שתף קטע נבחר

סין: צנזורה באינטרנט? אין דבר כזה

מעולם לא צינזרנו את האינטרנט, טען בכיר בממשל הסין במהלך כנס האו"ם באתונה. אך עדויות כבדות משקל שהצטברו בשנים האחרונות מצביעות אחרות. ניסיונות הצנזורה הולכים וגוברים

סין מתאפיינת במדיניותה הייחודית כלפי האינטרנט: מצד אחד המדינה מעודדת את הסינים להתחבר לרשת ויש כבר יותר מ-110 מיליון סינים גולשים. מצד שני, סין הקימה מערכת סינון תכנים מפוארת שזכתה לכינוי "חומת האש הסינית הגדולה" והיא מפעילה עשרות אלפי שוטרים המפקחים על התכנים המתפרסמים באתרים הגדולים ומפקחים על פעילות הסינים בבתי קפה-אינטרנט.

 

אך כעת טוענת סין שכל זה לא היה ולא נברא. "אנחנו לא מפעילים תוכנה החוסמת אתרי אינטרנט. לעתים אנו נתקלים בבעיות בגישה לאתרים בחו"ל, אך זו בעיה אחרת", אמר יאנג שיאוקון, בכיר בממשל הסיני שדיבר בכנס האו"ם באתונה בנושא השליטה על האינטרנט. "כמה ממכרי מאזינים ל-BBC באמצעות האינטרנט ולעתים הם מתלוננים שהשירות לא זמין להם או חסום. אני לא יודע למה אנשים חושבים כך. אין לנו כל מגבלות".

 

"האם תוכל להרחיב בעניין זה?", שאל אותו כתב ה-BBC, והאיש ענה: "כיצד אוכל להרחיב אם אין

כל מגבלה? יש אנשים הטוענים שעיתונאים נעצרו בסין. יש לנו מאות עיתונאים בסין ולחלקם יש בעיות חוקיות. אין לכך כל קשר לחופש הביטוי".

 

חומת האש הגדולה

ההכחשה מעניינת, אך סותרת לחלוטין את העדויות שהצטברו בעניין. מחקר שערכו חוקרים בבית הספר למשפטים של הארוורד גילה כי 19,032 אתרים הזמינים במנועי חיפוש במערב חסומים לחלוטין לגולשים מתוך סין.

 

נוסף על כך, דו"ח משותף לאוניברסיטאות בבריטניה, ארה"ב וקנדה קבע כי מדיניות צינזור האינטרנט בסין הוא המאמץ המורכב ביותר מסוגו בעולם. "בהשוואה ליוזמות דומות במדינות אחרות, מערכת הסינון של סין היא מקיפה, מתקדמת ויעילה".

 

הצנזורה על התכנים בסין כוללת שכבות עבות של ‭- Firewall‬ מערכות שמנטרות מילים לא רצויות, מ”פאלון גונג” ועד ”ביקורת‭,”‬ ורשימות שחורות של אתרים שנחסמים בידי ספקי האינטרנט ומנועי החיפוש. טכנולוגיות הצנזורה של סין הן מהמתקדמות בעולם, ולצידן פועלים כ־30 אלף משגיחים וצנזורים אנושיים, שעושים לילות כימים בחיפוש אחר פרסומים שלא ימצאו חן בעיני הממשלה.  

 

בכל יום שישי בבוקר מקיימות רשויות הצנזורה בבייג׳ין ישיבות תדרוך בהשתתפות בכירי העיתונות המקומית. המנהלים והעורכים הבכירים של אתרי האינטרנט הגדולים בסין נוכחים בפגישות האלה, שבהן מוסבר להם אלו חדשות כדאי לפרסם בשבוע הקרוב ואלה לא.  

 

רוב האתרים האלה נמצאים בבעלות פרטית, ויש ביניהם אפילו אתרים כמו‭Sina.com ‬ או ‭,!Yahoo China‬ שרשומים בארה”ב ו/או נסחרים בנאסד”ק.

 

החרפה בצנזורה

בשנתיים האחרונות, ובמיוחד ממחצית ‭,2005‬ ישנה החרפה מתמדת במאבק של ממשלת סין באתרים ובעסקי האינטרנט הסוררים. ‭8,600‬ בתי קפה אינטרנט נסגרו אחרי שלא קיימו את ההוראה לבצע רישום קפדני של פרטי לקוחותיהם. כ־800 אתרי פורנו נסגרו, ועונשי מאסר הוטלו על מפעיליהם ועל המשתתפים בהם.

 

נוסף על כך, גוגל ציינה בעבר את החסימה הכוללת של Google.com כסיבה עיקרית לפתיחת גירסה מקומית ומצונזרת של מנוע החיפוש בכתובת Google.cn. גם מנהלי תוכנת הטלפוניה האינטרנטית Skype הודו כי נאלצו להסכין לסינון תכנים בהוראת הממשלה הסינית.

 

ענקיות האינטרנט מתגוננות

גוגל, יאהו, מיקרוסופט, סיסקו וענקיות אינטרנט נוספות הגנו על פעילותן בסין במסגרת דיוני אתונה,

 וטענו כי האזרחים הסינים נהנים מהשירותים שהן מציעות על אף הטענות כי הן משמשות את הממשלה הסינית למטרות צנזורה.

 

מוטב לפרסם חלק מהמידע מאשר לא לפרסם בכלל, טוענות חברות אלה, אך ארגונים למען זכויות אדם הזהירו כי הסינון של תכנים באינטרנט הולך וגדל במדינות מתפתחות – כאשר חלק מהן נוטלות את השראתן מהמודל הסיני.

 

"הגענו למסקנה כי אנחנו מעדיפים לספק כמה שיותר מידע לאזרחי סין באמצעות מנוע החיפוש גוגל, על שאנחנו מצנזרים בעצמנו חלק מהתכנים על פי הוראות ממשלת סין", אמר וינט סרף, סגן נשיא גוגל והאיש שאחראי לפיתוח חלק מהפרוטוקולים של האינטרנט.

 

פרד טיפסון, מנהל מדיניות בכיר במיקרוסופט, הודה כי סין מרחיבה את יכולות הפיקוח שלה באינטרנט. עם זאת, לדבריו, " החלטנו כי מצבם של הסינים יהיו גרוע יותר אם לא נציע את השירות בכלל".

 

"עלינו להחליט באיזו נקודה הצנזורה, או רדיפת הבלוגרים חצתה את הגבול ואין טעם יותר לעשות עסקים במדינה הזו. אנחנו מנסים להיות עם האצבע על הדופק ולספק הערכות, והמצב כרגע אינו חיובי. ולא מדובר רק בסין".

 

הצנזורה מתחזקת

ארגונים למען זכויות אדם הזהירו כי הצנזורה המקוונת מתפשטת במדינות לא דמוקרטיות. דובר ארגון אמנסטי אינטרנשיונל מסר כי בכוונתו למסור למארגני הכנס באתונה עצומה הקוראת לחופש ביטוי באינטרנט.

 

"השילוב בין שלטונות לא דמוקרטיים וטכנולוגיות סינון מסחריות מדאיג במיוחד", אמר רון דייברט, פרופ' למדעי החברה באוניברסיטת טורונטו וחבר ביוזמת Open Net, למעקב אחר צנזורה ממשלתית של האינטרנט ברחבי העולם. בין המדינות המופיעות ברשימה השחורה של הקבוצה נמנית סין, איראן, סוריה, תוניס, אוזבקיסטן, בורמה וויטנאם.

 

"חזינו גם בגידול של ניסיונות התקפה על שרתים של קבוצות אופוזיציה במדינות בהן בלרוס וקירגיסטן", אמר דייברט.

 

ג'וליאן פיין מארגון עיתונאים ללא גבולות מסר כי הצנזורים באינטרנט מתחזקים במדינות אלה, והמטרה העיקרית שלהם אינה למנוע מהמבקרים להתבטא אלא לחסום את המידע הזה בפני הציבור הרחב.

 

"לפני עשור האינטרנט לא היה חשוב בעיני הדיקטטור האפריקני הטיפוסי", הוא אמר, "אך כעת סין משמשת לו ולדומיו כמודל ראוי".

 

הצנזורה הממשלתית היא נושא מרכזי בדיונים שנערכים השבוע בכנס באתונה, שיינעל מחר (ה'). נושאים נוספים שיעלו לדיון נוגעים לאבטחה של רשתות מקוונות ותהליך הבינאום של האינטרנט, שיואץ בעקבות תוספת של מאות מיליוני גולשים מסין, הודו ומדינות מתפתחות נוספות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
סין. מיתממים
צילום: רויטרס
מומלצים