווגיה תלונה פלילית נגדו. המשטרה סגרה את התיק בטענה שמדובר בדברים שנאמרו במגבלות חופש הביטוי, אולם התובע הכללי הנורווגי פתח את התיק מחדש והגיש נגד טוודט כתב אישום. במשפט הוא אמר תחילה שלא צוטט כהלכה אך מאוחר יותר ציין שהדברים תואמים את עמדותיו. בעבר הוא הורשע באחזקת נשק והפצת תעמולה גזענית.

 

גרמניה: משפט לניאו-נאצים ששרפו את יומנה של אנה פרנק

בתוך כך הודיעה התביעה בגרמניה כי תעמיד לדין שבעה גברים בגין שריפה של הספר "יומנה של אנה פרנק". הגברים, בני 23 עד 28, יואשמו בהסתה, המעטה בערכה של השואה, ביזוי המתים ובפירסום דברי שבח להיטלר במסיבה של ניאו-נאצים בכפר במדינת סקסוניה-אנהלט.

 

באותה מדינה מתנהלת חקירה נגד שלושה נערים שאילצו את בן כיתתם לשאת שלט עליו נכתב "אני החזיר הגדול מכולם כי אני מתרועע עם יהודים" - נוסח ששימש בשעתו את הנאצים.

 

סכסוניה-אנהלט היא אחת משלוש מדינות מחוז בגרמניה בהן נבחרו נציגים של מפלגות ימין קיצוני לפרלמנט המקומי. הדבר עורר דיון ציבורי נוקב במדינה, לאחר שהממשלה הפדרלית נכשלה אשתקד בניסיון להוציא את המפלגה אל מחוץ לחוק.

 

פרשנים ציינו כי הניאו-נאצים ואנשי הימין הקיצוני בגרמניה מנצלים את המצב הכלכלי הקשה במדינות של מזרח גרמניה הקומוניסטית לשעבר, ואת האכזבה הקשה מהממשל המרכזי בברלין על מנת לצבור תומכים.

 

מנתונים שפורסמו אתמול בגרמניה עולה שמספר העבירות שביצעו ניאו-נאצים עלה ב-50 אחוז בשנתיים האחרונות, כמו גם מספר גילויי האנטישמיות האלימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ליווינגסטון (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים