שתף קטע נבחר

קצב מול מזוז - מה יהיה בשימוע?

האם עמדת היועץ המשפטי בפרשת קצב לא זועקת בין השורות? ד"ר סוזי נבות סבורה שהיועץ נקט לשון זהירה כאשר יעץ לקצב לשקול להשעות עצמו מכהונתו כנשיא. "הבעת עמדה ברורה באשר להמשך הכהונה עלולה הייתה להשפיע על הליך השימוע"

העמדה שהציג הבוקר היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, בפני בג"ץ בנוגע לעמדתו בפרשת הנשיא, נכונה וראויה מבחינה ציבורית, אתית וערכית. עם זאת חשוב להדגיש כי מבחינה משפטית פורמלית - מזוז אינו הגורם המוסמך להעביר את הנשיא מכהונתו. הוא ראש התביעה ועליו להחליט האם יש מקום להעמיד לדין פלילי, אבל אין לו סמכות אכיפה כנגד נשיא המדינה.

 

היועץ המשפטי לממשלה נתפס כ"שומר שלטון החוק" וכמי שאחראי על הדין בכל הנוגע להעברה מכהונתם של שרים ואישי ציבור רבים, הוא האישיות המשפטית הבכירה ביותר המכירה את הראיות בתיק של הנשיא, ומכאן שעמדתו בעניין היא חשובה ביותר. העובדה כי הוא צורף כמשיב לעתירה איפשרה לו להביע את עמדתו בצורה פומבית.  

 

כאן המקום להזכיר כי הנשיא יהיה זכאי לשימוע שייערך אצל לא אחר מאשר היועץ המשפטי לממשלה, בטרם תיפול ההחלטה הסופית האם להגיש נגדו כתב אישום פלילי. הבעת עמדה ברורה באשר להמשך הכהונה עלולה הייתה להשפיע על הליך השימוע ולכן נקט מזוז בלשון זהירה.

 

כבר בעבר רמז על כך בית המשפט העליון, כאשר התייחס לעמדת היועץ באשר להמשך כהונתו של השר צחי הנגבי בטרם נערך לו שימוע: "לאור העובדה שהשימוע אמור להיערך בפני היועץ המשפטי לממשלה, עשויה להתעורר שאלה אם לא טוב היה להימנע, בשלב זה, מלהביע עמדה מטעמו באשר לשאלה האם על המשיב (הנגבי) לעזוב את כסא השר – שמא ישתמע מעמדתו זו כי האמונה בכוחו של השימוע נתמעטה".

 

היועץ מסיק כי כאשר מתקיימת חקירה משטרתית בחשד לעבירה פלילית חמורה שעל פי נסיבותיה יש עימה קלון נגד נשיא מדינה, עליו "לשקול לנקוט בהליך של הפסקה זמנית של כהונתו". הלשון שבה נוקט היועץ היא כאמור לשון זהירה ומאופקת, המציעה לקצב "לשקול" להשעות עצמו מתפקידו. עוד עולה מדבריו של מזוז כי המדובר ב"דין ראוי" וכי אין בדבריו כדי לחייב את הנשיא לסיים את תפקידו כעת.

 

בכל מקרה כדאי לזכור כי הכנסת היא זו שאמורה לקבוע האם הנשיא יכול להמשיך לכהן או שמא יש להדיח אותו. הכנסת לא זקוקה להחלטה על העמדה לדין פלילי כדי להדיח את נשיא המדינה, אלא רק לקבוע כי אינו ראוי לכהונתו מחמת התנהגות שאינה הולמת את מעמדו כנשיא המדינה. אבל בנסיבות שנוצרו - במידה שקצב לא ישעה עצמו בעקבות עמדתו של היועץ המשפטי ולאחר שכבר סירב לעשות זאת לאחר שהמשטרה המליצה להעמידו לדין פלילי בעבירות חמורות - הרי שכבר כעת ניתן לומר כי מדובר בהתנהגות שאינה הולמת נשיא.

 

חזקת החפות אינה מנוגדת להפסקת כהונה

בתשובתו לבג"ץ מתייחס מזוז לכך ש'חוק יסוד: הנשיא' מאפשר לנשיא להודיע על נבצרות זמנית גם שלא מטעמי בריאות, אלא כי מתנהלת נגדו חקירה פלילית. רוצה לומר, הנבצרות הזמנית תלויה בנשיא והוא השולט בה: רוצה- מבקש, לא רוצה - לא נבצר. זה אולי המקום והזמן לשקול תיקון של החוק על ידי הוספת הליך שיאפשר להשעות את נשיא המדינה, אפשרות שלא קיימת כיום.

 

על נושא חזקת החפות כותב היועץ: "בנקיטת הליך של נבצרות אין כדי לפגוע או לגרוע מחזקת החפות. מטרותיו של הליך זה (הנבצרות) שונות לחלוטין והוא נועד להבטיח את האינטרס הציבורי של שמירת אמון הציבור במוסד הנשיאות ומניעת פגיעה בניהול הליך החקירה".

 

הערה זו חשובה במיוחד, לאור העובדה כי בשמה של "חזקת החפות" ממשיך נשיא המדינה לכהן גם היום. בהקשר זה גם נכונה הטענה כי הנשיא חף מפשע כל עוד לא הוכחה אשמתו, אולם צריך לעשות הבחנה בסיסית בין משה קצב כפרט, כיחיד, כאזרח המדינה, לבין קצב כנשיא כמי שעומד בראש המדינה, מסמל אותה ומייצג אותה. חזקת החפות היא זכות שנתונה לאדם כפרט וכיחיד ועיקרה במסגרת הדין הפלילי.

 

ואולם מה הקשר בין הליך פלילי שמטרתו ענישה - שבו חלה חזקת חפות – לבין המשך כהונתו של אדם בתפקיד הציבורי הראשון במעלה? ובכן, זכות זו מוקנית לאדם כנשיא המדינה. הפסקת כהונתו של מי שדבק בו רבב איננה פוגעת בחזקת החפות. היא איננה בגדר "עונש". על כך אמר כבר בית המשפט כי "חזקת החפות – העומדת לכל נאשם – אינה מונעת הפסקת כהונתו של נושא משרה שלטונית".

 

הכותבת היא מומחית למשפט חוקתי במסלול האקדמי של המכללה למינהל. סייעה בפרסום הכתבה: דורית סיטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ורדי כהנא
ד"ר סוזי נבות
צילום: ורדי כהנא
צילום: גיל יוחנן
הנשיא משה קצב
צילום: גיל יוחנן
צילום: גיל יוחנן
מני מזוז
צילום: גיל יוחנן
מומלצים