שתף קטע נבחר

חוק ליברמן לממשלה: בקדימה מקווים לתיקו

רגע האמת שאמור לקבוע את עתיד הרכב הקואליציה הולך ומתקרב. הממשלה תכריע היום האם לאשר להצבעה בכנסת את הצעת החוק של ח"כ ליברמן לשינוי שיטת הממשל. בלשכת אולמרט מקווים לפחות לשיוויון ובעבודה יש כבר מי שמתחרט על הבאת הנושא לממשלה

הממשלה תחליט היום (א') האם לתת אור ירוק להצעת החוק של יו"ר ישראל ביתנו, אביגדור ליברמן, לשינוי שיטת הממשל. ההחלטה עשויה לחרוץ את גורל הקואליציה בהרכבה הנוכחי. ליברמן תבע לשנות את שיטת הממשל כתנאי לכניסתו לממשלה ונושא זה עמד באחרונה במוקד פגישתו עם ראש הממשלה, אהוד אולמרט. באחרונה ריכך את עמדתו אך נראה כי אישור החוק בממשלה יהיה בכל זאת איתות חיובי לישראל ביתנו שיסמן את כניסתה לקואליציה. גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו אמש כי הם מקווים שכבר השבוע יצטרף ליברמן לממשלה.

 

 

לפני כשבוע אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה את הגשת הצעת החוק של ח"כ ליברמן לשינוי שיטת הממשל. חמישה שרי קדימה הצביעו בעד ההצעה ואילו ארבעה שרים, בהם שלושה שרים מהעבודה, הצביעו נגד. ההצעה עברה לאחר ששר הבריאות, יעקב בן-יזרי, שהודיע שיתנגד - נעדר מההצבעה. אבל אז הגיש השר איתן כבל מהעבודה ערר, ולכן תתקיים היום הצבעה נוספת בממשלה.

 

מקורביו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט, העריכו שההצעה תזכה לרוב בממשלה, אך יסתפקו גם בפחות, "כל מה שאנחנו צריכים הוא תיקו בממשלה". בשבוע שעבר הודיעו מפלגת העבודה, ש"ס וחלק מהגמלאים שיתנגדו בכנסת להצעת החוק. בסביבתו של ראש הממשלה מקווים שלאחר שהממשלה תחליט לתמוך בהצעת החוק, לא יוכלו השרים וחברי הכנסת של סיעות מהקואליציה להצביע נגד בכנסת. הצבעה של שר נגד החלטת הממשלה כמוה כהתפטרות.

 

העבודה, ש"ס וגם חלק מהגימלאים מתנגדים להצעת החוק של ליברמן ומאיימים להצביע נגדה בכנסת, אבל לא ברור אם יעמדו במילתם ברגע ההצבעה הקריטי. באשר להצבעה בממשלה לפי שעה נראה ש-11 שרי קדימה יתמכו בהצעה. מולם עומדים שבעת שרי העבודה, וארבעת שרי ש"ס. שרי הגמלאים, רפי איתן ויעקב בן-יזרי, מהווים לשון מאזניים. השניים הודיעו שיצביעו נגד הצעת החוק של ליברמן בממשלה. "אם מר ליברמן מבקש להצטרף לממשלה מתוך אינטרס לאומי כפי שהוא מצהיר, שיסיר את כל התנאים והדרישות ויצטרף. במתכונת הנוכחית אצביע נגד", הסביר השר בן-יזרי.

 

גם שרי ש"ס כאמור הצטרפו למתנגדים. יו"ר המפלגה, אלי ישי, אמר כי המהלך לייצוב המשטר הוא מהלך רצוי, אך ראוי לעשותו תוך תיאום בין כל הסיעות. "לאחר יותר מיובל שנים, אל לנו לבצע שינוי שטחי שיקח לנו עוד יובל שנים לתקנו". ההצבעה על ההצעה בכנסת לא תתקיים השבוע, משום שחברי הכנסת הערבים נמצאים בחופשת חג. 

 

שר בכיר במפלגת העבודה כבר קרא לשר איתן כבל למשוך את הערר על החלטת ועדת השרים. לדברי אותו שר, אם הממשלה תחליט לתמוך בהצעת החוק, יהיו שרי העבודה "כלואים בתוכה" ויצטרכו להצביע יחד עם הממשלה בכנסת. "זו היתה טעות לערער. אנו צריכים למשוך את הערעור ולקבל את החלטת הוועדה שלא תחייב אותנו", אמר.

 

ואילו השר כבל עצמו אומר שעל-פי ההסכם הקואליציוני, גם אם הממשלה תאשר את הצעת החוק זה לא יחייב את השותפות הקואליציוניות משום שבהסכם נקבע שבנושאים של חקיקת חוקי יסוד, ניתן להביא הצעה כזו להצבעה רק בהסכמה של כל השותפות הקואליציוניות. "אני לא מתרגש מהאיומים של לשכת ראש הממשלה. אם על זה הם רוצים לפרק את הממשלה, שיפרקו", אמר כבל והוסיף כי הוא לא מצטער על שערער על החלטת ועדת השרים לענייני חקיקה.

 

אחד משרי העבודה אמר אמש ל-ynet כי "צריך לבדוק מה יעשו הגמלאים. צריך לראות האם הם יוכיחו שוב שהם הסמרטוט של הקואליציה, או שיעמדו במילה שלהם ויתנגדו". השר אמר עוד כי להערכתו, "כלל לא בטוח שיש כוונה להביא את הצעת החוק של ליברמן לכנסת, שם אין לה כרגע רוב. אולי כל מה שאולמרט מנסה לעשות, זה להראות לליברמן שהוא מעביר את זה בממשלה".

 

השר ציין כי אם ראש הממשלה יחליט להכניס את ישראל ביתנו לממשלה, "אנחנו נכנס את מוסדות המפלגה ונחליט מה לעשות. קיימת אפשרות שבסוף המרכז יאשר לנו להמשיך להיות בממשלה, ויכול להיות שלא. אין לדעת כרגע".


פורסם לראשונה 21/10/2006 20:45

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ליברמן
צילום: גיל יוחנן
צילום: איי פי
אולמרט
צילום: איי פי
צילום: דודי ועקנין
מתמודד לנשיאות. שמעון פרס
צילום: דודי ועקנין
מומלצים