שתף קטע נבחר

מחקר: ירקות ירוקים שומרים לכם על המוח

חוקרים בארה"ב מצאו כי אכילת ירקות מפחיתה את הסיכוי לפגיעה בתפקוד המוחי בשיעור של כ-40 אחוז. מנגד נמצא כי לצריכת פירות אין השפעה דומה. ההשערה: ויטמין E המצוי בכמויות גבוהות בירקות מגן על המוח

סבתא ידעה על מה היא מדברת: אכילת ירקות מסייעת להאט את תהליכי הניוון המוחיים וההידרדרות המנטלית בקרב מבוגרים, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בגליון החדש של כתב העת של האגודה המדעית האמריקאית לנוירולוגיה. מהמחקר עלה כי ההשפעה המגנה המשמעותית ביותר נצפתה אצל אלה שצרכו ירקות בעלי עלים ירוקים.

 

החוקרים מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי ראש בשיקגו בדקו 3,718 תושבי אילינוי בני 65 ומעלה. המשתתפים מילאו שאלונים שעסקו בצריכת המזון היומית שלהם. בתוך כך עברו הנבדקים שתי בחינות לבדיקת התפקוד המוחי, בתוך תקופה של חצי שנה.

 

מהמחקר עלה כי בהשוואה לאלה שמיעטו בצריכת ירקות, אלה שהוסיפו לתפריט היומי לפחות מנת ירקות אחת, הראו האטה בהידרדרות התפקוד המוחי עד שיעור של 40 אחוז. פרופ' מרתה קלייר, ראש צוות החוקרים, הסבירה כי האטה כזו היא שוות ערך להפחתה של חמש שנים בגיל.

 

מבין סוגי הירקות השונים שצרכו הנבדקים נמצא שלירקות בעלי עלים ירוקים הייתה ההשפעה החזקה ביותר על ההאטה בהידרדרות המוחית. עוד נמצא במחקר כי בגיל מבוגר יותר, צריכת שתי מנות ירקות ביום מביאה לשיפור המשמעותי ביותר בתפקוד המוחי. באופן מפתיע, החוקרים מצאו כי לפירות אין כל השפעה על הידרדרות התפקוד המוחי.

 

לדברי החוקרים, ייתכן כי ויטמין E העשיר במיוחד בירקות ירוקים, הוא הגורם המגן מפני ההידרדרות הקוגניטיבית. עוד סבורים החוקרים כי הספיגה הטובה ביותר של הוויטמין מהסלט, הוא כשמוסף לו רוטב שומני. הסיבה לכך היא השתייכותו של ויטמין E לקבוצת הוויטמינים מסיסי השומן ADEK, הנספגים טוב יותר בסביבה שומנית.

 

ויטמין E נחשב לנוגד חימצון (אנטי-אוקסידנט), המגן על התאים בגוף מתהליכי חמצון הרסניים. הוא נמצא בירקות ירוקי עלים, פיצוחים, דגנים מלאים, כבד, חלמוני ביצים, בשר שומני, זרעים שונים, שמנים, מרגרינה ורטבי סלט. מחקרים בשנים האחרונות מצאו כי ויטמין E אינו מקטין סיכון למחלות לב או לארועים מוחיים. מחקרים שמתבצעים כיום בוחנים האם רמות גבוהות יותר של הוויטמין, אותן לא ניתן להשיג מהמזון בלבד, מקטינות את הסיכון ללקות בקטרקט בעין או בסרטן.

 

"נחוצים מחקרים נוספים כדי להבין מדוע פירות אינם משפיעים על השינויים הקוגניטיביים במוח, ואילו ירקות כן", אמרה פרופ' מוריס, "עם זאת מתוצאות המחקר אפשר בהחלט להמליץ לצרוך יותר ירקות בתפריט היומי, כחלק מהנסיון לשמור על התפקוד המוחי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירקות. כמויות גבוהות של ויטמין E
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים