שתף קטע נבחר

מזימות וירטואליות בעידן דיגיטלי

זירת הפשע החדשה אינה עוד הסביבה הקרובה, אלא מחשב שיכול להימצא בצד השני של העולם. המשטרה בעולם מתקשה להתמודד עם האיום החדש, העדויות הדיגיטליות, המושגים הטכנולוגיים והפושעים המתוחכמים

האינטרנט, שלפני דור אחד נראה כמדע בדיוני, צמח ונעשה למציאות על-לאומית. כיום יש ליותר ממיליארד בני אדם ברחבי העולם גישה לאינטרנט. אבל בעקבות הצמיחה מגיע גם הפשע, והיום אורבים פדופילים ברשת וזהויות נגנבות.

 

מקצת האשמה מוטלת לפתחן של רשויות אכיפת החוק שאיחרו להסתגל לשוני הקיצוני בתנאים השוררים בעולם הווירטואלי. המשטרה שהייתה מורגלת בראיות מוצקות, בעדויות ראייה ובהודאות באשמה נתקלה לפתע בעדויות דיגיטליות: במקום עדי ראייה הופיעו קצבי רישום של פעילות שרתי המחשב.

 

הדבר המדאיג ביותר הוא שזירת הפשע אינה עוד הסביבה הקרובה אלא מחשב המצוי בצד השני של העולם. יותר מכך, נראה שפשעי המחשב התפתחו וקיבלו צורות חדשות ומוזרות הכופות על המשטרה הנבוכה ללמוד תחבולות חדשות.

 

הרשויות התקשו לעקוב אחר השינויים שהתחוללו מאז הימים הראשונים של הרשת, שבהם האקרים שלחו וירוסים רק בגלל העונג הצרוף הכרוך בזריעת מהומה, ועד היום, כשפושעי מחשב מתוחכמים מאיימים בהשבתה של אתרים באמצעות מתקפות המכונות בשפת האינטרנט “denial of service” (אי מתן שירות).

 

התחושה הכללית היא שהפשע באינטרנט מתגבר. המדדים של חברת סימנטק (ייצרנית תוכנת האנטי-וירוס נורטון) העוקבים אחר הנעשה ברחבי הרשת באמצעות יותר מ-40,000 חיישנים בבתים ובמחשבי החברה, מראים בעת האחרונה עלייה בפעילות הבלתי חוקית באינטרנט. לעומת זאת, סקרים של ארגונים אמריקנים מראים ירידה או התייצבות במתקפות הממוחשבות בארה"ב, אולי בשל אמצעי אבטחה משופרים.

 

העלייה התלולה בפשעי האינטרנט בראשית האלף החדש, פגעה ביעילות הרשת כאמצעי למסחר. סקרי צרכנות שנערכו בינואר ובפברואר 2006 בארה"ב מראים שרק 55% מן האמריקנים סבורים שהפעולות הפיננסיות באינטרנט בטוחות, ירידה משיא האמון, 70%, שנמדד ב-2003. בהתחשב בעובדה שהאינטרנט הוא האמצעי הראשי לקידום שירותים כגון סחר קמעוני ובנקאות, הפשע הווירטואלי בולם גידול בפריון העבודה במגזר השירותים העצום.

 

פושעים ללא גבולות

 

המאמצים הבין-לאומיים, כמו אלה של המועצה האירופית המקדמת תכנית כלל-עולמית לקביעת תקני חקיקה ונהלים לאומיים בנוגע לפשעי מחשב, מתקדמים באיטיות. לאחרונה, חלו סיבוכים במאמצים של רשויות האכיפה בשל כניסה רחבת היקף של ארגוני פשע מאורגן לפעילות באינטרנט, כנראה בשל ריבוי ההזדמנויות לרווחים בלתי חוקיים. אם נוסיף לכך את האכיפה הרופפת במדינות מתפתחות, כמו ניגריה, מדינת המקור של הונאת דמי הקדימה, נגיע למסקנה שהאינטרנט בשל לניצולם של פושעים יחידים ומאורגנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים