שתף קטע נבחר

מה מסתיר ה-BBC בדו"ח על הסיקור של ישראל?

ב-2003 מינה תאגיד השידור הבריטי יועץ מיוחד כדי לשפר את הסיקור של התאגיד בנושאי המזרח התיכון. היועץ, מלקולם ביילן, חיבר דו"ח שבחן האם יש ממש בטענות שסיקור ה-BBC את הסכסוך הישראלי-פלסטיני נגוע באנטי-ישראליות ומוטה לצד הפלסטיני - אך מאז מסרב התאגיד לפרסם את ממצאיו, למרות שבית דין בריטי הורה לו לעשות כן

מה יש לתאגיד השידור הבריטי להסתיר, שהוא מוכן להשקיע מאמצים כה גדולים וכספים רבים כדי למנוע פירסום של דו"ח ביקורת שהוא בעצמו הזמין, כדי לבחון האם יש ממש בטענות לפיהן הסיקור שלו את הנעשה במזרח התיכון נגוע באנטי-ישראליות ומוטה לצד הפלסטיני?

 

את השאלה הזו שואלים בימים האחרונים בבריטניה, לאחר שדווח על פנייה של ה-BBC לבית המשפט העליון במטרה למנוע את פירסום אותו דו"ח, שנכתב בשלהי 2003 ותחילת 2004. עורך הדין שנאבק בתאגיד הענק, סטיבן שוגר, אמר ל-ynet שהוא אינו יודע מה נכלל בדו"ח הביקורת הפנימי, אולם יש לו חשד סביר שמדובר בממצאים קשים, שיוכיחו שהסיקור של ה-BBC היה אכן מוטה וחד-צדדי נגד העמדה הישראלית.


תקיפה אווירית בעזה (ארכיון). ישראל טענה לסיקור בלתי הוגן (צילום: רויטרס)

 

בשנת 2003 העלתה ישראל שורה של טענות על סיקור לא הוגן של ה-BBC את הסכסוך הישראלי פלסטיני, שהיה לטענתה נגוע בעמדות חד-צדדיות ונטיה ברורה לצד הפלסטיני. בין השאר מחו בישראל על ההתעקשות של התאגיד לא לכנות מחבלים מתאבדים "טרוריסטים". שיא המחלוקת היה בחרם שהטילה ישראל על כתבי התאגיד בארץ ובחו"ל, בתגובה על שידור תחקיר שחשף את הנשק להשמדה המונית שישראל מחזיקה בו לכאורה.

 

ה-BBC לא "הודה באשמה" אך מינה את העורך הוותיק מלקולם ביילן לתפקיד "יועץ עריכה בכיר", כדי לשפר את הסיקור של התאגיד בנושאי המזרח התיכון, ואת הקשר בין התאגיד לגורמים הפוליטיים הבולטים באזור. ביולי 2004 סיים ביילן לכתוב דו"ח מפורט על אופי השידורים של התאגיד, אולם עד היום לא הסכים ה-BBC לפרסם את ממצאי הדו"ח ולחשוף מה גילה ביילן בחקירתו ומה היו מסקנותיו.

 

כרוניקה של  סירוב

בידי ynet מצוי מסמך המעיד על ההשתלשלות המשפטים המפורטת בין בין ה-BBC ועורך הדין שוגר, ונסיונותיו הרבים להביא את הדו"ח לידיעת הציבור. הדו"ח, שמכיל 20 אלף מלים ומומן מכספי ציבור משלם המסים הבריטי, נעצר אצל הוועדה האחראית על העיתונאים בתאגיד. שוגר, שמאמין שהדו"ח מכיל עדויות קשות על סיקור לא הוגן של התאגיד, החליט לפעול למען פרסומו.

 

הוא הסביר ל-ynet שהמניע העיקרי שלו היא האמונה שהציבור זכאי לקבל את התמונה המלאה, במיוחד כאשר מדובר בסכסוך הישראלי-פלסטיני המורכב והמפותל. הוא הודה שלא ערך מחקר בנושא אולם הוא סומך על מסקנות של מחקרים אחרים שנעשו, וקבעו שהסיקור של התאגיד הבריטי אכן מוטה. בין השאר הוא מציין בהקשר זה את מחקרו של המשפטן טרוור אסרסון, עבור "המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה", שקבע שהסיקור של ה-BBC את ישראל מעוות ומוטה, ושהתאגיד מפר את כל הכללים שחלים עליו כגוף המדווח ומפיץ חדשות.

 

ב-2005 חוקק בבריטניה חוק חופש המידע. שוגר פנה ל-BBC, וביקש מתוקף אותו חוק לקבל לידיו עותק של הדו"ח, שהוגש אז לדבריו לעיונם של מנהלי התאגיד. להפתעתו נתקל שוגר בסירוב. הוסבר לו שבקשתו נדחית מאחר שהחוק אינו מחייב את התאגיד למסור את הדו"ח הפנימי למרות שמדובר בגוף ציבורי.

 

לאחר שסורב בשנית, פנה שוגר לנציב המידע הבריטי, האחראי על יישום חוק חופש המידע, אולם גם כאן נדחתה בקשתו. הנציב צידד בעמדת ה-BBC והסביר לשוגר שהדו"ח, שבחן מאות שעות שידור ברדיו ובטלוויזיה, לא חייב להיחשף לציבור.

שוגר לא נכנע וערער על הפסיקה לבית דין העוסק בקבילות הציבור בנושאי מידע. לאחר דיונים ארוכים בהם השתתפו עורכי ה-BBC, היועץ המיוחד מחבר הדו"ח ביילן, שוגר ואחרים, הפך בית הדין את הפסיקה הקודמת וקבע שעל התאגיד להעביר לידי שוגר עותק של הדו"ח האמור. בעקבות הפסיקה עתר ה-BBC עתר בתגובה לבית המשפט העליון, ממנו הם מבקשים אישור להשאיר את הדו"ח סמוי מעיני הציבור.


מעצרים בשכם (ארכיון). מחקר קבע של-BBC סיקור מעוות (צילום: רויטרס)

 

שוגר: התאגיד מנסה להסתיר משהו חשוב

שוגר מבטיח להמשיך ולהילחם בתאגיד. הוא הסביר ל-ynet שהוא אינו מייצג גוף כלשהו אלא מאמין באמת שזכותו של ציבור משלם המסים הבריטי לדעת האם ב-2003 ו-2004 סיקר ה-BBC את המצב במזרח התיכון באופן מוטה ולא אובייקטיבי.

 

הוא אומר שהוא סבור שמלקולם ביילן הוא עורך נייטרלי ואובייקטיבי ושהוא מעריך מאוד את העבודה הקשה שעשה על מנת לחבר את הדו"ח. שוגר סבור שביילן לא יתנגד לפירסום הדו"ח, אולם ה-BBC עדיין סבור שאין זה עניין הציבור לדעת מה המליץ יועץ חיצוני לתאגיד לעשות על מנת לשפר את תפקודו.

 

ובכל זאת, טוען שוגר, כנראה שמה שב-BBC מנסים להסתיר באמת חשוב. הוא טוען שבעקבות המלצות דו"ח ביילן, מונה כתב חדש – ג'רמי בואן, לעמוד בראש הדסק של התאגיד בירושלים, למורת רוחה של הכתבת הבכירה אורלה גארין, שעזבה את ישראל בתגובה. שוגר טוען גם שכיום ניתן לראות שינוי באופי הסיקור של BBC בישראל, והוא סבור שגם זה קשור למסקנות דו"ח ביילן.

 

ynet פנה ל-BBC כדי לקבל פרטים על דו"ח ביילן ובתגובה שאל מדוע הם מונעים את פרסומו. "אנו נערער על ההחלטה של בית הדין לענייני מידע (שהורה לפרסם את הדו"ח – ח.ק). לתיק הזה יש השלכות רחבות יותר בנוגע לאופן בו מיושם חוק חופש המידע בארגונים שידור ציבוריים" – לשון תגובת ה-BBC.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרשת מונעת פירסום מסקנות הדו"ח שהזמינה
עו"ד שוגר. מבטיח להמשיך ולהילחם
מומלצים