שתף קטע נבחר

הדרוזים בכרמל יוצאים למאבק בהפקעת אדמות

המונים שבתו והפגינו נגד התוכנית להפקיע כ-4,200 דונם לטובת פארק: "לא נחיה בפתח-תקוה, חיפה או באר-שבע. האדמות שלנו בטאבו כבר 600 שנה - והן יעברו לבני בנינו"

שביתה כללית הוכרזה הבוקר (יום ב') בעיר הכרמל, המורכבת מהיישובים הדרוזיים דליית אל-כרמל ועוספיא. מוסדות החינוך והרשות המקומית מושבתים במחאה על כוונת המדינה להפקיע כ-4,200 דונם באזור המכונה הר שוקף, הממוקם מערבית ליישוב. הקרקע מיועדת להמשך פיתוח פארק הכרמל, אולם התושבים טוענים כי אלה הן קרקעות פרטיות וכי מדובר בעתודת הקרקע היחידה שנותרה לעיר הכרמל.

 

"לפני שנתיים איחדו את דליית אל כרמל ועוספיא לעיר אחת על פי החלטה של משרד הפנים", אומר ל- ynet ראש העירייה, ד"ר אכרם חסון. "אבל במקום להמשיך ולפתח את העיר, באה המדינה וגוזלת מאיתנו את הקרקעות. זה פשוט מקומם. לכל עיר אחרת, יהודית, המדינה מוסיפה קרקעות ורק לנו לוקחים. הם רוצים שנישאר כפר קטן וחנוק וזה מקומם".

 

ד"ר חסון הזכיר כי בסוף שנות ה-60 כבר הפקיעה המדינה עשרות אלפי דונמים משטחים השייכים ליישוב לטובת הפארק וכי קרקעות נוספות של תושבי עוספיא ודליית אל כרמל, מאזור צומת העמקים (ג'למה), מופקעות בימים אלה לטובת הקמת רכבת העמק.

 

לפני הצהריים נערכה מול עיריית עיר הכרמל עצרת המונית במחאה על ההפקעה המתוכננת. אחד מבעלי הקרקעות, כמאל חמזה חלבי, אמר כי הקרקעות המדוברות הן הנכס היחידי שיש לבני העדה והן הרכוש היחידי שיוכלו להותיר לבניהם. "אנחנו כפר קטן ועדה קטנה. אין לנו אדמות אחרות, אין לנו נכסים אחרים. אנחנו לא נחיה בפתח תקווה, חיפה או באר שבע. אלו האדמות שלנו בטאבו כבר 600 שנה והן יעברו לבנינו ולבניהם ולנכדיהם".


 עצרת המונית מול העיריה. (צילום: דורון גולן)

 

מהנדס העיר, סלימן נאסר א-דין, אמר כי שינוי יעוד הקרקע לפארק לאומי הוא בלתי הפיך, משום שאת יעודה של אדמת פארק לא ניתן לשנות והמשמעות היא שבעתיד לא ניתן יהיה לעבד את הקרקע או לבנות עליה. "היו לנו תוכניות עבור חלקים מהקרקע הזאת לפיתוח תיירות, לבנייה ולחיזוק כלכלתה של דליית אל כרמל. אם התוכנית תעבור זה יהיה נזק בלתי הפיך".

 

במקביל למחאות הגישה עיריית דליית אל כרמל התנגדות לוועדה המחוזית לתכנון ובנייה הדנה בשינוי הקרקע. ראש העיריה ציין כי הפעילות תיערך במסגרות הלגיטימיות והחוקיות תוך פנייה לכל הערכאות האפשריות והפעלת לחץ על משרדי הממשלה הרלוונטיים ועל בעלי ההשפעה. "מי שכינה את היום הזה 'יום האדמה הדרוזי' לא יודע על מה הוא מדבר", אומר ד"ר חסון. "יום האדמה של הערבים כוון נגד הממסד, אבל אנחנו חלק מהממסד. אנחנו העדה היחידה בישראל שתומכת במדינה, וזה מקומם שדווקא אלינו מתייחסים בצורה כזו, אבל כל הפעילות שלנו תתבצע במסגרות הלגיטימיות".

 

בכנס שנערך בחודש שעבר בעכו בנוגע להפקעת הקרקעות נשמעו קולות שקראו לבחון פעם נוספת את שאלת הנאמנות הדרוזית למוסדות המדינה, לנוכח כמות ההפקעות ההולכת וגדלה. 

 

בתגובה לטענות נמסר ממשרד הפנים כי "מדובר  בתוכנית שקיבלה אישור כבר לפני כשנה ואינה מהווה הפקעת קרקעות. מדובר בקרקעות המרוחקות מרחק ניכר מעיר הכרמל ומדליית אל כרמל. בשטחים בהם החלה פעילות חקלאית היא תימשך ללא הפרעות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו בקר
ד"ר חסון. "אנחנו חלק מהממסד"
צילום: עידו בקר
צילום: עידו בקר
כאמל חמזה חלבי. לא יחיה בפ"ת
צילום: עידו בקר
צילום: עידו בקר
סלימן נאסר א-דין. "היו לנו תוכניות"
צילום: עידו בקר
מומלצים