שתף קטע נבחר

תמותת ילדים ערבים בתאונות - פי 3 מיהודים

לפי דו"ח ארגון בטרם, כ-170 ילדים נהרגים מדי שנה בתאונות דרכים, חנק, טביעה והרעלה. שיעור התמותה של בנים גדול פי שניים משיעור התמותה של בנות. גם ההבדל בין יהודים לערבים בולט. ח"כ מלכיאור: "חייבים לחוקק חוקים ולדאוג לאכיפה כדי למגר את התופעה"

בנים מתים יותר מבנות בתאונות, ערבים יותר מיהודים: כך עולה מדו"ח ארגון "בטרם" לשנת 2006 על מקרי פגיעה בלתי מכוונים בילדים בישראל. הדו"ח נחשף היום (ג') בוועדה לזכויות הילד. שיעור התמותה של בנים גדול פי שניים משיעור התמותה של בנות. בקבוצות גיל מסוימות גדול השיעור גם פי שלושה. ואילו שיעור התמותה בפגיעות בקרב ילדים באוכלוסייה ערבית גדול בכפי שלושה מהאוכלוסייה היהודית.

 

הדו"ח מצביע על ירידה של 30 אחוז בשיעור התמותה מפגיעה בקרב ילדים עד גיל 14 בשנים 1997-2003. למרות הירידה, עדיין מדובר בממצאים קשים: בכל שנה נהרגים כ-170 ילדים עקב פגיעה, מעל ל-24 אלף ילדים מתאשפזים וכ-185 אלף ילדים פונים לחדרי מיון.

 

מהדו"ח עולה כי הסיבות העיקריות לתמותת ילדים עד גיל 17 הן היפגעות כהולך רגל, היפגעות כנוסע ברכב, חנק וטביעה. הסיבה השכיחה לאשפוז בקרב ילדים באותם גילאים היא נפילה, ואחריה בסדר יורד תאונות דרכים, הרעלה וכוויה. ולכל אלו יש גם עלות כספית גבוהה. העלות הכוללת של ביקורי ילדים בחדרי מיון ושל טיפולי האשפוז מגיעה לכ-240 מיליון שקלים בשנה.

 

בשנים האחרונות נצפתה מגמת ירידה במקרי התמותה בפגיעה בקרב ילדים. בשנים 1995-1997 מתו עקב פגיעות בכל שנה בממוצע 216 ילדים עד גיל 17, בשנים 1998-2000 מתו בממוצע 172 ילדים בכל שנה, ובשנת 2003 מתו 147 ילדים מפגיעות.

 

הסיבות העיקריות לתמותת ילדים עד גיל 17 מפגיעה לא מכוונת הן: היפגעות כהולך רגל (28.4 אחוז), רכב ממונע (26 אחוז), חנק (9 אחוז), טביעה (6.4 אחוז) אופניים (4.9 אחוז), כוויה (4.6 אחוז), נפילה (3.1 אחוז), הרעלה (1.3 אחוזים). הסיבות משתנות בהתאם לקבוצת הגיל.

 

הרוב המכריע של הפגיעות, 88 אחוז ממקרי התמותה מפגיעה ו-93 אחוז ממקרי האשפוז עקב פגיעות הוא עקב תאונות (פגיעות לא מכוונות), ישנו מיעוט של מקרי תמותה עקב אלימות ואובדנות.

 

"לספק את מעטפת הבטיחות"

"מדינת ישראל אינה עושה די לספק לילדי ישראל את מעטפת הבטיחות שהם זכאים לה", אמרה מנכ"לית "בטרם", ד"ר מיכל חמו-לוטן. "ארגון הבריאות העולמי קרא למדינות העולם להציב את נושא מניעת היפגעות בילדים במקום גבוה בסדר העדיפויות, ליצור מחוייבות פוליטית ולהקצות לנושא משאבים. ארגון בטרם מצטרף לקריאה זו".

 

יו"ר הוועדה לזכויות הילד, חברת הכנסת שלי יחימוביץ' אמרה בדיון כי "הירידה היא בשוליים. עדיין מדובר בתופעה בשיעור מבהיל. הילדים הנהרגים בתאונות ביתיות הם קורבנות חינם והטרגדיה הגדולה היא שאפשר היה למנוע זאת על ידי הסברה וחקיקה. כמו למשל החקיקה של חבר הכנסת אריה אלדד להגבלת טמפרטורת המים למניעת כוויות באמבטיה. תאונות הן הגורם הראשון לתמותת ילדים והמוזנח ביותר, ולצערי הממשלה לא מוצאת לנכון להקצות לכך תקציבים. אנחנו הח"כים מתכוונים להפעיל את כל אמצעי הלחץ שברשותנו על מנת שהמצב ישתנה".

 

יו"ר ועדת החינוך, ח"כ הרב מיכאל מלכיאור, אמר כי תופעת פגיעות הילדים היא לא גזירה משמיים, כל ילד שנפגע הוא עולם ומלואו ועלינו לעשות כל דבר שימנע את הרעה האיומה הזו. כל יומיים נהרג ילד ואנחנו מחויבים לחוקק את החוקים וקודם כל לדאוג לאכיפה כדי למגר את התופעה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות מדור צילום זק"א
התאונה שהיתה אתמול בדרום
באדיבות מדור צילום זק"א
מומלצים