שתף קטע נבחר

מטפלת כהוצאה מוכרת - איך זה ישפיע עלייך?

החוק להכרה בהוצאות טיפול בילדים יוצא לדרך, אבל הדרך, מסתבר, עדיין ארוכה. יש עוד הרבה על מה להילחם עד שנגיע ליום שבו יהיה יותר קל לנשים לצאת לעבוד יום מלא

 

ועדת השרים לחקיקה אישרה אתמול תקנה המכירה בהוצאות טיפול בילדים לצרכי מס. הצעת החוק של ח"כ גדעון סער (ליכוד) גובשה בעידוד שדולת הנשים. עו"ד ציונה קניג-יאיר, מנהלת המחלקה המשפטית בשדולה, אשר השתתפה בניסוח ההצעה, אומרת שמדובר בתחילתה של מהפכה חברתית. "זהו שיפור משמעותי במעמד המשפחה ושינוי עמדות כלפי המשפחה כיחידה כלכלית בעלת זכויות. ההכרה בהוצאות על טיפול בילדים תסיר את החסם שעומד כיום מול נשים המשתכרות ברף שכר נמוך ומוצאות שלא כדאי להן כלל לחזור לעבודה אם רוב משכורתן משלמת, בסופו של דבר, את הוצאות הטיפול בילדים".

 

אילנית (השם המלא שמור במערכת), אמא לשניים משוהם, מסכימה עם הדברים: "החוק בהחלט יכול לשנות את ההחלטה של אמהות לגבי החזרה לעבודה. כשהקטן שלי היה בן חמישה חודשים הבנתי שאם אני חוזרת לעבודה במשרה מלאה ומשלמת יותר מ-4000 שקל למטפלת ועוד 700 שקל לצהרון לילדה הגדולה, למעשה כל הכסף שאני מרוויחה יוצא על הטיפול בילדים ולא שווה לי לחזור לעבוד. מכיוון שלא רציתי להישאר בבית, החלטתי לצאת לעבוד בחצי משרה. אמנם גם במקרה הזה המשכורת שלי רק שילמה את המטפלת לחצי יום, אבל החלטתי שאם ממילא לא נשאר לי כסף בסוף החודש אני לפחות אקבל את הילדה שלי בצהריים כשהיא חוזרת מהגן".

 

הדרך עוד ארוכה

הדרך לאישורה של הצעת החוק עדיין ארוכה והמכשול העיקרי שעומד כרגע בפניה הוא התנגדות פקידי האוצר למהלך. "אני רוצה להאמין שההצעה תעבור עוד בקדנציה הזו של הממשלה", אומרת קניג-יאיר. "שר האוצר הביע עניין ונכונות לקדם את הנושא והמשך המהלך דורש את התגייסות ציבור ההורים. אני קוראת לכולם לכתוב מכתבים למשרד האוצר ולחתום על העצומה שלנו. חיתמו והשפיעו: שילחו שם ומספר זהות למייל או לפקס: 03-6123991. מדובר באינטרס ציבורי המשותף לכולנו".

 

ההכרה בהוצאות הטיפול בילדים מקובלת היום במדינות רבות: ספרד, צרפת, מדינות סקנדינביה וגם בארה"ב ובקנדה. במחקר כלכלי שערכה חברת 'גיזה זינגר אבן' עבור השדולה, עולה כי אמנם תהיה עלות למדינה, אך התוספת למשק תנוע בין שלושה לחמישה מיליארד שקלים והכיס המשפחתי יזכה להטבה בגובה של 600 שקל. הצפי הוא כי בעקבות אישור החוק בעתיד תיכנסנה למעגל העבודה כ-25 אלף נשים ועוד כ-25 אלף נשים יגדילו את היקף המשרה שלהן. בהתאם להצעת החוק בנוסח הנוכחי אמהות עובדות תוכלנה לקבל את ההטבה בנקודות מס או להזדכות על הוצאות הטיפול בילדים. "מן המהלך הזה ירוויחו כמובן גם המטפלות שיעגנו את מעמדן ואת זכויותיהן הסוציאליות", מזכירה עוה"ד.

 

עיקר העבודה עוד לפנינו

עיקר העבודה על החוק עדיין צריכה להיעשות. הצעת החוק, כפי שאושרה אמש בועדת השרים לענייני חקיקה, מעניקה את הטבת המס לאישה בלבד. קניג-יאיר רואה לפניה את המודל השוודי לפיו ההטבה תינתן בעתיד ליחידה המשפחתית כולה, על מנת לא לקבע את מעמדן של הנשים כאחראיות הבלעדיות על הטיפול בילדים. "בנוסח הסופי הייתי רוצה לראות שאם האישה אינה עוברת את סף המס וכחמישים אחוז מהנשים העובדות שייכות לקטגוריה הזו, תועבר ההטבה לבן זוגה. כך יהנו מהטבת המס רוב שכבות האוכלוסייה. בשוק עבודה שוויוני שני בני הזוג חולקים הן בעול הפרנסה והן בטיפול בילדים. לשם כך צריך כמובן לבנות מנגנון מתאים במס הכנסה", היא מסבירה.

 

נעה (השם המלא שמור במערכת), אמא עובדת מתל אביב, שמחה על התקנה, אבל מצירה על כך שהזכאות האמורה חלה רק לגבי ילדים בגילאים שלושה חודשים עד חמש שנים. "גם אמהות לילדים בני חמש שעובדות במשרה מלאה מוציאות כספים על טיפול בילדים בשעות הצהריים. מדוע לא להרחיב את התקנה כך שמי שבוחרת לצאת לעבוד כשילדיה צעירים תוכל להמשיך ולהתמיד בכך?" היא שואלת.

 

קניג–יאיר אומרת כי "זהו שלב ראשון וחשוב. החוק יהווה תמריץ מצויין להורים רבים ובעיקר לאמהות, לשוב למעגל העבודה לשמור על וותק ועל סטטוס. גם שוק הגנים והמטפלות יהנה מפריחה וביקוש וכל שכבות האוכלוסייה יצאו מכך נשכרות והלוואי שבעתיד נוכל להרחיב את התיקון".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
שלב ראשון בדרך
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים